Carmen Topciu

Carmen Topciu

Născută la Brăila, termină Liceul de Artă „Hariclea Darclee”, la secţia canto clasic cu doamna profesoara Mariana Iordache, după ce, în prealabil, a studiat pianul. Urmează cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca unde îi are ca profesori pe Ramona Eremia şi Marius Budoiu. Încă din timpul anilor de studenţie debutează la Opera Naţională Română din Cluj în rolurile Rosina din opera „Il Barbiere di Siviglia” şi Angelina din opera „La Cenerentola” de Rossini. Debutează la Opera Maghiară din Cluj-Napoca în rolul lui Giulio Cesare din opera „Giulio Cesare in Egitto” de Haendel.
Din 2007 este angajată a Operei din Braşov unde debutează în roluri ca: Angelina în „La Cenerentola” de G. Rossini, Romeo în „I Capuleti e i Montecchi” şi Adalgisa în „Norma”, ambele scrise de V. Bellini, Siebel în „Faust” de Ch. Gounod, Carmen în „Carmen” de G. Bizet, Zia Principessa în „Suor Angelica” de G. Puccini, La Poncia în „La Casa de Bernarda Alba” de Miguel Ortega etc.

Premii
Câştigă, în România, Premiul I al Festivalului „Hariclea Darclee” – Brăila şi Premiul I al Festivalului de Lied de la Braşov. 
Câştigă, în străinătate, Concursul AS.LI.CO. - citta di Como, Italia, dar şi Premiul I al Concursului „Puccini” - citta di Lucca, Italia.
Urmează cursuri de măiestrie cu mari maeştri ca: Virginia Zeani, Ion Buzea, Mariella Devia, Alfonso Antoniozzi, Tiziana Fabbricini, Luciana Serra.

În 2010, în urma câstigării Concursului AS.LI.CO., are primul contract important în Italia cu opera „La Cenerentola” de Rossini, în teatrele: Teatro grande di Brescia, Teatro Socila di Como, Teatro Fraschini di Pavia, Teatro Municipale di Piacenza şi Teatro Ponchielli di Cremona.
După debutul în Italia, urmează noi contracte foarte importante şi astfel, în 2011, debutează la Teatro San Carlo di Napoli în rolul Carmen din opera „Carmen” de Bizet, alături de mari nume ale liricii mondiale, cum ar fi: Norah Amsellem, Jorge de Leon şi dirijorul Alain Guingal. Îmediat după, debutează în „Romeo et Juliette” de H. Berlioz reprezentat ca balet, fiind păstrată doar intervenţia mezzosopranei din părţile vocale, parteneri de scenă - Roberto Bolle şi Lucia Laccara, dirijor Massimiliano Stefanelli.
La începutul stagiunii 2011 - 2012 a Teatrului San Carlo di Napoli este rechemată pentru „Semiramide” - operă de Rossini şi astfel debutează în marea premieră a regizorului Luca Ronconi în rolul lui Arsace. Parteneri de scenă: Simone Alberghini, Gregori Kunde, Barry Banks, Silvia Tro Santafe, Laura Aikin, dirijor: Gabrielle Ferro.
Anul 2012 marchează debutul în Spania cu opera „Carmen de Bizet în Teatre Principal de Palma în Palma de Mallorca, alături de Carlos Alvarez şi Gustavo Porta.
La sfârşitul lui 2012 şi începutul lui 2013 debutează în Italia în rolul Isabellei din opera „L'italiana in Algeri” de G. Rossini într-o grandioasă producţie a regizorului Pier Luigi Pizzi, alături de Bruno Taddia, Enea Scala, dirijor Francesco Pasqualetti în teatrele Circuitului Lombard din oraşele Pavia, Brescia, Como şi Cremona, plus teatrele Coccia di Novara şi Alighieri di Ravenna.
Ca proiecte de viitor se înscriu noi producţii cu opera „Carmen”, precum şi debuturi în „Stabat Mater” de G. Rossini şi „Messa da Requiem” de G. Verdi.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara