Florin Estefan

Florin Estefan

Originar din Oradea, baritonul Florin ESTEFAN a urmat cursurile Facultății de Muzică din cadrul Universității de Stat din orașul natal și este licențiat al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca în anul 2004, devenind solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, din anul al doilea de studii, la vârsta de 20 ani.

 

În decembrie 2007, devine absolvent din prima promoție al Cardiff International Academy of Voice, avându-l ca profesor de canto pe faimosul tenor Dennis O’Neill. În 2012 revine ca solist al Operei Naționale Române din Cluj Napoca, urmând să devină Manager general al renumitei instituții lirice în februarie 2015, fiind cel mai tânăr manager din istoria de 97 de ani a primei instituții lirice înființate în România. În anul 2016 obține titlul de doctor în muzică la Academia de Muzică clujeană, dar și premiul „Cel mai bun solist al anului” la Opera Națională București, în cadrul Galei Operelor Naționale, pentru interpretarea rolului Evgheni Oneghin în producția Operei Naționale Române din Cluj Napoca. Începând cu anul 2017, Florin Estefan ocupă și funcția de lector universitar doctor la Catedra de Canto a Academiei Naționale de Muzică clujene.

 

Ca solist, Florin Estefan, a câștigat numeroase competiții și a cântat pe diverse scene atât în România, cât și peste hotare (Grecia, Austria, Italia, Belgia, Republica Cehă, Irlanda, Japonia, Statele Unite, Australia și Marea Britanie, Bulgaria, Egipt), interpretând o serie importantă de roluri precum: Evgheni Oneghin (Evgheni Oneghin,  P. I. Ceaikovski), Amonasro (Aida, G. Verdi), Giorgio Germont (La Traviata, G. Verdi), Renato (Un Ballo in maschera, G. Verdi), Rigoletto (Rigoletto, G. Verdi), Contele de Luna (Il Trovatore, G. Verdi), Marcello (La Bohème, G. Puccini), Jack Rance (La Fanciulla del West, G. Puccini), Michele (Il Tabarro, G. Puccini), Don Giovanni (Don Giovanni, W.A. Mozart), Figaro și Contele Almaviva (Le Nozze di Figaro, W. A. Mozart), Enrico (Lucia di Lammermoor, G. Donizetti), Malatesta (Don Pasquale, G. Donizetti), Belcore (L`Elisir d`Amore, G. Donizetti), Sharpless (Madama Butterfly, G. Puccini), Guglielmo (Cosi fan tutte, W. A. Mozart), Nick Shadow (The Rake's Progress, I. Stravinski). Repertoriul său vocal simfonic cuprinde creații de L. van Beethoven  (Simfonia a IX-a), J. Haydn (Cecilienmesse), W. A. Mozart (Requiem), G. Rossini (Petite Messe Solennelle), C. Orff (Carmina Burana), G. Fauré (Requiem), M. P. Musorgski (Song and Dances of Death). În calitate de Manager general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, Florin Estefan a reușit să crească participarea tinerilor la spectacolele instituției, prin numeroasele premiere și spectacole, eveniment, printr-o nouă abordare a publicului și prin programe și proiecte destinate tuturor, în spații neconvenționale, cu acces gratuit, precum Opera Aperta și La Operă.

 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara