Judit Kutasi
Judit Kutasi

 

Născută la Timișoara în 1986, începe studiul muzical de la 11 ani cu pian și violoncel, absolvind în anul 2005, Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.

Judit Kutasi este licențiată a secției canto clasic a Universității din Oradea (2009) și absolventă a studiilor universitare de master a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca (2011).

Judit Kutasi a obținut numeroase premii printre care Premiul I și Premiul special „Melos”  la Concursul Internațional „Vox Artis” de la Sibiu, apoi premiul al III-lea la Concursul Internațional „Hariclea Darclée” de la Brăila și premiul al II-lea la Concursul Internațional „József Simándy” din Ungaria.

În stagiunea 2013-2014 a fost acceptată la Studioul Internațional de Operă din Zürich, Elveția  unde a luat parte la numeroase cursuri de master-class cu artiști precum Brigitte Fassbaender, Ann Murray, Francisco Araiza, Christoph Loy, Fabio Luisi, Michele Breedt.

Între anii 2014-2016 a fost angajată ca solistă în ansamblul Operei din Zürich unde a interpretat roluri din operele lui Richard Wagner: „Olandezul zburător” și „Maeștrii cântăreți din Nürnberg”, Wolfgang Amadeus Mozart: „Flautul fermecat”, Piotr Ilici Ceaikovski: „Dama de pică”, Gaetano Donizetti: „Lucia di Lammermoor”, Bohuslav Martinů: „Juliette”, Richard Strauss: „Elektra și Salome”, Giacomo Puccini: „La Fanciulla del West”, Giuseppe Verdi: „Falstaff”, colaborând cu numeroși dirijori precum: Nello Santi, Fabio Luisi, Alain Altinoglu, Marco Armiliato, Axel Kober, Stanislav Kochanovsky și regizori ca: Robert Carsen, Barrie Kosky, Damiano Michieletto, Andreas Homoki, Sven-Eric Bechtolf.

Anul 2015 i-a adus debuturi importante în rolurile: Ulrica din „Bal mascat” de Giuseppe Verdi, Erda din „Siegfried” de Richard Wagner, la Teatro Massimo din Palermo și în rolul titular Carmen din opera omonimă de Georges Bizet în cadrul Festivalului „Castle Munot Schaffhausen” din Elveția.

În stagiunea 2016-2017 a făcut parte din ansamblul Deutsche Oper din Berlin și mai apoi să devină invitată permanent fiind apreciată în rolurile: Ulrica din „Bal mascat”, Azucena din „Trubadurul”, Maddalena din „Rigoletto”, Fenena din „Nabucco” de Giuseppe Verdi, Dritte Dame din „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, Page din Salome de Richard Strauss, Bersi din „Andrea Chénier” de Umberto Giordano, La Cieca din „Gioconda” de Amilcare Ponchielli, Erda dinAurul Rinului” și Waltraute din „Walkiria” de Richard Wagner sub baghetele dirijorale ale maeștrilor: Donald Runnicles, Paolo Arrivabeni, Giacomo Sagripanti, Pinchas Steinberg, Jeffrey Tate, Ido Arad, Paolo Carignani, Roberto Rizzi-Brignoli.

Angajamente recente includ rolurile: Madelon din „Andrea Chénier” la deschiderea stagiunii din anul 2017 de la Teatro Scala din Milano sub bagheta dirijorală a maestrului Riccardo Chailly, în regia lui Mario Martone, respectiv 2 Magd/Schleppträgerin din „Elektra” de Richard Strauss, avându-i ca dirijori pe Christoph Von Dohnanyi, Markus Stenz, Henrik Nánási, apoi rolul Eboli din „Don Carlo” de Giuseppe Verdi la Israeli Opera Tel-Aviv, sub bagheta maestrului Daniel Oren, regizor Giancarlo del Monaco. A realizat înregistrări (CD) cu rolul Federica din „Luisa Miller” de Giuseppe Verdi la Münchener Rundfunkorchester, Grimgerde din „Walkiria” de Richard Wagner la Edinburgh International Festival, dirijor Sir Andrew Davis, rolul Quickly din „Falstaff” de Giuseppe Verdi la Symphonieorchester der Bayerischenrundfunk München alături de artiști ca: Bryn Terfel, Barbara Frittoli, dirijor Daniel Harding, Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven în cadrul „BBC PROMS” la Royal Albert Hall din Londra, rolul Amneris din „Aida” la Arena di Verona, Teatro Carlo Felice din Genova, dirijori Daniel Oren, Andrea Battistoni, rolul Preziosilla din „Forța destinului” de Giuseppe Verdi la Fondazione Teatri di Piacenza, Teatro Comunale „Luciano Pavarotti” din Modena, Teatro Valli di Reggio Emilia, dirijor Francesco Ivan Ciampa.

Angajamente sale viitoare vor include interpretarea rolurile: Aida la Roma, Arena di Verona și la Barcelona, Messa da Requiem de Giuseppe Verdi la Cluj-Napoca, „Bal mascat” de Giuseppe Verdi la Hamburg, Geneva, Deutsche Oper Berlin și Oviedo.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România susținând spectacole de operă, operetă, balet, operă pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. A fost un spectacol de neuitat, de înaltă ţinută artistică, un triumf al artei interpretative româneşti semnalat ca atare de periodicele vremii. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.

Noutati si evenimente
19 IUN
Repertoriul lunii August 2019
Parteneri
Adresa Strada / street Marasesti 2, 300086, Timisoara
Telefon casierie 0256 20 12 86
Email bileteoperatimisoara@yahoo.com ort@artelecom.net
Newsletter
Adauga adresa de email!
Copyright © 2019 Opera Nationala Romana Timisoara
Web design by Royalty