Gabriel Voicu

Gabriel Voicu

Gabriel Voicu s-a născut într-o familie de muzicieni fiind elev al Liceului de Muzică „George Enescu” din București.

 

După ce familia sa a emigrat în 1981 în Germania, Gabriel Voicu a studiat la clasa de vioară a lui Wolfgang Marschner la Colegiul de Muzică din Freiburg. În 1987 și-a continuat studiile cu Edith Peinemann la Universitatea de Muzică și Arta Spectacolului din Frankfurt.

 

Tot în 1987, Voicu și-a început studiile de dirijorat cu prof. Jiří Stárek la Frankfurt și a participat la masterclass-urile susținute de Sergiu Celibidache în Mainz.

 

Începând cu anul 1991 Gabriel Voicu a primit burse de la diverse festivaluri din SUA și din Europa, inclusiv „Juilliard School of Music” din New York.

 

Gabriel Voicu a debutat sub bagheta lui Janosh Silverstein în SUA și în 1994 a susținut 96 de recitaluri în Japonia.

 

După întoarcerea sa în Germania, Gabriel Voicu s-a concentrat pe cvartetul său de coarde și pe muzica de cameră în cadrul cursului de master al Cvartetului Melos din Stuttgart.

 

Gabriel Voicu a participat la cursurile de master ale Sir Yehudi Menuhin din Londra, S. Celibidache, Prof. Y.Kless la Tel Aviv, Pinchas Zuckermann la New York, Prof. W. Marschner la Freiburg etc...

 

Ca solist, în calitate de concert maestru respectiv dirijor Gabriel Voicu a cântat cu Yehudi Menuhin, Mstislaw Leopoldovich Rostropovich, James Conlon, Dmitry Kitajenko, Raphael de Burgeos, Markus Stenz, Leif Segerstam, Andrey Boreyko, Christoph Eschenbach, Walter Weller, Michael Sanderling, Igor Oistrakh și mulți alții.

 

Gabriel Voicu este fondatorul și dirijorul orchestrei de cameră „Camerata Strad”, pe care a condus-o cu succes din 1996 până în 2000 susținând concerte inclusiv în sala mare a Filarmonicii din Berlin cu violonistul Igor Oistrakh.

 

Gabriel Voicu a inițiat „Musikfestival Schloss Ellwangen” în anul 1996 și a fost pentru o scurtă perioadă de timp director adjunct de orchestră al Orchestrei Filarmonicii de Stat din Hamburg.

 

În anii 2013 - 2014, Gabriel Voicu a avut ocazia să participe în calitate de invitat la cursurile de master ale lui Zubin Mehta în cadrul colaborării sale cu Filarmonica din München, Opera de Stat din Bavaria, Orchestra Simfonică Radio Bavareză, Filarmonica din Berlin și Staatsoper din Berlin.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara