Andrei Fermeșanu

Andrei Fermeșanu

Andrei Fermeșanu este una dintre vocile importante ale tinerei generații de artiști români, prim-solist al Operei Naționale Române din Iași începând cu anul 2012 și posesorul unui timbru aparte de tenore di grazia.

 

Pregătirea sa profesională include trei licențe (două la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, în specializările Canto clasic și Muzicologie, iar una la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Specializarea Teologie Pastorală), completate de multiple masterclassuri de perfecționare, conduse de mari personalități ale artei lirice: Vasile Moldoveanu, Marius Vlad Budoiu, Eleonora Enăchescu, David Crescenzi, Vlad Iftinca, Cristian Oroșanu, Tiberiu Soare.

 

Începând cu 2021 a fost numit Director artistic al Operei din Iași, iar din 2022 a primit funcția onorantă de manager al aceleiași instituții. Repertoriul tenorului Andrei Fermeșanu include roluri principale din opere și lucrări vocal-simfonice precum:

 

,,Il barbiere di Siviglia”(Contele Almaviva) – Gioachino Rossini

„Lʼelisir dʼamore” (Nemorino) – Gaetano Donizetti

,,Don Pasquale”(Ernesto) – Gaetano Donizetti

,,Lucia di Lammermoor” (Edgardo) – Gaetano Donizetti

„Don Giovanni” (Don Ottavio) – Wolfgang Amadeus Mozart

,,Les pêcheurs de perles” (Nadir) – Georges Bizet

„Evgheni Oneghin” (Lensky) – Piotr Ilici Ceaikovski

„Rigoletto” (Ducele de Mantova) – Giuseppe Verdi

„Carmina Burana” – Carl Orff

Simfonia a IX-a – Ludvig van Beethoven

Requiem – Wolfgang Amadeus Mozart

Lobgesang – Franz Schubert

 

A făcut parte din distribuțiile unor producții de succes precum „Les indes galantes” (2012), „Lucia di Lammermoor” (2014), „Văduva veselă” (2015), „Don Giovanni” (2022), în regia lui Andrei Șerban.

De asemenea, a fost nominalizat în 2014 și 2015 la categoria „cel mai bun solist” și „cel mai bun debut masculin” în cadrul Galei Premiilor Operelor Naționale din România.

Activitatea sa artistică include colaborări constante cu toate teatrele lirice din România, inclusiv prima scenă lirică a țării, Opera Națională București, și participări în stagiunile instituțiilor de profil sau festivaluri europene.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara