Dan Patacă

Dan Patacă

          Născut la Lugoj, baritonul Dan Patacă, consemnat de presa de specialitate ca un solist cu o: „...încântătoare maleabilitate a vocii”, a urmat cursurile Facultăţii de Muzică din Timişoara, clasa prof. Alexandru Moisiuc.

 

          A obţinut în anul 1995, premiul al II-lea la Concursul internaţional de canto „Hariclea Darclee” şi cursuri de măiestrie artistică la Brăila cu soprana Mariana Nicolesco în 1996 şi la Timişoara cu tenorul Corneliu Murgu.

 

          Repertoriul curent de opere şi operete cuprinde roluri din: „Elixirul dragostei”, „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, „Paiaţe” de R. Leoncavallo, „Traviata”, „Trubadurul”, „Aida” de G. Verdi, „Boema”, „Madamma Butterfly” de G. Puccini, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Don Giovanni” de W.A. Mozart, „Faust” de Ch. Gounod, „Voievodul Ţiganilor” şi „Liliacul” de J. Strauss, „My Fair Lady” de F. Loewe, „Văduva veselă” de Fr. Lehár.

 

          A colaborat cu o serie de teatre lirice din țară, ca: Opera Naţională Română Iaşi, Teatrul Liric Craiova, Opera din Constanţa, Teatrul Liric Galaţi, dar și cu Orchestra Radio Bucureşti, Filarmonica Satu-Mare, Filarmonica „George Enescu” Bucureşti în lucrări vocal-simfonice, recitaluri.

 

A întreprins numeroase turnee artistice în țări, precum: Italia, Germania, Olanda, Belgia, Iugoslavia, Ungaria.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara