Peter Oschanitzky

Peter Oschanitzky

Dirijorul şi compozitorul Peter Oschanitzky, născut la Timişoara, a urmat cursurile Institutului Pedagogic de Muzică din oraş, apoi şi le-a definitivat urmând cursurile Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, specialitatea: dirijat-orchestră la clasa maestrului C. Bugeanu.


Activitatea artistică este legată şi de cea didactică, activând mai întâi ca profesor de muzică la Caransebeş, apoi ca şi profesor universitar în două centre muzicale importante: Timişoara şi Osijek din Croaţia. Cariera îi va purta paşii înspre Opera din Timişoara unde va conduce din punct de vedere muzical spectacolele, între anii 1975 şi 1983, ca mai apoi să revină (după ocuparea unei poziţii similare la Filarmonica „Banatul” între anii 1983 şi 1991) la „dragostea lirică – cea dintâi” într-o dublă ipostază, cea de dirijor şi director artistic, activând aici între anii 1991 şi 1993. Curtat de Opera Naţională din Osijek (Croaţia), Petru Oschanitzky va purta dorul plaiurilor natale din anul 1993 şi până în prezent. Cu toate acestea, revine „acasă” fie pentru a i se înmâna Premiul pentru „Cel mai bun dirijor al anului”, fie pentru Diploma de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara. Lumea muzicală internațională îl va onora oferindu-i Premiul „Pantheon” în Italia la Pescara, Diploma şi Titlul de Doctor în Muzică al Universităţii „Belford” din Statele Unite ale Americii.


Repertoriul său, extrem de vast, parcurge un traseu care străbate toate genurile muzicale, de la operă, operetă, balet muzică simfonică, fie că vorbim despre creaţia românească sau de cea universală.
Maestrul Petru Oschanitzky şi-a înscris numele în Galeria compozitorilor contemporani români cu lucrări de lied, muzică de cameră şi opereta: „Lijepa naša slavonska”. A realizat o serie de înregistrări pentru Radio, TV şi CD cu orchestrele filarmoniciilor din ţară.


A realizat turnee artistice în ţările din fosta Yugoslavie, Germania, Bulgaria, Italia, Elveţia, Belgia, Olanda, Republica Moldova, Cehia şi Slovacia. A fost invitat la pupitrul dirijoral al tuturor filarmonicilor şi operelor din ţară.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara