György Korcsmáros

György Korcsmáros

Regizorul maghiar Gyorgy Korcsmaros, a absolvit Colegiul de Teatru și Film din Budapesta, specializarea regie artistică la clasa profesorului Zsámbéki Gábor și specializarea actorie la clasa profesorului Várkonyi Zoltán. Între anii 1978-1979 a fost angajat al celebrului Teatru „Vígszínház” din Budapesta, iar între anii 1981-1982 la Teatrul de Copii „Lakner Bácsi” din Budapesta.
    Apoi, anii 82-85 îl regăsesc în dubla ipostază de regizor și actor la Teatrul „Madách” din Budapesta, urmand ca in perioada imediat urmatoare se se alature colectivului Teatrului „Arany János” din Budapesta până în anul 1989. Din stagiunea 1989-1990 a fost regizorul principal al Teatrului „Rock”, colaborând și cu Teatrul Național din Szeged. La Teatrul de Stat din Gyor, în perioada : 1992 – 2007, a regizat o serie de spectacole, ocupând totodată și funcția de director al acestui teatru.
    Palmaresul personal cuprinde titluri de genuri diferite, de la opera la opereta și musical: „West Side Story”, „Scripcarul pe acoperiș”, „Mizerabilii”, „Hotel Menthol”, „Miss Saigon”, „Turandot”, „Rigoletto”, „Boema”, „Contele de Luxemburg”, „Târgul de fete” ș.a. La Opera Națională Română din Timișoara a montat cu succes musicalul „Scripcarul pe acoperiș” de Jerry Bock.
    În anul 1994, pentru activitatea sa artistică și de creație, a fost distins cu Premiul „Jászai Mari”, iar în anul 2010 a primit înalta distincție de Artist emerit.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara