Bogdan Baciu

Bogdan Baciu

 

Baritonul român Bogdan Baciu a studiat cu Marius Vlad Budoiu la Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

A câștigat numeroase premii în competiții naționale și internaționale, inclusiv premiul III 2008 la Concursul Național de Lied din România și în 2010 premiul III la prestigiosul Concurs Internațional de Canto Hariclea Darclée. În timpul studiilor universitareși in studioul de operă, a urmat cursuri de master cu Mariana Nicolesco, Deborah Polaski, David Cyrus, Thomas Allen.

Repertoriul său include roluri precum Papageno („ Die Zauberflote”  Mozart), Don Giovanni (Mozart), Figaro (Rossini „Il Barbiere di Siviglia”), Dottore Malatesta („Don Pasquale” Donizetti), Marcello („La Bohème”  Puccini) , Silvio (Leoncavallo "Pagliacci"), Escamillo (Bizet "Carmen"), Ping (Puccini "Turandot"), Enrico (Donizetti "Lucia di Lammermoor"), Harlequin (Strauss " Ariadne auf Naxos " sau Heerrufer (Wagner " Lohengrin ").

A susținut numeroase recitaluri și concerte cu majoritatea filarmonicilor din România și a colaborat cu cele mai importante opere din țară. În stagiunea 2011/12 Bogdan Baciu a fost membru al Studioului de operă al " Deutsche Oper am Rhein Dusseldorf - Duisburg ". Din stagiunea 2012/13 este membru al ansamblului de soliști al aceleiași opere, cântând rolurile Figaro, Don Giovanni, Escamillo. De asemenea, a cântat Marcello („La Bohème” Puccini) în 2014 și Dandini („La Cenerentola” Rossini) în 2015 la Opera de Stat Stuttgart . Sezonul 2016/17 îl găsește cântând Papageno, Escamillo, Heerrufer, Marcello și Ping pe scene ale operelor din  Hamburg, Frankfurt, Dresda, Essen și debuturi precum Rodrigo de Posa („Don Carlo” Verdi) în Duisburg, Der Geisterbote („Die Frau ohne Schatten” Strauss) în Hamburg și Valentin („Faust” de Gounod ) cu Opera din Vilnius. Sezonul 2017 - 2018 îi aduce trei debuturi importante, Renato (Ballo in maschera) G.Verdi și Sharpless (Madama Butterfly) G.Puccini la Dusseldorf și, de asemenea, Onegin (Yevgeni Onegin) P.I.Ceaikovsky la Opera national du Rhin Strassbourg, Franța. Stagiunea 2018 - 2019 de la Dusseldorf, îi aduce debuturi precum Gunther (Götterdämmerung) R.Wagner, Mercutio (Romeo și Juliette) Charles Gounod și Ford (Falstaff) G.Verdi. În stagiunea 2019 - 2020, continuă să cânte la Dusseldorf roluri precum Marcello (La Boheme), Sharpless (Madama Butterfly) și Gunther (Gotterdammerung) și, de asemenea, ca invitat, cântă Posa (Don Carlo) la Oper Frankfurt. În aceeași stagiune, din cauza pandemiei virusului Corona, debutul său la Royal Opera House Londra cu Silvio (Pagliacci) este anulat, împreună cu alte colaborări, anulate din același motiv. Stagiunea 2021 -2022 îl găsește cântând Escamillo (Carmen) la Teatro Massimo Palermo, Marcello (La Boheme) la Semperoper Dresden, Der Geisterbote (Die Frau ohne Schatten) la Munchener Festspiele precum și debutul său la Germont (La Traviata) din Dusseldorf.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara