David Crescenzi
David Crescenzi

Pianist, dirijor de orchestră şi de cor, David Crescenzi şi-a început studiile de specialitate la Conservatorul din Pesaro (Italia), obţinând o specializare multiplă: instrumente de orchestră, muzică corală şi dirijat cor, devenind pentru mai mulţi ani colaborator al lui Alessio Vlad şi elevul lui Gustav Khunn, urmând cu aceştia cursuri de perfecţionare.

Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea cu Opera din Cairo între anii 1998 şi 2003 (în calitate de dirijor invitat), aflându-se la pupitrul dirijoral al spectacolelor: „Bărbierul din Sevilla”, „Contract de căsătorie”, „Domnul Bruschino” de G. Rossini, „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, „Tosca” de G. Puccini, „Bal mascat”, „Aida” şi „Rigoletto” de G. Verdi. A colaborat cu Teatrul „Carlo Felice” din Genova şi cu Teatrul „St. Carlo” din Napoli. La scurt timp după aceste colaborări va începe lungul şir de spectacole în colaborare cu Opera Naţională Română din Timişoara, obţinând titlul de dirijor permanent invitat. Astfel putem spune că repertoriul său liric cuprinde cele mai importante titluri din literatura de specialitate, de la Mozart la Bizet şi de la Donizetti la Verdi. Vastul său repertoriu vocal-simfonic i-au permis realizarea multor colaborări cu orchestrele mari ale lumii: Orchestra Teatrului „Reggio” din Parma, „Benedetto Marcello" din Teramo, Orchestra de Cameră din regiunea Marche, Orchestra de Cameră din Bologna, Orchestra Simfonică  „G. Rossini" din Pesaro,  Filarmonica „Marchigiana”, Filarmonica din Alessandria şi din Piemonte, Filarmonica „Banatul” Timişoara, Orchestra Operei din Zagreb. Două din colaborările sale cu Opera din Timişoara s-au materializat prin susţinerea unor proiecte grandioase în Quatar: în anul 2002 spectacolul de operă „Aida” și în anul 2003 „Ibn Sina” (opera modernă a compozitorului olandez Michil Borstlap).

A susţinut cursuri de master pentru tineri dirijori prin Asociaţia „CEE Musiktheater” din Viena.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România susținând spectacole de operă, operetă, balet, operă pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. A fost un spectacol de neuitat, de înaltă ţinută artistică, un triumf al artei interpretative româneşti semnalat ca atare de periodicele vremii. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.

Noutati si evenimente
19 IUN
Repertoriul lunii August 2019
Parteneri
Adresa Strada / street Marasesti 2, 300086, Timisoara
Telefon casierie 0256 20 12 86
Email bileteoperatimisoara@yahoo.com ort@artelecom.net
Newsletter
Adauga adresa de email!
Copyright © 2019 Opera Nationala Romana Timisoara
Web design by Royalty