Guido Mancusi

Guido Mancusi

Dirijorul austro-italian Guido Mancusi s-a născut la Napoli în 1966. Provenit dintr-o familie de muzicieni, a primit primele lecții de pian de la Nino Rota. Familia s-a mutat la Viena, unde Mancusi a devenit soprană solist în cadrul Corului de băieți din Viena și a urmat liceul de muzică din aceeași localitate. După absolvirea liceului, Mancusi a studiat fagotul și canto la Conservatorul din Viena, precum și compoziția respectiv dirijoratul la Universitatea de Muzică din Viena. Primele sale angajamente ca dirijor și director de cor au fost la „Stadttheater Coburg” (RFG), „Theater an der Wien”, „Raimundtheater” și „Stadttheater St. Pölten”.

 

 

A devenit asistentul lui Riccardo Muti la Scala din Milano și la Festivalul de la Bayreuth și asistent al lui Adam Fischer. În calitate de dirijor a avut apariții ca invitat la Graz și Kiel, pentru a atrage în cele din urmă atenția regizorului Dietmar Pflegerl la Klagenfurt cu „Madame Butterfly”, care i-a oferit tânărului dirijor funcția de dirijor principal, post pe care l-a ocupat timp de cinci ani. Și-a extins repertoriul și a câștigat o experiență importantă, iar succesele sale de la Klagenfurt l-au făcut pe Mancusi mai popular la nivel internațional. La Viena, Mancusi a preluat în cele din urmă funcția de dirijor șef al „Orchestrei Festivalului Schönbrunn” și a fondat „Opera de Cameră Schönbrunn”. Pe măsură ce faima sa a crescut, a fost invitat în repetate rânduri la turnee majore în anii care au urmat, iar Mancusi a dirijat la Moscova, Tel Aviv, Helsinki, Stockholm, Roma, Toronto, în SUA, în America de Sud și în final în Japonia și Coreea de Sud. În Austria a fost dirijor permanent la „Klangbogen Wien” și „Wiener Festwochen”.

 

 

Începând cu anul 2014 a devenit dirijor invitat permanent la Volksoper din Viena. În 2017 Mancusi a fost numit dirijor principal invitat al „Orchestrei BDZ” din Budapesta iar în anul 2018, director muzical al „Festivalului Mörbisch Lake”. Nu a abandonat nici compoziția, lucrările sale incluzând repertoriul sacru vocal simfonic, lucrări orchestrale, muzică de film, două operete, un balet și o operă. Premierele mondiale și înregistrările pe CD îi conferă lui Mancusi un loc ferm în „cosmosul” compozitorilor contemporani. Mancusi s-a văzut întotdeauna ca un om de teatru, ca un creator și un facilitator de lumi fantastice. Compozitorii și dirijorii vor să ofere ceva oamenilor – acesta este un ideal și Mancusi urmărește acest ideal de peste 30 de ani.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2025
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara