Raymond Janssen

Raymond Janssen

Dirijorul și pianistul olandez Raymond Janssen este inițiatorul și fondatorul „Cadenza Europaean Art Productions”. Cadenza Europeaan Art Productions urmărește să stabilească o cooperare între muzicienii est-europeni și sălile de spectacol din țările vest-europene, pe baza convingerii că Europa de Est adăpostește un potențial muzical enorm, născut dintr-o tradiție bogată.

 

Prioritară pentru maestrul Cadenza este calitatea, motiv pentru care colaborează cu orchestre simfonice și soliști de top, susținând spectacole în Olanda, Belgia, Germania, Elveția, Franța și Italia.

În anul 2009, Raymond Janssen a creat „New Romanian Chamber Orchestra and Choir”, o nouă orchestră formată exclusiv din tineri muzicieni talentați. În fiecare an, „New Romanian Chamber Orchestra and Choir” susțin mai mult de 18 concerte de Crăciun în locații istorice olandeze și, la fiecare doi ani, interpretează Matthaüs Passion de J.S. Bach,  la „Concertgebouw” din Amsterdam.

 

În perioada 2007-2013, a concertat alături de cei 140 de muzicieni ai Filarmonicii de Stat Banatul din Timișoara în marile săli de concerte din Olanda și Belgia, precum „Concertgebouw” din Amsterdam, „Doelen” din Rotterdam, „Mecc” din Maastricht, „Koningin Elisabethzaal” din Anvers și sala de concerte din Luxemburg.

 

În 2011, a participat la „Queen Experience” de la „Gelredome” din Arnhem, atrăgând un public de 33.000 de persoane. În luna noiembrie 2011 a susținut un turneu care a inclus coloana sonoră originală a filmului Stăpânul inelelor de Howard Shore - printre altele - două spectacole susținute la „Concertgebouw” din Amsterdam, Filarmonica din Haarlem și teatrul muzical „Vereeniging” din Nijmegen.

 

Raymond Janssen a studiat pianul și acompaniamentul cântului cu profesorul Ulla Graf la „Musikhochschule” din Köln și interpretarea repertoriului cântului francez la „Conservatoire Nationale” din Paris, unde și-a continuat și studiile de pian, cu John Blot. La Düsseldorf, a studiat dirijat coral și orchestral cu profesorul Wolfgang Trommer. A participat la o serie de cursuri de master susținute de Bruno Leonard Gelber, Ralf Gothoni, Sarah Walker și Kurt Moll. Și-a început cariera artistică la Stadttheater din Aachen sub conducerea profesorului Klaus Schultz și a fost director muzical al „Kleine Opera en Opera Comique” din Olanda.

 

Ca dirijor, pianist de concerte și acompaniator, Raymond Janssen este invitat permanent la festivalurile și concertele din Europa. În calitate de acompaniator al Ileanei Cotrubas, Gail Gilmore, Eugene Holmes și Janice Baird, a cântat pe multe scene importante din întreaga lume, de exemplu, la Festivalul Schleswig din Holstein, Festivalul de Muzică Ljubliana din Reykjavik și la „Teatro Filarmonico” din Verona. A acompaniat-o pe Gail Gilmore, printre altele, la „Teatro Amazonas” din Manaus (Brazilia), urmate de concerte la Rio de Janeiro.

 

În Germania, a cântat ca invitat, la „Jahrhunderthalle” din Frankfurt, „Meistersingerhalle” din Nürnberg, „Deutsche Oper” din Berlin, „Kaisersaal” din Würzburg precum la München și Hanovra. A cântat în multe concerte pentru „Hessische Rundfunk”, „Westdeutsche Rundfunk” și „Südwestrundfunk”. În Olanda a fost invitat la AVRO, intepretând  sonata în sol minor de Schumann.

 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara