Vlad Conta

Vlad Conta

Vlad Conta a studiat pianul şi dirijatul la Conservatorul din Geneva (Elveţia), la Accademia Musicale Chigiana din Siena (Italia) şi Universitatea Mozarteum din Salzburg (Austria) cu maeştri reputaţi: Louis Hiltbrand, Carlo Zecchi şi Franco Ferrara. Între anii 1983 şi 1985 a fost maestru corepetitor la Opera din Monte Carlo şi la Grand Théâtre din Geneva, iar între 1985 şi 1989 şef de orchestră la Teatrul Municipal din Biel-Bienne (Elveţia). Între 1989-1993, Vlad Conta a fost prim-dirijor invitat la Teatro Regio di Torino, Italia, iar între 1989 şi 1997 a fost director muzical la Regina Symphony Orchestra (Canada).
Vlad Conta este dirijor al Operei Naţionale Bucureşti din 2001. A fost distins cu: Medalia de Aur Katia Popova la Festivalul de Muzică de la Plevna (Bulgaria), cetăţeania de onoare a oraşului Fort Worth (Texas, SUA), medalia A 125 – a aniversare a Canadei pentru merite culturale deosebite, Premiul Ludovic Spiess al Forumului Muzical Român (2011). Din 2012 Vlad Conta este membru de onoare al Filarmonicii Moldova din Iaşi.
Pe lângă repertoriul de operă şi balet, Vlad Conta deţine de asemenea un vast repertoriu simfonic şi vocal-simfonic şi desfăşoară o carieră internaţională ca dirijor invitat la National Symphony Orchestra din Washington, Philharmonia Orchestra din Londra, Orchestra Naţională Rusă din Moscova, Orchestra Sinfonica Nazionale (Torino), orchestrele simfonice din Vancouver, Edmonton, Quebec (Canada), Orchestre de la Suisse Romande, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orchestra della Svizzera Italiana (Elveţia) precum şi alte orchestre din SUA, Franţa, Italia, Irlanda, Grecia, Bulgaria şi Turcia.

Repertoriul:
Operă
Fidelio de Ludwig van Beethoven
Carmen, Les Pêcheurs de perles (Pescuitorii de perle) de Georges Bizet
Albert Herring de Benjamin Britten
Lucia di Lammermoor, L’elisir d’amore (Elixirul dragostei), Don Pasquale de Gaetano Donizetti
Mireille, Faust de Charles Gounod
Il mondo della luna (Lumea din lună), Lo speziale (Farmacistul) de Joseph Haydn
Hänsel und Gretel de Engelbert Humperdinck
Pagliacci (Paiaţe) de Ruggero Leoncavallo
Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni
Le Pauvre matelot (Bietul marinar) de Darius Milhaud
Le nozze di Figaro (Nunta lui Figaro), Così fan tutte (Aşa fac toate), Don Giovanni, Die Zauberflöte (Flautul fermecat), Idomeneo, Die Entführung aus dem Serail (Răpirea din Serai) de Wolfgang Amadeus Mozart
La Bohème, Tosca, Madama Butterfly, Gianni Schicchi de Giacomo Puccini
Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla), La Cenerentola (Cenuşăreasa), L’italiana in Algeri (Italianca în Alger) de Gioacchino Rossini
Ariadna auf Naxos (Ariadna la Naxos), Salomé de Richard Strauss
Aida, La traviata, Il trovatore (Trubadurul), Rigoletto, Simon Boccanegra, Don Carlos de Giuseppe Verdi
Tannhäuser, Lohengrin, Der fliegende Holländer (Olandezul zburător), Tristan und Isolda de Richard Wagner
Der Freischütz, Euryanthe de Carl Maria von Weber
Oedipe de George Enescu
Celan de Peter Ruzicka
Balet
Coppélia de Léo Delibes
Spărgătorul de nuci, Francesca da Rimini de Piotr Ilici Ceaikovski
Cenuşăreasa de Serghei Prokofiev
Don Quijote de Ludwig Minkus


Sursa: www.operanb.ro

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara