Dragana Radakovič

Dragana Radakovič

Absolventa a Facultatii de Muzica din Belgrad, a studiat canto cu Radmila Bakocevic si dirijat cu Stanko Sepic. A participat la o serie de masterclassuri sustinute de catre nume celebre ale genului, precum: Renata Scotto, Mirella Freni, Magda Olivero si Bruna Baglioni. A debutat pe scena Teatrului National din Belgrad cu rolul Musetta din “Boema” de G. Puccini, urmand apoi roluri precum Contesa Almaviva din “Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart si Mary Voren din “Vrajitoarele din Salem” de R. Word, premiera mondiala.


Din anul 2002 pana in prezent a cantat in doua noi productii ale operei Nabucco de G. Verdi pe scena Teatrului National din Belgrad sub bagheta maestrilor Ion Iancu respectiv Harnait Johannes. In anul 2007 a cantat in Messa in C major de L. van Beethoven alaturi de corul si orchestra Facultatii de Muzica din Belgrad si Sinagoga din Novi Sad.


Rolul cu care a reputat un mare succes si in Italia - la Teatrul Comunal din Modena, la Piacenza si Ferrara - este rolul Odabella din “Attila” de G. Verdi sub conducerea muzicala a lui Pier Luigi Pizzi si Francesco Rotta.
Roluri precum Margareta din “Faust” de Ch. Gounod si “Mefistofeles” de A. Boito, Leonora din “Trubadurul” si “Forta destinului”, Aida din opera omonima a lui de G. Verdi, Manon din opera “Manon Lescaut” de G. Puccini, Fiordiligi din “Cosi fan tutte”, Donna Anna din “Don Giovanni” de W. A. Mozart, Rosalinda din “Liliacul” de J. Strauss, rolul titular din “Silvia” de E. Kalman ii imbogatesc repertoriul.


In anul 2008 a cantat intr-un concert dedicat lui Giacomo Puccini la Palas del Art Valensia din Spania, alaturi de solisti celebrii precum Placido Domingo, Juan Pons, Mariella Devia si Daniela Barcellona.
In rolul Tosca a debutat in stagiunea 2008-2009 a Teatrului National din Belgrad, reputand un mare succes si in Italia, la Teatrul Alighieri din Ravenna cu Ricardo Frizza la pupitrul dirijoral.
 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara