Eticheta la Operă

 

 

Stimați spectatori,

 

Opera Națională Română din Timișoara vă invită să parcurgeți câteva dintre regulile care trebuie respectate la fiecare spectacol. Ne dorim să vă oferim o experiență unică, și nimic nu trebuie să perturbe acest lucru.

 

Accesul la spectacol

Spectacolele încep la ora menționată pe bilet, prin urmare am aprecia sosirea Dumneavoastră la Operă cu cel puțin 15 minute înainte.

Accesul în sală este permis cu 30 de minute înainte de începerea spectacolului.

Accesul în sală nu mai este permis după începerea spectacolului, cei sosiți după ora de începere a reprezentației își vor putea ocupa locurile în sală la prima pauză. Același lucru este valabil și dacă spectatorii doresc să părăsească sala în timpul unui spectacol.

Opera își rezervă dreptul de a refuza accesul copiilor la acele spectacole care nu le sunt destinate. Vă rugăm să țineți cont de limita de vârstă recomandată, care este menționată pe afișul spectacolului.

Din motive de siguranță, este strict interzisă urmărirea spectacolului de pe scări sau balustrade sau stând pe căile de acces în sală.

Nu sunt permise accesul în sala de spectacol cu mâncare și băutură, și nici așezarea diverselor obiecte (genți, obiecte vestimentare, pahare etc.) pe balustrada de la lojă ori a balconului. Bufetul din foaier este deschis înaintea începerii spectacolului și în timpul pauzelor. Consumația se face exclusiv în spațiile bufetului, în holul cu oglinzi și pe balconul exterior.

Este interzis accesul cu animale de companie, cu excepția câinelui-ghid.  Totodată se interzice accesul în clădire cu biciclete, trotinete etc. Pentru parcarea acestora recomandăm utilizarea rastelelor aflate pe strada Mărășești.

Accesul la cabinele artiștilor este interzis atât înainte, cât și după spectacol.

În toate cazurile în care accesul la spectacol este interzis potrivit prezentului Regulament, precum și atunci când se prezintă cu un bilet valabil la un spectacol care a avut deja loc, spectatorii nu pot solicita rambursarea contravalorii biletelor. Biletele își pierd valabilitatea la data și ora la care începe spectacolul. .

Pentru a se evita neplăcerile în relația cu alți spectatori, publicul este obligat să respecte locurile indicate pe bilet.

Spectatorii care au achiziționat bilete cu reducere ori gratuite, potrivit legii, trebuie să prezinte la intrare, la cererea personalului Operei, acte doveditoare care să ateste calitatea ce conferă dreptul la reducere/gratuitate. În caz contrar, personalul poate interzice accesul în Operă, chiar dacă persoana deține un bilet pentru respectivul spectacol.

 

Garderoba

Garderoba este situată la parterul clădirii și este obligatorie și gratuită. Paltoanele, jachetele, umbrelele, gențile mari, rucsacurile și alte articole voluminoase nu pot fi introduse în sală, ci trebuie predate la garderobă. Personalul de sală are dreptul de a refuza accesul în sală, chiar dacă persoana are bilet de intrare valabil, dacă astfel de articole nu sunt predate.

La prezentarea jetonului de garderobă, personalul instituției va returna obiectele.

În cazul în care o persoană pierde jetonul garderobei, obiectele vor fi returnate doar dacă respectiva persoană poate descrie cât mai exact articolele care îi aparțin.  Într-un asemenea caz:

  • - obiectele vor fi returnate numai după ce toate celelalte obiecte de la garderobă au fost eliberate;
  • - Opera are dreptul să înregistreze datele personale înainte de a preda obiectele.

Articolele deteriorate sau pierdute de la garderobă sau pierderea unui jeton de garderobă trebuie raportate imediat personalului Operei.

Opera Națională Română din Timișoara nu își asumă răspunderea pentru pierderea sau deteriorarea obiectelor de valoare aflate în articolele care au fost predate la garderobă. Actele de identitate și documentele de orice fel, cărțile de credit, numerarul, cheile și alte obiecte de valoare, precum și bijuteriile și dispozitivele electronice nu se predau la garderobă. Predarea acestor articole se face pe răspunderea proprie a spectatorului.

 

Standarde de conduită

Rugăm spectatorii să aibă un comportament corespunzător pe întreaga durată a prezenței lor la Operă. Nu sunt permise manifestările zgomotoase, conduita indecentă și limbajul inadecvat, indiferent dacă este adresat artiștilor, celorlalți spectatori, personalului de sală ori altor lucrători ai Operei. Totodată, spectatorii trebuie să mențină ordinea și curățenia în sala de spectacole și în spațiile adiacente, să respecte standardele de conduită acceptate, reglementările de securitate și de siguranță anti-incendiu. În caz contrar, personalul de sală al Operei își rezervă dreptul de a vă solicita să părăsiți sala de spectacole sau spațiile adiacente (foaiere, garderobă).

Accesul persoanelor în stare de ebrietate este interzis, chiar dacă prezintă un bilet de intrare valabil.

 

Ținuta pentru spectacol

Ținuta pentru spectacol este obligatorie. Este recomandat să purtați o ținută decentă (smart casual), adecvată unui spectacol de operă, operetă, musical sau balet.

Prezentarea în ținută inadecvată (ex.: în ținută de plajă, pantaloni scurți, maieu, în antrenament sportiv ori altele asemenea) sau indecentă poate avea drept consecință interzicerea accesului, chiar dacă persoana în cauză posedă un bilet valabil.

 

Telefonul mobil

Vă rugăm să vă asigurați că telefonul mobil este închis. Folosirea telefoanelor mobile este interzisă în timpul spectacolului, atât pentru convorbiri cât și pentru diversele aplicații. Vă rugăm să țineți cont că lumina degajată de telefon (chiar dacă îl folosiți în liniște) îi poate deranja pe spectatorii aflați în apropiere.

După ce folosiți telefonul în timpul pauzei, vă rugăm să vă asigurați că l-ați închis din nou, înaintea actului următor.

În cazul în care pentru situații urgente sunteți nevoiți să mențineți telefonul mobil deschis, vă rugăm să îl setați pe modul silențios.

 

Fotografierea și/sau înregistrarea video

Fotografierea, filmarea sau înregistrarea video sunt interzise în timpul spectacolului.  Personalul de sală își rezervă dreptul de a invita persoanele care nu respectă această regulă să părăsească sala de spectacol.

 

Păstrarea liniștii

După începerea reprezentației, vă rugăm să evitați conversațiile, șoaptele, fluieratul, fredonatul, foșnitul, împachetatul/despachetatul oricăror articole sau orice alte asemenea manifestări.    

 

Fumatul este interzis

Fumatul este strict interzis în clădire, inclusiv în balconul Operei. Acest lucru se aplică și țigărilor electronice sau oricăror altor dispozitive de același tip.

 

 

 

Vă mulțumim în mod deosebit pentru că înțelegeți că respectarea aceste reguli va oferi tuturor condițiile cele mai bune pentru vizionarea spectacolelor.

 

 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2023
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara