Wolfgang Gröhs

Wolfgang Gröhs

S-a născut la Viena în anul 1950 dintr-o familie de muzicieni, tatăl său, Anton fiind violonist şi profesor la prestigiosul cor de băieţi din Viena (Wiener Knabenchores). Încă din copilărie, Wolfgang Gröhs a învăţat să cunoască şi să aprecieze compozitorii clasici. De la vârsta de cinci ani a început studiul pianului, mai întâi privat, ca mai târziu la Conservatorul de Stat din Viena.

După terminarea studiilor gimnaziale la profilul uman şi-a început studiile despre compoziţie, armonie şi dirijat, în special cor, la Academia de Muzică din Viena, urmând ca în anul 1972 să-şi înceapă pregătirea ca dirijor la clasa profesorului Hans Swarowsky, reuşind, ca în acelaşi timp, să dirijeze marile Misse de Mozart, Haydn şi Schubert în mai multe concerte în biserici. Prin abnegaţie şi consecvenţa de care a dat dovadă a reuşit ca în cel mai scurt timp să devină asistent şi corepetitor al mentorului său la Opera de Stat din Viena.

Anul 1975 îl regăseşte pe Wolfgang Gröhs la clase de dirijat ca titular, materializându-şi cunoştinţele în proiecte interesante, alături de studenţii săi: „Bărbierul din Sevilla”, „Fidelio” şi „Ariadna din Naxos”, presa de specialitate copleşindu-l de laude. Aii care au urmat au însemnat noi opere de Paisiello, Haydn, Ibert, Menotti, Donizetti, Rossini, de Falla să fie puse în scenă, fie ca dirijor, fie ca repetitor. În următorii şase ani, Wolfgang Gröhs este angajat în calitate de dirijor la Teatrul „Raimund” din Viena, realizând cu programe de operă şi operete, numeroase turnee artistice în Germania, Elveţia, Italia, Olanda. Tot în acelaşi timp urmează debutul său ca dirijor de „simfonic” la pupitrul celebrei filarmonici vieneze cu un concert pentru flaut şi orchestră de W.A. Mozart. Este invitat să dirijeze la Napoli, Salzburg, Budapesta, Moscova, Tokio, Hiroshima, în Taiwan şi în România.

După mulţi ani de planuri şi vise, Wolfgang Gröhs reuşeşte ca în anul 1992 să ducă la împlinire înfiinţarea unei orchestre multinaţională şi multietnică de elită: Europa Symphony Orchestra, formată din cei mai talentaţi artişti din Austria, Germania, Italia, Ungaria şi România, reuşind ca în cel mai scurt timp să-şi găsească locul printre cele mai importante orchestre din Europa. Fondator, dar şi dirijor al acestei orchestre, Wolfgang Gröhs a perfecţionat continuu calitatea şi omogenitatea interpretativă, realizând numeroase imprimări de radio şi de televiziune, participând la numeroase festivaluri (Salzburger Festspiele) şi concerte, inclusiv invitaţia permanentă anuală, în cadrul celor mai importante manifestări culturale din China.

Wolfgang Gröhs a fost invitat în anul 2001 la Orchestra simfonică din Hanoi, Vietnam ca dirijor permanent, realizând aici o premieră naţională cu spectacolul „Flautul fermecat” de W.A. Mozart. A participat, anual, ca dirijor sub egida Ministerului Afacerilor Externe din Austria la diverse proiecte culturale, concerte simfonice (L.v. Beethoven, Fr. Schubert), gale de operă (2001 la centenarul morţii lui G. Verdi), zilele muzicii lui W.A. Mozart (300 de ani de la naşterea compozitorului). Din anul 1995, Wolfgang Gröhs la pupitrul dirijoral al Europa Symphony Orchestra realizează numeroase înregistrări pe CD cuprinzând operele marilor compozitori, printre care şi colaborarea cu firma de accesorii muzicale „Thomastik-Infeld”.

Wolfgang Gröhs este invitat în anul 2003 să colaboreze cu Orchestra Simfonică din Damasc, Siria, presa de specialitate reacţionând: „o puternică personalitate cu un stil dirijoral economic şi cu cote de calitate ridicate.”

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara