Željko Lučić

Željko Lučić

Baritonul  Željko Lučić continuă să cucerească aprecierea publicului din cele mai importante teatre de operă din lume, Metropolitan din New York, Opera Regală „Covent Garden” din Londra, Opera din San Francisco, Opera Națională din Paris, „Teatro alla Scala” din Milano, Opera de Stat din Viena, etc. Pentru apariția sa în opera La forza del destino de Giuseppe Verdi, la Opera din San Francisco, Financial Times a scris: „cu acest Don Carlo, Željko Lučić și-a câștigat locul între cei mai importanți baritoni verdieni de astăzi”.

 

Numeroasele sale angajamente în stagiunea 2007-2008 au inclus apariții la Opera Metropolitan (cântând rolul principal într-o nouă producție cu opera Macbeth de Giuseppe Verdi), Opera de Stat din Viena (cu rolul Giorgio Germont din opera La Traviata de Giuseppe Verdi), Opera din Dresda (Rigoletto de Giuseppe Verdi), Opera din Frankfurt (Simon Boccanegra și Macbeth de Giuseppe Verdi, Iago din opera Otello de Giuseppe Verdi, Michele din opera Il tabarro și rolul titular din opera Gianni Schicchi de Giacomo Puccini.

 

În stagiunile care au urmat, a avut apariții la Opera din Berlin (Otello), la Opera Regală „Covent Garden” din Londra (La Traviata), la Opera de Stat din Viena (La forza del destino), la „Teatro alla Scala” din Milano (Renato din opera Un ballo in maschera de Giuseppe Verdi) și  la Festivalul din Salzburg (rolul titular din opera Macbeth, dirijată de Riccardo Muti). De asemenea, a cântat într-o nouă producție a operei Rigoletto la Opera Metropolitan și Simon Boccanegra de Giuseppe Verdi la „Bayerische Staatsoper” din München.

 

În stagiunea 2015/2016, îl regăsim la Opera Metropolitan (în operele Otello și Tosca de Giacomo Puccini), la Opera din Chicago (Nabucco de Giuseppe Verdi), la Opera din Frankfurt (Gianni Schicchi), la Opera Națională din Paris (La Traviata) și Opera Regală „Covent Garden” (Il Trovatore de Giuseppe Verdi). În stagiunea 2016/2017, Željko Lučić a cântat în opera Otello la Opera din Zürich și la Opera Regală „Covent Garden” din Londra, Rigoletto la Opera Națională din Paris și la Metropolitan Opera în operele Nabucco și Rigoletto. De asemenea, a apărut la Metropolitan Opera ca invitat în „Gala de aniversare a 50 de ani” a companiei.

 

Angajamentele din stagiunile următoare au inclus, printre altele, întoarcerea sa la Opera de Stat din Viena (Salomé de Richard Strauss și Macbeth), la „Bayerische Staatsoper” din München (Tosca și Simon Boccanegra), precum și la Opera Națională din Paris (Il trovatore) și Opera Regală „Covent Garden” din Londra (Macbeth). De asemenea, a reluat rolul titular din opera Rigoletto la Opera din Frankfurt și a apărut din nou la Metropolitan Opera în Cavalleria Rusticana de Pietro Mascagni și I Pagliacci de Ruggero Leoncavallo.

 

Stagiunea 2018/2019 îl regăsește pe scena Operei Metropolitan (operele La Fanciulla Del West de Giacomo Puccini, Macbeth și Otello), la Opera din Chicago (La Traviata), la Opera Națională din Paris (Tosca și La Forza Del Destino), la Opera din Berlin (Tosca), la „Bayerische Staatsoper” din München (Andrea Chénier de Umberto Giordano și Macbeth).  Stagiunea 2019/2020 include apariții la Opera Regală „Covent Garden” din Londra (La Traviata), la Opera de Stat din Viena (Tosca) și la Opera Națională din Paris (Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea).

 

În stagiunea 2021/2022 Željko Lučić a apărut pe scena Operei Metropolitan (Tosca), Opera Națională din Paris (Tosca) și Opera din Frankfurt (Il Tabarro, Gianni Schicchi, La forza del destino și Rigoletto) iar viitoare stagiune îl regăsește pe scena Operei din Wiesbaden (Rigoletto), Opera Metropolitan (Tosca), Opera din Zagora (Otello), Opera Colon din Buenos Aires (Tosca).

 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara