Diana Alexe

Diana Alexe

Diana Alexe s-a născut în Adjud, jud. Vrancea,România. 

A fost prima admisă la Universitatea de Muzică din București, studiind cu sopranele Eleonora Enăchescu și Iulia Isaev.

 

 „Diana Alexe se remarcă prin vocea ei clară, bine condusă, căldura și expresivitatea cu care dă sens muzicii și textului literar, interpretate cu eleganță și suplețe, cu aplomb și strălucire, subliniindu-și timbrul calitativ, egalitatea registrelor și siguranța notelor înalte; sensibilitate și capacitate de a interpreta, cu adevărată bucurie de a cânta, o întreagă gamă de stări, în partituri foarte diferite ca factură și stil.” Anca Florea, Critic muzical.

 

 Timp de patru ani a avut onoarea de a face parte din Fundația Principesa Regală Margareta a României, cântând adesea în prezența Altețelor Regale, în seri de gală pe cele mai importante scene din România precum Ateneul Român, Teatrul Național Român, Sala Radio, Palatul Peleș sau Palatul Elisabeta.  Între timp, Diana a fost nominalizată.  „Cel mai bun cântăreț sub 20 de ani” de Ion Dacian Festival în România.

 Artiști români de seamă, precum tenorul Teodor Ilincai si soprana Georgeta Stoleriu, i-au oferit burse de studiu și premii speciale.

 

 Diana a debutat pe scena Operei Comice din București în 2017, interpretând timp de doi ani în roluri ca Bastienne în Opera „Bestien și Bastienne” de Mozart, Livietta în „La serva padrona” de  Pergolesi, Taumännchen / Sandmännchen „Hänsel and Gretel” de Humperdinck și multe alte opere și musicaluri românești.  Dar a colaborat și în proiecte independente de operă, precum Belinda din Opera „Dido și Aeneas” de Purcell, făcând parte din Asociația „Opera Clandestina”.

 

 Printre numeroasele premii și concursuri din Austria, Cehia, Polonia sau Slovacia, Diana a câștigat Marele Premiu al Concursului „Emil Rotundu” din România;  Premiul I la categoria Operă, Premiul II - Lied și premiul pentru cea mai bună interpretare Dvořák a Concursului Internațional „Antonin Dvorak” din Republica Cehă.

 De când s-a stabilit la Viena în 2018, a fost membră a Chorakademie WienerStaatsoper obținând roluri ca Frauenstimmen in Opera Orest de M. Trojan si Solo Quartet din Răpirea din Serai de W.A.Mozart. 

In 2020, Diana si-a facut debutul la Cluj in rolul Gildei din opera Rigoletto de G. Verdi la Opera Națională din Cluj, urmat cu succes in acelasi rol pe scena Operei din Dessau, Germania.

 

Pe scena vieneza s-a remarcat in rolul Zerlinei din opera Don Giovanni de Mozart in cadrul Angelika-Prokopp-Sommerakademie la Musikverein Graz si Konzerthaus Wien, proiect finalizat cu lansarea unui CD si difuzarea televizata a filmului Don Giovanni pe ORF Austria.

In vara anului 2022 a debutat in rolul Violettei in opera La Traviata de Giuseppe Verdi pe scena Festivalului Immling din Germania. Totodata, Diana a colaborat cu Vogtland Phillarmonic Orchestra in Plauen, Germania Kammeroper Varșovia, Polonia, Orchestra de camera Con Fuoco Musikverein Graz, cat si in tara cu corul Preudiu, orchestra de Tineret si New Hope la Bucuresti.

 

La sfârșitul anului 2022, Diana Alexe a fost solista Concertului Regal de la Ateneul Roman organizat anual de Fundatia Regală Margareta a României in beneficiul Burselor Tinere Talente.

 

Ca o încununare a reușitelor sale artistice, orasul sau natal Municipiul Adjud ii oferă titlul de Cetățean de Onoare.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara