Maria Mărgineanu

În perioada: 01.04.1985 - 01.04.1990

 

Născută la 2 martie 1938 la București, absolventă a Facultății de Filologie, începută la București și absolvită la Timișoara, unde s-a stabilit cu familia, Maria Mărgineanu se angajează la Consiliul Popular Regional Banat, iar în anul 1965 la Studioul teritorial Radio și Televiziune din Timișoara, inițial ca redactor, apoi redactor principal, realizator de emisie, iar din anul 1983 devine director al acestui Studio.

 

De la data de 1 aprilie 1985 este numită director al Operei Române din Timișoara, funcție pe care o va îndeplini până în luna aprilie a anului 1990, când se pensionează dar nu renunță la colaborarea sa cu Opera, la realizările căreia a contribuit alături de colectivul artistic și tehnic, și nu numai, pe care le-a apreciat, iubit și respectat.

 

Om de cultură, mare iubitor de muzică, în special de cea lirică, competentă, experimentată, bun organizator, Maria Mărgineanu s-a implicat cu devotament în întreaga problematică a instituției, a încurajat tinerele talente, oferindu-le posibilitatea să se lanseze și să evolueze, iar prin toată activitatea sa a contribuit la ridicarea și menținerea prestigiului Operei timișorene, publicând diferite materiale și articole în presă, realizând emisiuni la radio despre activitatea și realizările colectivului instituției.

 

În perioada mandatului său s-au montat spectacolele de operă: „Dreptul la viață” de T. Jarda, „Fluviul revărsat” de A. Winkler, „Orlando” de G.F. Händel, „Călătorie în zori/În labirint” de L. Alexandra, operetele: „Bal la Savoy” de P. Abraham și „Mam’Zelle Nitouche” de F. Hervé, spectacolele de balet: „Miorița” de C. P. Basacopol, „Corsarul” de A. Adam și L. Delibes, „Ofrandă iubirii” de P. Hurmuzescu, ș.a.

 

Se stinge din viață la Timișoara la data de 17.08.2002.

 

 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara