Ramona Zaharia

Ramona Zaharia

„Iubesc toate rolurile pe care le am în repertoriu. În fiecare rol pun tot sufletul meu.Trăiesc pentru clipele petrecute pe scenă şi pentru publicul meu!”

Ramona Zaharia

 

 

Ramona Zaharia a absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” - secţia canto clasic şi a urmat cursurile de masterat în cadrul aceleiaşi universităţi. A debutat în anul 2012 în Carmen, o partitură care i-a asigurat succesul într-un număr impresionant de producții, pe scene din Austria, Germania, Luxemburg, Belgia, Franța, Letonia și Coreea de Sud.

 

Principessa di Eboli (Don Carlo - Giuseppe Verdi), Fenena (Nabucco - Giuseppe Verdi), Maddalena (Rigoletto - Giuseppe Verdi), Ulrica (Un ballo in maschera - Giuseppe Verdi), Zita (Gianni Schicchi - Giacomo Puccini), Marcellina (Le Nozze di Figaro - Wolfgang Amadeus Mozart), Lola (Cavalleria rusticana - Pietro Mascagni), Principessa di Bouillon (Adriana Lecouvreur - Francesco Cilea), Federica (Luisa Miller - Giuseppe Verdi) -  al cărei debut l-a înregistrat  pe scena operei din Stuttgart -   demonstrează performanțele repertoriale ale ultimilor ani, confirmate și prin debuturile asumate în 2017, în operele Das Rheingold de Richard Wagner (Erda), Aida de Giuseppe Verdi (Amneris) și Cavalleria  rusticana de  Pietro Mascagni (Santuzza).

 

Ramona Zaharia a fost invitată pe scena Operei Naționale din Riga - Letonia (Carmen, 2017), la Malmö Opera - Suedia, în rolul Maddalenei din Rigoletto, în 2018 și la Metropolitan Opera din New York, în același rol verdian, în 2019. În mod regretabil, întreruperea întregii stagiuni 2020-2021 a celebrului teatru new-yorkez, datorată pandemiei, a însemnat pentru mezzosoprană anularea spectacolelor cu opera Carmen și a unei noi invitații, care i-ar fi adus recunoașterea în rolul titular.

 

Stagiunea 2021-2022 este însă generatoare de noi confirmări, pe scenele din Londra (Royal Opera House, Covent Garden - Maddalena), Parma (Teatro Regio - Carmen) și Düsseldorf (Deutsche Oper am Rhein - Erda și Carmen).

 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara