Cristian Rudic - Manager

Cristian Rudic

Născut la Arad, Cristian Rudic a absolvit în anul 1995 Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timişoara, la clasa profesorului Emil Rotundu, urmând ca apoi să se perfecționeze cu K.S. Alfredo Kraus și K.S. Gottfried Hornik.

 

În același an obține Premiul al III-lea la Concursul internaţional de canto „Hariclea Darclèe” de la Brăila.

 

A fost angajat la Opera Română din Timişoara încă din anul III de Facultate. După ce a debutat în roluri importante de bariton liric pe scena Operei Române din Timişoara, şi-a îmbogăţit repertoriul cu participări numeroase în concerte simfonice sau de muzica sacră.

 

Printre cele mai importante colaborări internaţionale se numără cele cu Orchestra Europa Simphony, Austria,  Teatrul de operă din Baden, Austria, Mozartorchester – Musikverein – Wien – Austria, Teatrul Perez Galdos, Las Palmas – Spania, Societatea Filarmonică din Bilbao – Spania, Teatro de la Zarzuela, Madrid – Spania,  Niederösterreichische Tonkünstler – Austria,  Konzerthause Wien – Austria, Opera din Graz – Austria, Opera din St. Gallen, Opera Nomori, Tokio, Neue Oper Wien.

 

În țară a colaborat cu Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica „Banatul” din Timişoara,  Filarmonica de Stat din Arad, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica Iaşi,  Filarmonica Braşov, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Liric Constanţa.

 

Repertoriul său bogat cuprinde atât roluri din opere cât și roluri din operete, precum: Valentin din „Faust” de Ch. Gounod, Enrico din „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, G. Germont din „Traviata” de G. Verdi, Sharpless din „Madama Butterfly” de G. Puccini, Alfio din „Cavalleria rusticana” de P. Mascagni, Papageno din „Flautul Fermecat” de W.A. Mozart, Don Giovanni din „Don Giovanni” de W.A. Mozart, King Arthur din „King Arthur” de H. Purcell, Roucher din „Andrea Chènier” de U. Giordano, Jago din „Otello” de G. Verdi, Escamillo din opera „Carmen” de G. Bizet, Klingsor din „Pasifal” de R. Wagner, Schaunard din „Boema” de G. Puccini, Regele din „Regele Berenger” de H. Sutermeister, Leontes din „Poveste de iarna” de fr. Boesmans, Faust din „Historia...” de A. Schnittke, Eisenstein, Falke și Frosch din „Liliacul” de J. Strauss, Homonay și Kalman Zsupan din „Voievodul Ţiganilor” de J. Strauss, Danilo din „Văduva veselă” de Fr. Lehar, Edwin și Boni din „Silvia” de E. Kalman, Kalman Zsupan din „Contesa Maritza” de E. Kalman, Tevye din „Scripcarul pe acoperiș” de J. Bock, prof. Higgins și Alfred Doolittle din „My Fair Lady” de Fr. Loewe.

 

Din repertoriul său vocal-simfonic amintim Requiem de G. Faure, Requiem de J. Brahms, War Requiem de B. Britten, Simfonia a IX-a de L.v. Beethoven, Carmina Burana de C. Orff, Misse de J. Haydn, W.A. Mozart, L.v. Beethoven.

 

În anul 2003 a fost distins cu  Meritul Cultural al României în grad de cavaler.

 

 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara