Francisc Kádár

În perioada: 20.11.1954 - 15.08.1956

 

Francisc Kadar s-a născut la data de 11.03.1923 în localitatea Dumbrăvioara, județul Mureș. A început pregătirea școlară în Dumbrăvioara și mai apoi în Târgu Mureș iar studiile academice le-a început la Conservatorul „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, însă le-a definitivat la Conservatorul din St. Petersburg (pe atunci Leningrad) ca urmare a unei burse oferite de URSS, specialitatea canto (1949-1954).

 

A fost repartizat împreună cu soția și colega sa de conservator, soprana Marieta Grebenișan la Teatrul de Operă și Balet din București, însă nu i s-a găsit post liber de solist, fiind angajat pe post de electrician (firește fără atribuții). Soția sa având domiciliul stabil în Timișoara, a solicitat pentru amândoi transferul la Opera de Stat din orașul de pe Bega, unde au fost angajați amândoi pe posturi corespunzătoare studiilor. Mai mult, în decurs de câteva săptămâni, Francisc Kadar va fi numit directorul instituției, în locul celebrei muziciene Aca de Barbu. Mandatul său a fost de doi ani, perioadă destul de nefericită, din cauza atmosferei generale. A și divorțat curând, ambii muzicieni însă vor activa pe scena timișoreană până la pensionare.

 

Repertoriul de operă:

Aleko (rolul titular) de S. Rahmaninov este spectacolul de debut la 11.06.1956, Don Giovanni (Comandorul) de W.A. Mozart, Fidelio (Don Fernando) de L. van Beethoven, Carmen (Escamillo) de G. Bizet, Madama Butterfly (Bonzo) și Tosca (Scarpia) de G. Puccini, Manon (Bretigny) de J. Massenet, Cavalleria rusticana (Alfio) de P. Mascagni, Tânăra gardă (Olga, Valko) de I. Meitus, Lucia di Lammermoor (Raimund) de G. Donizetti, Cneazul Igor (rolul titular) de A. Borodin, Povestirile lui Hoffmann (Hermann) de J. Offenbach, Rigoletto (Monterone), Aida (Amonasro), Don Carlos (Marele închizitor) de G. Verdi, Olandezul zburător (rolul titular) și Lohengrin (Heraldul) de R. Wagner, Mignon (Jarno) de A. Thomas, Pescuitorii de perle (Nurabad) de G. Bizet, Isteața (A doua Haimana) de C. Orff, Boris Godunov (rolul titular) de M. Musorgski; Opere românești: Făt frumos (Crainicul) de H. Klee, Fata cu garoafe (Lazăr) de G. Dumitrescu, Păcală (Moșu) de S. V. Drăgoi, Motanul încălțat (Robul) de C. Trăilescu, Michelangelo (rolul titular) de A. Mendelshon, Măiastra (Sculptorul) de O. Manole, Răscoala (Iuga) de G. Dumitrescu.

 

Repertoriul de operetă:

Silvia (Feri) de E. Kalman, Vânzătorul de păsări (Gustav)de K. Zeller, Studentul cerșetor (un ofițer saxon) de K. Millocker, My Fair Lady (Karpathy) de F. Loewe, prezență în balet: Floarea roșie (Căpitanul sovietic) de R. Glier.

 

A abordat și creația de lied, interpretând în programele sale lucrări de P.I. Ceaikovski, C. Kiui, A. Rubinstein, S. Rahmaninov, R. Strauss ș.a.

 

A murit la Timișoara la data de 5.08.2004.

 

Sursa: Ioan Tomi, Lexicon. Muzicieni din Banat. Banatul Timișean, Editura Eurostampa Timișoara 2012, pag. 250

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara