Dorin Mara

Dorin Mara

Născut la Brașov, baritonul Dorin Mara, după absolvirea Liceului de Muzică „George Enescu” din București, specialitatea fagot, a urmat cursurile Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, specialitatea: canto, ca mai apoi să își definitiveze studiile de specialitate la Universitatea „Mozarteum” din Salzburg, Austria, absolvind această prestigioasă instituție universitară cu titlul de „Magister” în lied și oratoriu.

Este laureat al Concursului Internațional de Canto „George Enescu”, București în anul 1991, ca mai apoi, în anul 1994, să îl regăsim printre finaliștii Concursului de Canto de la Toulouse, Franța.

Debutul profesional ca solist vocal a avut loc la Opera Națională din București, instituție un a activat între anii: 1990-1997, continuându-și cariera solistică, între anii 1997-2000 la Teatrul de Operă din Lübeck, Germania.

De-a lungul timpului a colaborat cu numeroase opere din străinătate: Operele din Bonn, Berlin, Dortmund Düsseldorf, Karlsruhe, Stuttgart (Germania), Zomeropera Alden Biesen din Belgia, Opera din Sofia și Teatrul de Operă din Burgas, Bulgaria, iar pe plan local a colaborat cu Operele și Teatrele lirice din: Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Constanța, Craiova, Galați și cu Teatrul de Operetă București.

A întreprins numeroase turnee artistice alături de colectivele teatrelor lirice din: București, Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova, Brașov în Marea Britanie, Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Olanda, Spania.

Dorin Mara a fost invitat în calitate de solist, în anul 1996 la „Săptămâna Mozart” de la Salzburg, iar în anul 1994,  într-o Gală extraordinară la București, alături de Placido Domingo și Angela Gheorghiu.

Repertoriul său cuprinde o paletă impresionantă de roluri importante, din care amintim: Don Fernando din „Fidelio” de L.v. Beethoven, Escamillo din „Carmen” și Zurga din „Pescuitorii de perle” de G. Bizet, Robinson din „Căsătoria secretă” de D. Cimarosa, Malatesta din „Don Pasquale”, Belcore din „Elixirul dragostei”, Enrico din „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti,Teseu din „Oedipe” de G. Enescu, Valentin din „Faust” și Mercutio din „Romeo și Julieta” de C. Gounod, Silvio din „Paiațe” de R. Leoncavallo, Guglielmo din „Cosi fan tutte”, Don Giovanni(omonim), Almaviva din „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, Marcello din „Boema”, Sharpess din „Madama Butterfly”, Ping din „Turandot” de G. Puccini, Figaro din „Bărbierul din Sevilla”, Dandinidin „Cenușăreasa”, Taddeo din „Italianca în Alger” de G. Rossini, Danilo din „Văduva veselă” de J. Strauss, Marchizul de Posa din „Don Carlo”, Ford din „Falstaff”, Marullo din „Rigoletto”, Germontdin „Traviata” de G. Verdi.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara