David Crescenzi

David Crescenzi

Pianist, dirijor de orchestră şi de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în instrumente de orchestră, pian, muzică corală şi dirijat coral. Timp de mai mulţi ani a fost asistent şi colaborator al lui Alessio Vlad şi elevul lui Gustav Khunn, la care a frecventat, între anii 1993 şi 1996, Cursurile de perfecţionare „După amieze muzicale” din Milano. Datorită activităţii sale pe parcursul a două decenii, s-a consacrat mai întâi ca pianist acompaniator şi maestru locţiitor în diferitele Teatre si Festivaluri lirice, atât în Italia cât şi în străinătate, iar actualmente ca dirijor de orchestră şi Maestru de cor.

Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea sa cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de dirijor invitat, între anii 1998 și 2003, unde pregăteşte şi dirijează „Bărbierul din Sevilla”, „Contract de Căsătorie”, „Domnul Bruschino” de  Rossini, „Elixirul dragostei” de Donizetti, „Tosca” de Puccini, „Bal mascat”, „Aida “ si „Rigoletto” de Verdi. Între anii 1999 şi 2001 a fost Maestru de Cor la Teatrul “Carlo Felice” din Genova iar in stagiunea 2004-2005 a fost locţiitorul Directorului Muzical de la Teatrul “St. Carlo” din Napoli. La Doha, Quatar a dirijat de trei ori: în anul 2002 opera Aida în anul 2003 “Ibn Sina” de Michil Borstlap, în anul 2005 “Aspire” de David Krane cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice.

Din anul 2002 colaborează cu Opera Naţională Română Timişoara, unde a dirijat spectacolele de operă:, „Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Aida”, „Rigoletto”, „Traviata”, „Nabucco”, „Trubadurul”, „Otello” , „Bal mascat”, „Attila” de G. Verdi, „Carmen” de G. Bizet, „Tosca”, „Turandot”, „Boema”, „Madame Butterfly”, „Gianni Schicchi” de G. Puccini „Cavalleria rusticana” de P. Mascagni, „Paiaţe” de R. Leoncavallo, „Adriana Lecouvreur” de F. Cilea şi „Gioconda” de A. Ponchielli. Sub bagheta lui au evoluat nume importante de talie internaţională, dintre care îl amintim pe basul Roberto Scandiuzzi în premiera operei „Faust” de Charles Gounod şi în opera „Attila” de Giuseppe Verdi.

A dirijat în cadrul Operei Naţionale din Bucureşti, opera Rigoletto în luna aprilie a anului 2006, iar succesiv a pregătit şi dirijat premiera operei bufe „Nunta lui Figaro” de Mozart în decembrie al aceluiaşi an. 

În septembrie 2007 a participat cu Opera Naţională Română din Timişoara la Festivalul Internaţional “George Enescu” din Bucureşti dirijând „Tosca” de Puccini, cu un casting internaţional care îi avea ca protagonişti pe soprana Nadja Michael, baritonul Franz Grundheber şi celebrul tenor dominican Francisco Casanova.

În vara anului 2008 pe Arena „Sferisterio” din Macerata a dirijat în primă audiţie absolută în Italia „Neues vom Tages” de Paul Hindemith.

Din anul 2008 este dirijor oaspete al  Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, unde a dirijat „Otello” „Bal Mascat”, „Rigoletto”,”Traviata şi „Aida” de G. Verdi, şi „Boema” de G. Puccini.

În cadrul stagiunii 2011-2012-2013 a fost invitat de către Opera Naţională Română din Iaşi pentru a dirija „Boema” de G. Puccini, „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, Rigoletto, Nunta lui Figaro şi premiera operei „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini și premiera operei Aida de G. Verdi.

În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergisch Symphoniker Orchestra din Köln, unde a dirijat „Aida”, „Otello” şi Requiem de G. Verdi.

În anul 2012 a dirijat „Stabat Mater” de Gioachino Rossini la pupitrul Filarmonicii din Cluj.

Din anul 2013 este oaspete la orchestra Radio din Bucureşti unde a dirijat  „Don Carlo” și „Simon Boccanegra” de G. Verdi, ”La Favorita” de G. Donizetti, Elixirul Dragostei și Bărbierul din Sevilla la Opera din București.

Din Septembrie 2014 David Crescenzi a devenit Director Artistic și Dirijor Permanent la Cairo Opera House din Egipt.

David Crescenzi a dirijat opera Boema de Puccini, la Festivalul 2015 de Vară al Arenei Sferisterio din Macerata. Din Stagiunea 2016/2017 este dirijor invitat al Operei din Dusseldorf, unde a dirijat Elixirul dragostei și Turandot.

Stagiunea 2017/18 va fi prezent din nou la opera de Dusseldorf cu Le Nozze di Figaro, Madame Butterfly, Lucia di Lammermore, Concertul de Anul Nou, Don Pasquale, Tosca și Aida.

Din Septembrie 2017 este Director Artistic la Opera Naționala Română din Cluj

În luna Martie 2018 a dirijat Aida în valea piramidelor la Cairo.

Din Sezonul 2018/19 este nominalizat Dirijor Invitat Permanent la Deutches Oper am Rheim din Dusseldorf.

 

 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2022
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara