Născut în 1976 la Galați, Ciprian Teodorașcu este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, secțiile compoziție și dirijat, unde a beneficiat de îndrumare unor eminenți dascăli, perfecționându-se apoi în Franța cu celebrul maestru al baghetei, Alain Paris.
Distins cu mai multe premii pentru activitatea sa și dirijor al Operei Brașov între 2001 - 2002, instituție cu care colaborează și în prezent, Ciprian Teodorașcu este din 2003 dirijor al Operei Naționale din București.
Ciprian Teodoraşcu colaborează de-a lungul activităţii sale artistice cu personalităţi ale teatrului liric precum Alberto Rinaldi, prim-solist la Teatro alla Scala din Milano, Eduard Tumagian şi Alexandru Agache şi stele ale baletului, precum Alina Cojocaru şi Anastasia Kolegova.
Printre distincţiile sale se numără Premiul „Ludovic Spiess” acordat de Forumul Muzical Român în anii 2004 şi 2012, Premiul „David Ohanesian” oferit de acelaşi for în 2007, Premiul pentru întreaga activitate din partea Primăriei Municipiului Bucureşti în 2009. Participă la deschiderea stagiunii 2007 - 2008 a Operei din Sarajevo şi la Concertul Extraordinar cu prilejul Zilei Naţionale a României la Teatro Malibran din Veneţia, în 2007.
Ciprian Teodorașcu colaborează în cariera sa dirijorală și cu alte teatre lirice precum: Opera Națională din Timișoara, Opera Comică pentru Copii București, Teatrul „Nae Leonard” din Galați, Teatrul de Operetă „Ion Dacian” București, dar și cu filarmonici din țară. De asemenea, Ciprian Teodorașcu are mai multe apariții pe scena Ateneului Român și pe cea a sălii de concerte a Societății Române de Radiodifuziune, precum și câteva importante prezențe în spațiul internațional. Repertoriul său de operă cuprinde numeroase titluri: „Mefistofele” de A. Boito, „Don Pasquale” de G. Donizetti, „Faust” de Ch. Gounod, „Pagliacci” (Paiaţe) de R. Leoncavallo, „Cavalleria rusticana” de P. Mascagni, „Le nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro), „Don Giovanni”, „Die Entführung aus dem Serail” (Răpirea din Serai), „Bastien şi Bastienne” de W.A. Mozart, „Madama Butterfly”, „La Bohème” (Boema), „Il tabarro” (Mantaua), „Suor Angelica” (Sora Angelica) şi „Gianni Schicchi” de G. Puccini, „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla), „La Cenerentola” (Cenuşăreasa), „Il Signor Bruschino” de G. Rossini, „La traviata”, „Rigoletto”, „Simon Boccanegra”, „Falstaff” de G. Verdi, „Motanul încălţat” de C. Trăilescu, „La serva padrona” (Servitoarea stăpână) de D. Cimarosa, „Lo speziale” (Farmacistul) de J. Haydn, „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) de G. Paisiello, iar în cel de balet se numără: „Corsarul”, „Giselle” de A. Adam, „Frumoasa din pădurea adormită” de P. I. Ceaikovski, „Coppélia” de L. Delibes, „Don Quijote” de L. Minkus, „Romeo şi Julieta” de S. Prokofiev, „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici” de C. Trăilescu, „La Sylphide” de H. Løvenskiold.
Sursa: www.opera-brasov.ro