George Petean

George Petean

Născut la Cluj-Napoca, George Petean a absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” – secţia canto – şi s-a perfecţionat vocal cu Vicente Sardinero şi Giorgio Zancanaro.

A debutat în anul 1997 pe scena Operei din Cluj Napoca cu rolul titluar din opera „Don Giovanni“ de W. A. Mozart urmând să abordeze pe parcurs roluri precum Malatesta din  „Don Pasquale“ de G. Donizetti, Silvio din „Paiaţe“ de R. Leoncavallo, Valentin din „Faust“ de Ch. Gounod, Figaro din „Bărbierul din Sevilla“ de G. Rossini, Marcello din „Boema“ de G. Puccini respectiv Ford din „Falstaff“ de G. Verdi. În anul 1999 a obţinut marele premiu la Concursul Internaţional de canto „Hariclea Darclée“ de la Brăila.

Debutul său internaţional a avut loc în anul 2000, pe scena Operei din Roma în opera „Boema“ de G. Puccini, urmând ca în perioada 2002 – 2010 să devină solist permanent al Operei din Hamburg. În paralel a apărut pe scena Operelor din Frankfurt, Viena, Pekin, Covent Garden din Londra, Bolognia, Opera Naţională din Paris cu rolul Figaro din „Bărbierul din Sevilla“ de G. Rossini, la Festivalul din Bregenz, la Geneva în rolul Contele de Luna din „Trubadurul“ de G. Verdi, din nou la Opera Covent Garden din Londra cu rolul Silvio din „Paiaţe“ de R. Leoncavallo sub bagheta lui Placido Domingo, la Opera Metropolitan din New York, Opera Naţională din Paris, Opera din Monte Carlo cu Marcello din „Boema“ de G. Puccini, la Opera de Stat din Viena, Operele din Frankfurt, Hamburg, Munchen cu rolul Rodrigo din „Don Carlo“ de G. Verdi, la Opera de Stat din Viena, Operele din Hamburg, Essen, Lausanne, Liege cu „Enrico“ din Lucia di Lammermoor de G. Doinizetti, la Opera din Paris, Opera din Toulouse cu Belcore din „Elixirul dragostei“ de G. Donizetti, la Opera din Berlin cu „Amicul Fritz“ de P. Mascagni şi cu Giorgio Germont din „Traviata” de G. Verdi, la Opera din Monte Carlo cu rolul titular din „Rigoletto“ de G. Verdi, etc…

            A fost invitat să interpreteze rolurile: „Bărbierul din Sevilla“ la Opera de Stat din Vienna, „Faust“ de Ch. Gounod la Opera Metropolitan, „Boema“ de G. Puccini la Opera Liceu din Barcelona şi Opera Regala Covent Garden din Londra, „Ducele de Alba“ de G. Donizetti la Opera din Flandra, „Don Carlo“ de G. Verdi la Opera de Stat din Viena, „Traviata“ la Opera din Hamburg, Zurich, Opera de Stat din Viena, „Rigoletto“ la Opera din Hamburg şi Zurich, „Attila“ la Theater an der Wien și Scala din Milano, „Lucia di Lammermoor“ la Opera din Berlin şi Opera din Paris, etc.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara