Alfredo Pascu

Alfredo Pascu

Născut la Timişoara, initial si-a indreptat pasii spre o cariera in lumea medicala. A absolvit Academia Naţională de Muzică din Bucureşti în 1996, an în care a fost angajat ca prim solist al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti. Laureat al concursurilor de canto „Hariclea Darclée” ( 1999), „Traian Grozăvescu” (2002), Bursa „CEE Musiktheater” (2003), a fost distins cu numeroase premii: In memoriam “Dorin Teodorescu” pentru cel mai bun interpret de opereta(2002), Premiul Forumului Muzical Roman pentru promovarea muzicii Romanesti (2005), Premiul ”VIP” pentru cel mai bun solist al anului 2009.

 

În anul 2004 Presedintele Romaniei i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Ofiter in semn de apreciere a intregii activitati. Repertoriul sau este variat, trece de la opereta la opera si vocal-simfonic, lied si canzonetta italiana: -peste 15 roluri de opereta, de la “Tara surasului” si “Paganini” de Lehar, “Contesa Maritza” si “Silvia” de Kalman, “Voievodul Tiganilor” si “Liliacul” de Strauss, la operete romanesti: “Lasati-ma sa cant” de Dendrino sau “Fantana Blanduziei” de Trailescu -in opera , Alfredo in “La Traviata” sau rolul titular din “Otello” de Verdi, Cavaradossi in “Tosca” de Puccini, Canio in “Pagliacci” de Leoncavallo, Turiddu in “Cavalleria rusticana”, fiind unul dintre putinii interpreti care abordeaza in aceeasi seara ambele opere (Cavalleria si Pagliacci) -in vocal-simfonic , “Messa da Requiem “ de Verdi si “Messa di Gloria” de Puccini.

 

Activitatii sale artistice I se adauga si aceea de pedagog. In anul 2013, in cadrul “Teatrului National de Opereta”,se infiinteaza “Studioul de canto Alfredo Pascu” pentru indrumarea tinerilor cantareti. A colaborat cu Franco Zefirelli la producţia „Callas Forever” si in teatru in piesa “Master Class” de T. Mc Nally in regia lui Radu Gabrea. Tuturor acestora li se adaugă numeroase recitaluri de pe toate scenele lirice ale ţării,inregistrari radio si tv, precum şi turnee de succes efectuate de-a lungul anilor în Statele Unite ale Americii, Italia, Germania,Spania, Olanda, Belgia,Rusia,Ucraina, Qatar,Israel,Cuba,Egipt,Maroc,Republica Moldova. In 2013 a aparut volumul “In dialog cu Alfredo Pascu”de Gabi Lupu.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara