Mario de Carlo

Mario de Carlo

Colaborator frecvent al Operei Naţionale Române Timişoara, a semnat regia artistică, decorurile şi costumele unor titluri mult îndrăgite de public în ultimele stagiuni artistice timişorene: „Boema”, „Madama Butterfly” de G. Puccini, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini şi „Liliacul” de J. Strauss, regizorul italian Mario de Carlo şi-a definitivat studiile de specialitate la Universitatea „La Sapienza” din Roma cu maestrul Fedele D’Amico.
De-alungul timpului colaborează cu numeroase teatre lirice din Italia cum ar fi: Teatrul „La Fenice” din Veneţia („La favorita” de G. Donizetti), Teatrul „Filarmonico” din Verona („Don Pasquale” de G. Donizetti), „Opera Giocosa” din Savona („Evreul” de G. Apolloni), la Arena din Verona („Cavalleria rusticana” de P. Mascagni), la Teatrul „Massimo” din Palermo („Cenuşăreasa” de G. Rossini), la Teatrul „Scientifico” din Bibiena („Bărbierul din Sevilla” de G. Paisiello), Festivalul „Torre del Lago” („Rândunica” şi „Mantaua” de G. Puccini), la Teatrul „Francesco Cilea” din Reggio Calabria („Paiaţe” de R. Leoncavallo) având nume celebre în distribuţie, precum Shirley Verrett, Enzo Dara, Fiorenza Cossotto, Lucia Valentini Terrani.
În anul 2000, la împlinirea celor 50 de ani de la moartea lui Francesco Cilea, a conceput trofeul din bronz reprezentând bustul compozitorului, destinat premiului „Omaggio a Cilea” oferit sopranei Mirella Freni. În anul 2001, la Biserica „San Marco” din Milano, a semnat regia artistică la „Toate lucrurile la timpul lor”, după versurile lui Ecclesiaste (spectacol concert pentru solişti şi cor) cu un program variat de la Gesualdo la Venosa şi Schönberg. În stagiunea 2003 – 2004 a montat pe scena Teatrului „G. d’Annunzio” din Latina, operele „Tosca” de G. Puccini, „Paiaţe”,  „Traviata” de G. Verdi, „Madama Butterfly” şi „Turandot” de G. Puccini. În octombrie 2004, alături de Orchestra şi Corul Filarmonicii „Giuseppe Verdi”, la sala „Auditorium” din Milano, a montat „Orchestra Doremì” de G. Giani Luporini. În anul 2005 a montat „Boema” (ianuarie) şi „Manon Lescaut” (aprilie) la Teatrul Comunal “G. d’Annunzio” din Latina, „Aida” de G. Verdi (mai) la Teatrul Comunale „Francesco Cilea” din Reggio Calabria, „Tosca” (iulie) la Amfiteatrul Roman din  Terni. Aceste ultime producţii au beneficiat de o atenţie deosebită a prestigioasei reviste „L’Opera”, care în calendarul său annual, i-a publicat imagini ale acestor montări. Anul 2006 i-a adus prilejul de a reveni pe scena Amfiteatrului Roman din Terni unde a pus in scenă opera „Carmen” de G. Bizet, prezentată în varianta originală. În Noiembrie 2007 la Teatrul Verdi din Terni a realizat regia, scenografia şi costumele operei „Traviata”.
Alte importante evenimente recente: la Teatrul Comunal „Francesco Cilea” din Reggio Calabria: „Turandot” (decembrie 2008) cu Giovanna Casolla şi Nicola Martinucci,  „Liliacul” (februarie 2009), o nouă montare în limba italiană, „Werther”(aprilie 2009) de J. Massenet, cu Giuseppe Filianoti.

 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara