Liliana Matei Ciucă

Liliana Matei Ciucă

Născută la Cluj-Napoca, mezzosoprana Liliana Matei Ciucă a început studiul pianului și a viorii de la vârsta de 6 ani. A absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” – secția canto la clasa prof. Edith Simon, Alexandru Farcaș și Ana Manciulea.

            S-a perfecționat în interpretarea vocală la Conservatorul din Luxemburg cu prof. Ionel Pantea, Ileana Cotubaș și Pierre Cao (1993 - 1997) și la Academia Superioară de Muzică din Viena (1997 - 1998).

            S-a bucurat după absolvire de o bursă de studii de trei ani oferită de Marele Duce Jean și de Ministerul Culturii din Luxemburg și organizată la Conservatorul de muzică și artă dramatică, sub îndrumarea prof. Ionel Pantea.

            Liliana Matei Ciucă este laureata mai multor concursuri internaționale: „CHAIN” de la Enschede, Olanda (1994), „Les Jeunes solistes Europeens” Luxemburg (1994), Nancy (1995) și „Hariclea Darclee” Brăilea (1997).

            Debutul său scenic a avut loc la Opera Națională Română din Cluj-Napoca în rolul Cherubino din „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart urmat de rolul Olga din „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovschi, roluri interpretate cu succes si pe scenele lirice de la Timișoara și Chișinău. Pe scenele lirice luxemburgheze (la Teatrul Municipal și la Conservatorul de Muzică) a interpretat cu succes rolurile: Olga din „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovschi, Maddalena din „Rigoletto”, Amneris din „Aida”, Prințesa Eboli din „Don Carlo” de G. Verdi, Dorabella din „Cosi fan tutte” de W.A. Mozart, Charlotte din „Werther” de J. Masenet.

            A fost distribuită în rolul principal din opera modernă „Small Time” de Gast Walzing la premiera mondială a acestuia de la Enschede din Olanda în anul 1995.

            Debutul pe importanta scenă de la Stadtsoper din Viena a avut loc în anul 1997 unde a și fost angajată până în anul 2001, fiind distribuită într-un număr de 38 de roluri ca: Enriquetta din „Puritanii” de V. Bellini, Lola din „Cavalleria rusticana” de R. Leoncavallo, Pierotto din „Linda di Chamounix” de G. Donizetti alături de Edita Gruberova în premiera din anul 1998, Olga din „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovschi,  Pauline din „Dame de Pică” de P.I. Ceaikovschi alături de Placido Domingo în premiera din 1999, Zulma „Italianca în Alger” de G. Rossini alături de Agnes Balza și Ruggero Raimondi în anul 1999, Suzuki din „Madama Butterfly” de G. Puccini, Heddwige  din „Wilhelm Tell” de G. Rossini la premiera din anul 1998, Giovanna din „Ernani” de G. Verdi alături de Neil Schikoff și sub bagheta dirijorală a lui Seiji Osawa la premiera dina nul 2000, Flora din Traviata de G. Verdi, Pajul din „Salome” și Slujnica din „Elektra” de R.Strauss, Dimitri din „Fedora” de U. Giordano alături de Agnes Balza, Flosshilde din „Aurul Rinului”, Grimgerde din „Walkiria” de R. Wagner.

În anul 2000 a fost invitată să susțină o serie de spectacole în Mexic la Opera din Mexico City cu rolul Carmen din „Carmen” de G. Bizet sub bagheta dirijorală a lui Enrique Patron și în regia artistică a lui Jose Morales, dar și în cadrul festivalurilor „Tamaulipas” (2005) și „Mazatlan” (2006) precum și într-un turneu prin principalele orașe din Mexic, cu același rol principal din capodopera lui Bizet.

                Cu același rol a susținut spectacole la Salonic, Grecia (2000) și la „Megaron Musikis” sub bagheta dirijorală a lui Nicolas Trees, Ilias Tzempetonidis și Nikos Athineos, la București (2006, 2008, 2009 și 2010) la Cluj-Napoca (2007 și 2009), Madrid (2010).

            A interpretat pe scenele lirice din Lille, Angers, Nancy, Amiens, Limoges (Franța), Timișoara rolul Suzuki din „Madama Butterfly” de G. Puccini, la Bordeaux, Franța rolul Flora Bervoix din „Traviata” de G. Verdi, la Liege și Limoges rolul Bersi din ”Andrea Chenier” de U. Giordano, la București rolul Dalila din „Samson și Dalila” de C. Saint-Saens și Amneris din „Aida” de G. Verdi. La Monte Carlo a interpretat în anul 2009 rolul Bersi din „Andre Chenier” de U. Giordano și rolul Meg Page din „Falstaff” de G. Verdi la Opera Regală valonă.

            A abordat deasemena și lucrări vocal simfonice din creația compozitorilor: G. Pergolesi, J. S. Bach, W. A. Mozart, G. Rossini, L. van Beethoven, G. Mahler, G. Verdi, A. Dvorak, M-A. Charpentier sub bagheta maeștrilor Seiji Ozawa, Marcello Viotti, Simone Young, Peter Schneider, Bruno Campanella, Betrand  de Billy, Fabio Luisi, Donald Runnicles ,Marco Zambelli, Zubin Mehta, Asher Fish, Pascal Verot, Enrique Patron de Rueda, Iurie Florea, Horea Andreescu, Marco Armiliato, Giuseppe Sinopoli, Victor Dumanescu, Trailescu, Rani Calderon, Patru Sbarcea, M. Minsky, Nicolae Moldoveanu.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara