Ionuț Pascu

Inouț Pascu

Ionut Pascu

 

După absolvirea Facultății de Interpretare – secția Canto – în anul 2001 și apoi a Facultății de Compoziție și Dirijat Orchestră în anul 2007, ambele din cadrul Universității de Muzică din București, Ionuț Pascu se specializează timp de doi ani în cadrul secției Dirijat de Orchestră a Conservatorului “Giuseppe Verdi” din Milano, urmând ca mai apoi să revină la București pentru studiile doctorale, finalizate cu succes în anul 2014.

 

Pe parcursul celor douăzeci de ani de carieră solistică în plină ascensiune - sute de spectacole în peste 40 de roluri principale sau titulare pe importante scene din țară și străinătate, repertoriul operistic a fost extins și în zona camerală sau cea vocal-simfonică, acoperind stiluri muzicale de la clasic la contemporan. Un exemplu este premiera australiană din anul 2008 a monumentalei lucrări “Cantata della Vita”, dirijată chiar de compozitor, regretatul Gianluigi Gelmetti, susținută și imprimată pe CD alaturi de Sydney Philharmonic, la Opera din Sydney.

 

Din anul 2010 și până în prezent se află într-o foarte strânsă colaborare, printre altele, cu Opera din Tel Aviv, Teatro ”G. Verdi” din Salerno sau Opera Royale de Wallonie din Liege, unde a dat viață multor personaje principale foarte apreciate de critica de specialitate, sub bagheta unora c a : David Stern, Daniel Oren, Frédéric Chaslin, Daniele Callegari, Daniel Cohen, Speranza Scappucci sau Giuliano Carella.

 

Anul 2012 îl consacră drept formator în cadrul proiectului StudiOpera, proiect desfășurat și încheiat de Opera Națională București în colaborare cu Accademia Teatro alla Scala, din Milano, în cadrul căruia s-a perfecționat cu somități internaționale ale genului liric, printre care îi putem numi pe Renato Bruson sau Luciana Serra.

 

În anul 2013 este obține Premiul ”David Ohanesian” din partea Forumului Muzical Român pentru rolul titular din Oedipe-ul enescian, iar în anul 2016 este nominalizat la titlul de "Cel mai bun solist de operă " pentru interpretarea celor patru roluri distincte de bariton din opera ”Povestirile lui Hoffmann”, în cadrul Premiilor de Stat "Golden Mask Awards", din Moscova.

 

Din septembrie 2019 este manager și dirijor al companiei de producție culturală Aida Events (“Connecting Opera”, “Romanian Extraordinary Gala at Jerusalem Symphony”).

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara