Adrian Beldi

În perioada: 15.09.1960 - 19.06.1963

 

(n. 1926). Dirijor, fagotist, orchestrator, profesor. Membru fondator (prim-fagotist) al orchestrei simfonice a Filarmonicii „Banatul“ din Timişoara (1947). Din anul 1949 a activat şi în diverse formaţii camerale (Sextetul de suflători, Trioul de fagoturi etc.) iar din anul 1954 a început să dirijeze cu regularitate orchestra de deplasări („semisimfonică“) abordând un repertoriu variat de la orchestraţii de muzică folclorică şi uşoară până la partituri simfonice sau pagini din opere şi operete.

 

Între 1960-1963 a fost director al Operei de Stat din Timişoara, perioadă în care a dirijat spectacole de operă, operetă şi balet semnând chiar şi premiera „Fata cu garoafe” de Gheorghe Dumitrescu (20 noiembrie 1961). Un an mai târziu această partitură o va dirija şi la Opera Română din Bucureşti. Alte titluri din repertoriul său dirijoral: „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, „Traviata” de G. Verdi, „My Fair Lady” de Fr. Loewe, „Sânge vienez” şi „Liliacul” de J. Strauss-fiul, „Fântâna din Baccisarai” de B. Asafiev, „Don Quijote” de L. Minkus, „Pădurea fermecată” de H. Klee. A dirijat de asemenea şi orchestra Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova. Pentru Teatrul Naţional din Timişoara a orchestrat şi a dirijat spectacolul cu „Opera de trei parale” de Bertold Brecht.

 

A pregătit şi a dirijat diverse formaţii corale de amatori româneşti şi şvăbeşti din Banat. A coordonat o perioadă formaţia de muzică populară şi uşoară germană „Pipatsch“ (Macul) a Filarmonicii „Banatul“.

 

În anul 1982 s-a stabilit în Germania unde a activat ca profesor de fagot şi de muzică de cameră la Conservatorul din Wiesbaden continuând să cânte ca fagotist în diverse orchestre simfonice din Bavaria. De asemenea a continuat să dirijeze coruri (trei) din regiunea Veneţia, pregătind şi programe coral-simfonice pe care le-a prezentat împreună cu Orchestra germană „Rupperti”, câţiva ani la rând.

 

În decembrie 2007, în cadrul ciclului „Familii de muzicieni“, organizat de Filarmonica „Banatul“ din Timişoara, a dirijat un concert simfonic în care l-a avut ca solist pe nepotul său, distinsul pianist Cristian Beldi.

 

S-a stins din viață în Germania la data de 19 decembrie 2021.

 

Sursa: Ioan Tomi, LEXICON Muzicieni din Banat (vol. 2) Editura „Eurostampa” Timișoara, 2014

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara