Victor Dumănescu

Victor Dumănescu

Dirijor și profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, dr. Gheorghe Victor Dumănescu a absolvit în anul 1967, Conservatorul de Muzică „George Enescu” din Iaşi, la clasa de dirijat a maestrului Ion Baciu.
Între anii 1961-1974 a activat ca dirijor al Corului  „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, iar între anii 1974-1984 ca dirijor al Operei Naționale din Iași. Între anii 1984-1994 se reîntoarce în orașul natal ca dirijor al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Începând cu anul  1991, Maestrul Victor Dumănescu este profesor permanent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasele de orchestră, dirijat şi clasa de operă.
Repertoriul său cuprinde majoritatea titlurilor de operă, operetă și balet aflate în repertoriile curente ale tuturor instituțiilor de profil din țară dar și numeroase lucrări vocal-simfonice aflate în repertoriul curent al filarmonicilor românești.
Printre artiştii cu care a colaborat îi amintim pe: Andrei Apostan, Ştefan Ruha, Gabriel Croitoru, Manuela Slătinaru, David Ohanesian, Al. Apoehi, Irina Arkhipova, Carmen Oprişan, Paata Burchuladze ș.m.a.
Este colaborator permanent al instituțiilor de spectacol și de concert din țară și din străinătate, prezența sa pe scenele festivalurilor din: Kiev (Ukraina), Aspendos (Turcia), Sofia (Bulgaria) fiind încununată cu succes de fiecare dată.
Între anii 1991-1994 a activat ca director artistic și dirijor principal al Operei din Antalya (Turcia). A realizat numeroase turnee artistice în străinătate (în marea majoritate a statelor din Europa), iar alături de Opera timișoreană în toate turneele efectuate în Olanda.
            A realizat numeroase imprimări pentru Radio, TV, disc și CD.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara