Mirouslava Yordanova

Mirouslava Yordanova

Născută la Sofia, mezzosoprana Mirouslava Yordanova a studiat pianul şi canto-ul la Liceul de Muzică şi la Academia Naţională de Muzică din capitala bulgară. După absolvire a fost angajată ca prim-solistă a Operei Naţionale din Sofia, repertoriul său cuprinzând compoziții de la Mozart până la Stravinski, dar şi lucrări vocal-simfonice contemporane.

Cele mai recente apariţii scenice ale sale includ rolurile principale : Emilia din „Otello” de G. Verdi interpretat la Festivalul din Tenerife, sub conducerea muzicală a lui Giancarlo del Monaco, Rosina din „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini la Festivalul din Florenţa, sub conducerea muzicală a lui Beppe de Tomasi, rolul titular din „Cenuşăreasa” de G. Rossini la Festivalul „Musica Riva” din Riva del Garda, dar şi la Teatrul „Superga” din Torino. A colaborat cu Orchestra „Umberto Giordano” sub conducerea muzicală a lui Fabrizio Maria Carminati în cadrul unor Gale de operă. În anul 2006 a interpretat rolul Fyodor din „Boris Godunov” de M. Mussorgsky  la Opera din Monte Carlo, iar în anul 2005 rolul Rosina din „Bărbierul din Sevilla” la Festivalul Riva, cântând alături de Leo Nucci. În 2006 a interpretat rolul Fyodor din „Boris Godunov” la Opera din Monte Carlo, „Cenuşăreasa” alături de corul şi orchestra Teatrului „La Fenice” din Veneţia. În Bulgaria a cântat pe scena operelor din Varna şi Ruse: „Bărbierul din Sevilla”, „Idomeneo”, „Hänsel şi Gretel” şi „Rigoletto”.

Mirouslava Yordanova a câştigat premiul special la Concursul de canto „Boris Christoff”, ediţia a XII-a, în anul 2001, a reprezentat Bulgaria la Concursul de canto de la Cardiff, iar în anul 2005 a câştigat Premiul special al concursului „Riccardo Zandonai” la Riva del Garda, Italia.

Angajamentele recente includ rolul Dryade din „Ariadna la Naxos” de R. Strauss cu Orchestra „Gulbenkian” din Lisabona, realizat de Lawrence Foster. A revenit la Festivalul „Buxton” în 2010 pentru rolul Federica din „Luisa Miller”, precum și la comemorarea a 100 de ani de la moartea Pauline Viardot într-un recital solo. În ianuarie 2010 a fost invitată la Opera Națională din Paris pentru a interpreta Idamante din „Idemeneo”. În 2011 a interpretat rolul Armando di Gondi din „Maria di Rohan” de Donizetti la Festivalul „Buxton” și „Petite Messe Solennelle” de G. Rossini la Torino. În anul 2012 a debutat în rolul Principessa di Bouillon din „Adriana Lecouvreur” de F. Cilea la Opera din Timișoara și Azucena din „Trubadurul” la Festivalul „Gut Immling” din Halfing, Germania. În aprilie 2015 a interpretat rolul Amneris din „Aida” la Opera Națională Română din Timișoara.

Pentru casa de discuri „Naxos” a realizat două discuri, cuprinzând cantate de G. B. Sammartini.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara