Friedrich Pfeiffer

Friedrich Pfeiffer

Născut în localitatea Hainburg (Austria), Friedrich Pfeiffer și-a început cariera muzicală în cadrul unei instituții strâns legate de tradiția vieneză, Wiener Sängerknaben, fiind membru al celebrului ansamblu în perioada  1968 -  1972.

A fost distribuit  în acei ani ca solist în înregistrările cantatelor de Johann Sebastian Bach,  dirijate de Nikolaus Harnoncourt, și a interpretat „Primul băiat" din opera Flautul fermecat de Wolfgang  Amadeus Mozart, la Opera Bavareză din München și la Opera de Stat din Viena.

În anul 1972 a început să studieze cornul cu Josef Veleba, membru al celebrei Wiener Philharmoniker în perioada anilor 1940 - 1977. La vârsta de 18 ani, Friedrich Pfeiffer a devenit cornist principal al Orchestrei Tonkünstler din Austria Inferioară, iar peste doi ani al Orchestrei Wiener Symphoniker.

În anul 1981 s-a alăturat Orchestrei Wiener Staatsoper, iar din anul 1985 a devenit membru al celebrei Wiener Philharmoniker, concertând în cadrul acestui prestigios ansamblu până în  anul 2008. Sub bagheta lui Riccardo Muti, a interpretat în anul 1987 partitura de corn a Simfoniei concertante în Mi bemol major, KV 297b, de  Wolfgang Amadeus Mozart.  În aceeași perioadă, Friedrich Pfeiffer a fost membru al Hofmusikkapelle (1987-2008).

După un studiu îndelungat cu Karl Österreicher, Friedrich Pfeiffer și-a îndreptat atenția către dirijat, experiența sa bogată ca membru de orchestră permițându-i să se remarce rapid în noua carieră. Între 1990 și 2008, Pfeiffer a ocupat funcția de director artistic al Musik im Stadl și a dirijat seria de concerte ale  Filarmonicii din Viena în cadrul Festivalului de la Salzburg. Friedrich Pfeiffer a fost dirijor invitat al Orchestrei Simfonice Radio din Praga, al Orchestrei de Cameră din Salzburg, al New Japan Philharmonic Orchestra, precum și al altor ansambluri din Austria, Cehia, Slovacia, Moldova și România. În perioada 2008 - 2011 a activat ca dirijor la Opera de Stat din Viena, iar din 2011 - ca dirijor invitat la Opera Națională a Moldovei din Chișinău. În România, a dirijat producții de operă la Opera Națională Română din Cluj și la Opera Națională din București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Repertoriul lui Friedrich Pfeiffer are un ambitus de la clasicii vienezi până la maeștrii secolului XX. Muzicianul și-a câștigat reputația de profund cunoscător al stilului verdian, dirijând în repetate rânduri operele și Recviemul marelui compozitor italian.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara