Marius Vlad Budoiu

Marius Vlad Budoiu

Marius Vlad Budoiu, este artistul liric român cu cel mai vast repertoriu cuprinzând roluri de primă mărime de operă, repertoriu vocal-simfonic şi cameral (peste de 120 de titluri!), Marius Vlad Budoiu este unul din cei mai apreciaţi tenori români. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, și a studiat cântul cu tatăl domniei sale, baritonul Ion Budoiu, cu mezzosoprana Edita Simon şi cu basul Gheorghe Roşu.
Tenorul Marius Vlad Budoiu a debutat la 21 de ani ca solist în Simfonia a IX-a de Beethoven, la Filarmonica din Târgu-Mureş, apoi, în repertoriul de operă, în rolul Lenski (Evgheni Oneghin), la Opera Maghiară din Cluj. Primele roluri pe scena Operei Române din Cluj au fost Rodolfo (La Bohème de G. Puccini) şi Alfredo (La Traviata de G. Verdi). Cu rolul Tamino (Die Zauberflöte de W. A Mozart) şi-a făcut debutul pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, în 1996.


Fiind un bun muzician şi stăpânind foarte bine germana, franceza, engleza şi italiana, este solicitat pe toate scenele lirice şi de filarmonică din ţară, şi apare de ani buni pe scenele din străinătate, unde s-a remarcat prin calitatea vocală şi profesionalism. A cântat în sute de concerte şi spectacole, pe scene din Anglia, Australia, Austria, Albania, Belgia, Bulgaria, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Kazahstan, Olanda, Polonia, Rusia, Serbia, Spania, Slovacia, și Turcia.


Tenorul Marius Vlad Budoiu a abordat o largă paletă repertorială, de la lucrări ale lui Händel (The Messiah, Judas Maccabeus, Israel in Ägypten) și creaţii mozartiene - rolurile Tamino (Die Zauberflote), Don Ottavio (Don Giovanni) şi Idomeneo (Idomeneo) -  la lucrări ale secolului XX, compozitori ca Benjamin Britten (War Requiem, Serenade, Les Illuminations) şi Arthur Honegger (Le Roi David) și producţii ale unor autori contemporani. Repertoriul său de tenor liric a inclus câțiva ani cu succes roluri preum Lenski (Evgheni Oneghin), Rodolfo (La Bohme), Alfredo (La Traviata), Alfred (Die Fledermaus), Barinkay (Der Zigeunerbaron), Nemorino (L’elisir d’amore), Faust (Faust). Cu timpul, vocea sa a evoluat spre repertoriul spint, el abordând roluri ca Pinkerton (Madama Butterfly), Don José (Carmen), Radames (Aida), Cavaradossi (Tosca), Canio (Pagliacci), Turiddu (Cavalleria Rusticana), Don Carlo (Don Carlo) şi Manrico (Il Trovatore).


În ultimii ani a abordat repertoriul dificil pentru tenor dramatic, devenind singurul român care la această oră are în repertoriu Otello (Otello), Calaf (Turandot), Samson (Samson et Dalila), Don Alvaro (La Forza del Destino), Tannhäuser (Tannhäuser), Lohengrin (Lohengrin) şi Tristan (Tristan și Isolda). În anul 2013 pe tenorul Marius Vlad Budoiu cântă sub bagheta maestrului Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin, la Teatro alla Scala din Milano și la Festivalul Proms, la Royal Albert Hall, la Londra. Între colaboratorii de renume ai tenorului enumerăm pe Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Rafael Frühbeck de Burgos, Gennady Rozhdestvensky, Antonio Pappano, Lawrence Foster, Peter Ruzicka, Marek Jankovski, Friedrich Haider, Cristian Mandeal. A colaborat cu Filarmonica din München, Filarmonica din Hamburg, Staatskappelle Berlin, Berliner Symphoniker, Staatskappelle Dresden, Santa Cecilia din Roma, cu operele din București, Bratislava, Budapesta, Scala din Milano, Staatsoper din Berlin, Freiburg, Marseille, Melbourne, Palermo, Toulon și multe altele.
Marius Vlad Budoiu s-a remarcat în repertoriul dramatic, rolurile Otello, Lohengrin, Tannhauser și Samson ducându-l cu succes pe scene din Europa, Asia și Australia.


În anul 2016, Marius Vlad Budoiu a fost protagonistul unei producții cu titlul Tannhäuser, la Melbourne, care i-a adus încă o confirmare a valorii sale la nivel internațional și un premiu al presei de specialitate, pentru Cel mai bun solist de operă într-un rol masculin principal. În 2017 a participat la o producție cu Lohengrin la aceeași companie australiană, ceea ce i-a adus din nou premiul pentru Cel mai bun solist într-un rol principal masculin.


În anul 2019, Marius Vlad Budoiu a înregistrat la de casa de discuri Pentatone opera La Fanciulla del West, sub bagheta dirijorului Lawrence Foster, o imprimare care a fost apreciată foarte pozitiv la nivel internațional.


Deţinând titlul de Doctor în Muzică, Marius Vlad Budoiu desfăşoară din 1995 o bogată activitate pedagogică la Academia de Muzică din Cluj. Printre artiştii formaţi sub îndrumarea domniei sale fac parte nume de rezonanţă în arta lirică, artişti cu remarcabile cariere naţionale şi internaţionale. Este invitat mereu pentru cursuri de măiestrie la diferite instituții de artă și învățământ, astfel a predat la Iași, la București, la Düsseldorf, Melbourne, la Roma, la Conservatorul Santa Cecilia și la Institutul Pontifical de Muzică sacră, la Academia de Muzică din Berlin, Academia de Muzică din Graz și la Conservatorul Regal din Haga. Din anul 2018 Marius Budoiu deține gradul de Profesor Universitar la Academia de Muzică din Cluj.


Tenorul Marius Vlad Budoiu este distins cu multe premii naționale și internaționale, între altele cu Premiul Revistei VIP pentru Cel mai bun solist de operă al anului 2010 şi Premiul de Excelență la Galele 10 Pentru România. El a studiat managementul la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Între anii 2013 și 2015 a activat în funcția de Manager General al Operei Naționale Române din Cluj.


Marius Budoiu a studiat regia de teatru muzical la Academia de Muzică din Cluj cu Victor Ioan Frunză, Mihai Măniuțiu și Hero Lupescu. Primele sale producții au fost pe scena Operei Române din Cluj. Astfel, în 2009 a fost premiera operei Cu Flautul la Urgențe (după Flautul Fermecat de W. A. Mozart), în 2010 Don Pasquale de G. Donizetti și în 2011 La bohème de G Puccini. În aceste spectacole, studenții Academiei de Muzică au avut ocazia de a performa pe scena Operei din Cluj, mulți dintre ei fiind astăzi între artiștii lirici români cei mai cunoscuți pe mapamond: George Petean, Adela Zaharia, Ștefan Pop, Bogdan Baciu, Bogdan Taloș, Ovidiu Purcel, Cristian Hodrea, Cristian Mogoșan și mulți alții.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara