RenataVari

Renata Vari

 

Soprana Renata Vari a urmat cursurile Liceului de Artă din oraşul său natal, Baia Mare, iar în 2011 a absolvit studiile de Licenţă şi de Master ale Facultăţii de Muzică din Braşov, la clasa de canto a Claudiei Pop.

În timpul studenţiei a avut şansa de a debuta în două roluri importante ale repertoriului liric mozartian: Donna Elvira din „Don Giovanni“ şi Pamina din „Flautul fermecat“. Tot atunci a susţinut atât concerte de muzică de cameră, cu lieduri de W. A. Mozart, Fr. Schubert, R. Schumann, J. Brahms, R. Strauss, M. Reger, cât şi concerte de operă sau vocal-simfonice, în compania Orchestrei Facultăţii de Muzică şi a Orchestrei Filarmonicii din Braşov.

Cariera Renatei Vari a luat avânt în 2011, când a avut primul concert la Como (Italia), organizat pentru o serie de personalităţi din Italia, printre care s-a aflat şi Silvio Berlusconi.

A urmat un turneu de operă, cu 33 de spectacole cu rolul Abigaille din opera „Nabucco“ de G. Verdi (versiunea restrânsă), derulat în diferite teatre din Italia: Teatro Sociale di Como, As.Li.Co, Teatro Arcimboldi Milano, Teatro Reggio Torino, Teatro dell’Aquilla Fermo, Teatro Grande di Brescia, Teatro Varese, Teatro Comunale Bologna, Teatro Grande Brescia, Teatro Comunale Bolzano, Teatro A. Ponchielli Cremona, Teatro di Bergamo, Teatro Sociale di Trento, Teatro Olimpico di Roma, Teatro Verdi di Trieste, Teatro Verdi di Pordenone şi Teatro Duni di Matera.

Anul 2012 i-a adus sopranei Renata Vari debutul la Ateneul Român din Bucureşti, cu un recital de arii de operă şi lieduri, dar şi debutul în opereta „Liliacul“ de J. Strauss, în rolul Rosalinda, la Teatrul Liric „Elena Teodorini“ din Craiova (actualmente Opera Română Craiova).

În 2013 a întreprins un nou turneu de operă în teatre din Italia, care a cuprins 45 de reprezentaţii ale operei „Olandezul zburător“ de R. Wagner (versiunea restrânsă în limba italiană), în care a interpretat rolul Senta.

Au urmat patru debuturi la Teatrul Liric „Elena Teodorini“ din Craiova, unde Renata Vari a devenit solistă permanentă la începutul stagiunii 2013-2014: Hanna din „Văduva veselă“ de Fr. Lehár, rolul titular din „Contesa Mariza“ de E. Kálmán, Desdemona din „Otello“ de G. Verdi şi Amelia din „Bal mascat“ de G. Verdi. De asemenea, Renata Vari a reluat, la Opera de Stat din Magdeburg (Germania), rolul Senta din producţia cu „Olandezul zburător“ de R. Wagner, în limba germană.

În noiembrie 2013, Renata Vari a obţinut premiul al II-lea la ediţia inaugurală a Concursului Internaţional de Canto „Elena Teodorini“ şi Premiul special, oferit de către Compania de Operă şi Balet din Belgrad (Serbia), constând într-un rol de operă pe care îl va interpreta pe această scenă.

Anul 2014 a început cu prima sa apariţie scenică la Opera Naţională Română din Iaşi, în rolul Rosalinda din „Liliacul“ de J. Strauss şi cu două debuturi consecutive în Musetta şi Mimi din „Boema“ de G. Puccini.

Pe lângă rolurile deja interpretate, Renata Vari mai are în repertoriu Contesa din „Nunta lui Figaro“ de W. A. Mozart, Leonora din „Trubadurul“ de G. Verdi, Woglindedin „Amurgul zeilor“ de R. Wagner şi Rowan din „The Little Sweep“ de B. Britten.

Renata Vari a interpretat partitura de soprană solo din câteva lucrări vocal-simfonice importante: „Stabat Mater“ de G. B. Pergolesi, „Missa în la major“ de Fr. Schubert, „Missa Nelson“ de J. Haydn, „Vesperae Solennes De Confesore“ de W. A. Mozart, „Recviemul“ de G. Verdi şi „Stabat Mater“ de G. Rossini.

„Soprana Renata Vari a impresionat publicul prin forţa vocală, ambitusul larg şi variatele culori ale vocii, dar şi prin prezenţa scenică sigură şi modernă.“ (Dan GhineraruRadio România Muzical)

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara