Maia Morgenstern

Maia Morgenstern

Maia Morgenstern, actrita romanca de origine evreiasca, s-a nascut la data de 1 mai 1962 la Bucuresti in zodia taurului, ceea ce i-a conferit taria si incapatanarea specifica taurilor fara de care nu ar fi reusit. A fost maritata de doua ori si are trei copii: Tudor Aaron, Eva Leea Cabiria si Ana Isadora care i-au facut viata mai frumoasa.

 

Debutul in cinematografie s-a produs in anul 1983, cu filmul Prea cald pentru luna mai, in regia Mariei Callas Dinescu. Numele sau Morgenstern in traducere libera inseamna "Steaua de dimineata", iar in germana e vorba de Luceafarul de dimineata, acesta fiind si un alt nume dat Fecioarei Maria, Maicii Domnului, fapt care a contribuit mult la alegerea sa in rolul din "Patimile lui Hristos" - 2004 intrucat regizorul filmului, Mel Gibson, fiind un devotat romano-catolic, a luat si acest lucru in considerare pe langa originea ei.

 

Ceea ce i-a adus faima a fost filmul Balanta, realizat de Lucian Pintilie, cu care a venit si notorietatea internationala, actrita fiind astfel declarata "Steaua de maine", obtinind totodata si prestigioasa distinctie a Academiei Europene de Film - Premiul Felix. A studiat la Academia de Teatru si Film din Bucuresti intre 1981 si 1985, dupa care a jucat si la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt intre anii 1985 si 1988. Au urmat doi ani la Teatrul Evreiesc de Stat si din 1990, cand a plecat de acolo, pana in prezent a jucat la Teatrul National din Bucuresti. A jucat in numeroase filme romanesti si straine, fiind una dintre putinele actritele romance care a reusit sa patrunda in cinematografia straina.

 

Dintre filmele sale cele mai importante sunt : Balanta - 1992, Privirea lui Ulise - 1995, Omul zilei - 1997, Patul lui Procust 2001, Orient Expres - 2004, 15 - 2005.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara