Maria Gyuris

Maria Gyuris

Profesoară, dirijoare de cor, muzicolog.
Studii: Liceul de Muzică „Ion Vidu“ (1967-1979), Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ azi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (1982-1987). A obţinut doctoratul în muzică (2007) cu teza „Repere stilistice în muzica europeană a secolului XX destinată formaţiilor corale pe voci egale înalte şi de copii“.
Activitate corală: după absolvirea liceului a activat un an în Corul Filarmonicii „Banatul“ şi un an în Corul Operei Române din Timişoara experienţă care îi va influenţa cariera artistică.
Activitate didactică: după absolvirea Conservatorului a funcţionat ca profesoară la Şcoala populară de artă din Timişoara iar din 1988, fără întrerupere profesoară de ansamblu coral şi de studii teoretice la Liceul de Muzică „Ion Vidu“ (Colegiul Naţional de Artă) din acelaşi oraş. Între 2008-2011 a fost şi conferenţiar la catedra de dirijat coral, masterat, la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din oraşul de pe Bega.
Activitate dirijorală: din 1988 este dirijor titular al Corului de copii de la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu“ cu care a înregistrat o carieră fulminantă, unică în istoria prestigioasei şcoli. Lista premiilor este impresionantă, toate Premii I, Marele Premiu sau Medalia de Aur în ţară, la Timişoara, Bucureşti, Oradea, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Premiul Fundaţiei corale „Madrigal - Marin Constantin“ sau în străinătate la Celje, Slovenia (Medalia de Aur şi Premiul special al publicului) sau la Montreux, Elveţia (Distincţia „Très Bien“). Însemne de preţuire au venit şi din partea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1997), Asociaţiei Naţionale Corale din România (2005), Ministerului Culturii şi Cultelor sau din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. A concertat în numeroase localităţi din ţară (Arad, Constanţa, Bucureşti, Buşteni, Cărpiniş, Sinaia) şi din străinătate: Germania, Franţa, Elveţia, Belgia, Ungaria. Repertoriul corului este imens, de la literatura corală renascentistă până la cea contemporană chiar de avangardă. A colaborat de foarte multe ori în concertele vocal-simfonice ale Filarmonicii „Banatul“ la execuţia unor lucrări precum: Carmina burana de Carl Orff, Suita pentru cor de copii, orchestră de suflători, două piane şi percuţie de Liviu Glodeanu, Stabat Mater de Giovanni Battista Pergolesi, Te Deum de Hector Berlioz, Amphion de Arthur Honegger, oratoriul De Profundis de Remus Georgescu, War Requiem de B. Britten ş.a. Posedă înregistrări de radio, televiziune şi pe CD în ţară şi peste hotare. Ca un laitmotiv sunt prezenţele sale periodice pe plaiurile natale, cărăşene. A participat cu corul de copii al Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu“ la trei ediţii ale Festivalului Internaţional de Copii şi Tineret de la Marga (1900, 1991, 1992), la manifestarea de la Băile Herculane a Academiei Central-Europene de Ştiinţă şi Artă în cadrul Conferinţei internaţionale „Noua arhitectură a păcii“ (2003), la Festivalul coral „Timotei Popovici“ de la Caransebeş (2007), Festivalul de Crăciun de la Reşiţa (Biserica romano-catolică, 2007), iar cu Corul Facultăţii de Muzică din Timişoara la Reşiţa (2010).
 
Sursa: Ioan Tomi, Lexicon MUZICIENI DIN BANAT * Banatul Montan – Banatul Sârbesc, Editura Eurostampa, Timișoara, 2012

 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara