Istoric și premierele instituției
Home » Despre noi » Istoric și premierele instituției

Timisoara a fost si este cel mai puternic centru cultural din vestul Romaniei. Asezarea geografica favorabila, la confluenta intre Europa centrala si cea de est ii confera Timisoarei o larga deschidere pe plan cultural. Situata la mai putin de 700 km distanta fata de 13 capitale europene, a avut de-a lungul timpului o conectare continua la valorile culturii europene. Populatia acestui spatiu multietnic si multicultural, apartinand diverselor etnii si confesiuni religioase, face din Timisoara un model de civilizatie europeana.

Incepand cu ultimul sfert al sec. XVIII-lea in Timisoara au avut loc in mod frecvent stagiuni de opera cu un repertoriu variat, cu nimic inferioare celor din marile orase europene, multe fiind prezentate aici la putin timp (4 ani) dupa premierele lor absolute. Astfel sub conducerea lui Bruno Walter sunt prezentate operele: "Trubadurul", "Cavalleria Rusticana", "Paiate", "Boema", "Barbierul din Sevilla", "Faust", "Fidelio", "Freischutz", "Ernani", etc.

Constructia cladirii Palatului Culturii a inceput in 1871, dupa planurile arhitectilor vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase sali de teatru din Europa - Budapesta, Viena, Odessa) si a fost terminata in 1875. Doua incendii de proportii au devastat cladirea. Primul a avut loc in 1880 si reconstructia a durat pana in 1882, pastrandu-se integral forma originala a cladirii, construita in stil "Renaissance". Dupa cel de-al doilea incendiu - 1920 - au mai ramas intacte doar aripile laterale ale cladirii. Reconstructia se face dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, pastrandu-se stilul original numai la fatadele laterale, fatada principala si sala de spectacole imbracand stilul neobizantin caracteristic arhitecturii romanesti a timpului.

Inedit este faptul ca in aceasta cladire isi desfasoara activitatea in mod armonios patru institutii de arta - caz unic in lume: Opera Romana, Teatrul National "Mihai Eminescu", Teatrul German de Stat si Teatrul Maghiar "Csiky Gergely".

Nevoia acuta simtita de timisoreni si dragostea lor pentru spectacolul de teatru liric au fost implinite intr-o anumita masura de Opera Romana din Cluj. Infiintata in 1920 aceasta s-a deplasat destul de des la Timisoara pentru ca, intre 1940 si 1945 in urma cedarii Ardealului prin Dictatul de la Viena sa-si desfasoare in refugiu activitatea in capitala Banatului, devenind Opera din Cluj - Timisoara, al carei director a fost numit compozitorul Sabin Dragoi.

Dupa plecarea Operei din Cluj in 1945 nu se putea imagina o Timisoara fara spectacole de opera. Actul de intemeiere al institutiei va fi decretul semnat de Regele Mihai I la 30 martie 1946. Conducerea nou infiintatei institutii va fi incredintata renumitei soprane Aca de Barbu care a reusit in scurt timp cu pricepere si devotament, sa formeze o echipa valoroasa de muzicieni.

Primul consiliu de administratie al Operei Romane din Timisoara a cuprins personalitati marcante ale vremii respective: Aca de Barbu - director si regizor artistic, Traian Nicolau - director artistic, Mihai Bota - director administrativ, Gheorghe Marianciu - secretar studii muzicale, Gheorghe Pavel, Traian Mihailescu, Hermann Klee, Constantin Daminescu - dirijori, Mercedes Pavelici - maestru de balet, Ionica Mihai si Eugen Gropsianu - regizori. Structura compartimentelor a fost urmatoarea: 45 de solisti vocali, 46 de instrumentisti, 60 de coristi, 19 balerini, 30 personal tehnic de scena, 8 corepetitori si 1 sufleur.

Acum la nou infiintata Opera din Timisoara, parte din solistii Operei din Cluj si-au dorit sa ramana la Timisoara spre a intregi cu experienta lor nucleul colectivului artistic entuziast: Filomeia Piteiu Georgescu, Fenia Nicolau, Traian Nicolau, Gogu Vasilescu, Adriana Ciuciu, Flavia Domsa, Illa Cazacu.

Spectacolul inaugural al Operei Romane din Timisoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera "Aida" de G. Verdi. A fost un spectacol de neuitat, de inalta tinuta artistica, un triumf al artei interpretative romanesti semnalat ca atare de periodicele vremii. Pe scena, in fata publicului si a inaltei asistente, (primul ministru de atunci Dr. Petru Groza), dar si prin megafoane, afara in Piata Operei, directorul Aca de Brabu adresa miilor de auditori, urmatoarele cuvinte:

Iata visul nostru implinit !
Se deschid portile acestui asezamant de arta lirica, pentru a raspandi ca un far luminos arta cantului si a muzicii - citadela culturala intr-o provincie atat de infratita cu muzica si poezia. In acest Banat, care prin traditiile lui este indreptatit a avea o opera proprie, aici, in tara cantului unde de veacuri rasuna melodiile duioase ale doinei romanesti..."

 

In primii zece ani de la infiintare au fost montate 41 de spectacole de opera, opereta si balet. Fiecare stagiune a adus pe afisul operei titluri noi, interpretate de un colectiv artistic bine inchegat, alcatuit din solisti vocali, balerini, coristi si instrumentisti de valoare, condusi de maestrii de talie internationala.

Incepand din anul 1952 Opera a sustinut la: Arad, Lugoj, Bocsa, Ceacova, Deva, Hunedoara si Resita, microstagiuni neintrerupte pana in anul 1990, cand economia de piata incepe sa-si impuna legile ei, deplasarea unui colectiv fiind un efort financiar imposibil de sustinut. Incepand din 1953 s-au organizat turnee prin tara la: Craiova, Sibiu, Brasov, Oradea, Targu-Mures, Buzau, Galati, Suceava, Satu Mare, Baia Mare, Alba Iulia, Bucuresti.

La initiativa marelui muzician Nicolae Boboc, dirijor si director al Operei Romanei din Timisoara si a lui Ion Romanu, director al Filarmonicii "Banatul" din Timisoara, in stagiunea 1968-1969 are loc prima editie a Festivalului "Timisoara Muzicala", gandit sa devina un eveniment al anului, o manifestare de tinuta. Dupa cea de-a VI-a editie, festivalul devine anual iar din 1993 va primi un caracter international, pastrat pana in ziua de astazi.

Avand un public deosebit de avizat si interesat de acest gen muzical, divers ca varsta, ne indreptam atentia atat spre montarea unor noi titluri de opera cat si spre reintroducerea in repertoriu a operetei mult savurata de timisoreni. Aceasta politica manageriala a facut ca la toate spectacolele jucate in mod curent la sediu, sala de spectacole, sa fie intotdeauna plina, intamplandu-se dese ori, sa fim nevoiti sa afisam: "SPECTACOL VÂNDUT INTEGRAL", in acelasi timp cu manifestarile celorlalte institutii culturale din oras.

Incepand din toamna anului 2000, la conducerea institutiei a fost ales prin concurs, maestrul Corneliu Murgu, artist de talie mondiala, care intors in tara a revigorat activitatea operei, facand apel la cunostintele sale manageriale acumulate de-a lungul carierei sale internationale. Momentul preluarii conducerii nu a fost foarte prielnic, deoarece existau trei compartimente artistice importante: solisti, cor si balet, care activau cu un numar foarte restrans de membri, ceea ce indirect afecta calitatea spectacolelor si impunea automat abordarea unui repertoriu restrans.

Pornind de la convingerea maestrului Murgu, ca fiecare tanar talentat merita sa aiba o sansa de afirmare, s-au organizat concursuri si auditii finalizate prin noi angajari si colaborari. A incurajat debuturile in roluri a tinerilor solisti, oferindu-le posibilitatea de a se perfectiona si a reusit in scurt timp sa valorifice optim potentialul artistic al institutiei, prin stimularea creativitatii si personalitatii artistice a fiecarui solist.

Impulsionat de proiectele si profesionalismul impus de Corneliu Murgu, colectivul Operei Romane s-a ambitionat sa renasca si sa ramana o prezenta vie in peisajul cultural al orasului si al tarii.

Ofertele primite de Opera Romana Timisoara de a sustine spectacole in strainatate s-au imbogatit numeric, datorita exigentei si profesionalismului ansamblului, fapt care a permis introducerea in repertoriul curent a doua opere foarte importante: "Otello" de G. Verdi si "Turandot" de G. Puccini. 

Din stagiunea 2000 si pana in prezent au fost montate 61 premiere, ce a dus la diversificarea repertoriului.

Rularea repertoriului Operei Romane din Timisoara cu o maxima performanta si imbogatirea lui cu noi titluri reprezentative din repertoriul universal si romanesc de genuri diferite: opera, opereta, balet si formarea viitorului spectator prin montarea unor spectacole pentru copii, este unul din obiectivele si criteriile de performanta urmarite. Opera Romana din Timisoara acorda o maxima importanta calitatii actului artistic considerand ca numai in acest fel abordarea relatiei calitate - cantitate, poate duce la cresterea valorica a produsului artistic, la atragerea publicului in sala de spectacole si nu in ultimul rand la reprezentarea cu cinste a artei interpretative romanesti peste hotare.

De la infiintarea Operei Romane si pana in prezent s-au montat 16 premiere absolute si 23 premiere nationale. Continuand colaborarea cu regizori si dirijori din tara si strainatate, cu centre culturale si fundatii, s-au realizat evenimente deosebite, cum ar fi spectacolele: "Regele Bérenger", dupa "Regele Moare" de Eugen Ionesco, in colaborare cu Fundatia Bérenger (Olanda), opera "Bellida" de G. F de Pauw (redescoperita la 100 de ani de la premiera sa) in colaborare cu Fundatia Bérenger (Olanda), si opera "Ibn Sina" de Micheil Borstlab. Aceasta ultima opera a fost o premiera mondiala, o megaproductie, a carei subiect a fost scris de Dr.Ahmad Al Dosari si a reprezentat pentru Qatar si intreaga Peninsula Arabica prima montare a unei opere. Pentru Opera Romana participarea la acest eveniment unic a insemnat recunoasterea sa valorica, alaturi de alti creatori din lumea intreaga care si-au dat mana pentru a fauri ceva extraordinar.

De la infiintarea Operei Romane din Timisoara si pana in prezent pe scena lirica timisoreana s-au montat 303 de premiere, in spectacole evoluand si numerosi invitati - artisti consacrati din tara si din strainatate.

Stagiunea Operei Romane din Timisoara se desfasoara pe o perioada de 10 luni, timp in care institutia prezinta publicului aproximativ 80-90 de spectacole la sediu cu o frecventa de 8-10 spectacole pe luna. 

Sala de spectacole dispune de 686 locuri.

Demna de o premiera este evenimentul inregistrat la 23 iunie 1964 ca fiind PRIMA TRANSMISIUNE DE TELEVIZIUNE IN DIRECT A UNEI OPERE INTEGRALE, realizata de Radioteleviziunea Romana de atunci. Spectacolul difuzat a fost "Bal mascat" de G. Verdi cu urmatoarea distributie de exceptie: Nicolae Zaharia - Riccardo, Iuliu Mare - Renato, Marieta Grebenisan - Amelia, Mira Popescu - Ulrica, Elena Botez - Oscar, Mihail Gligor - Tom, Marius Sola - Sam, Mihail Dumitrescu - Silvano, Ioan Jung - Judecatorul, Dirijor: Mihai Beleancenco. Au urmat nenumarate imprimari de radio si televiziune, precum si pe disc si CD.

 

Participari in cadrul festivalurilor nationale si internationale:

1971 - Wiener Fest Spiel, Austria;
1984 - Festivalul de Opera, Lecce, Italia;
1985 - Festivalul de Opera, Lecce, Italia;
1986 - Festivalul de Opera, Lecce, Italia;
1988 - Festivalul International "George Enescu", Bucuresti, prima participare a Operei Romane din Timisoara in cadrul acestui prestigios festival;
1990 - Primul Festival International al Dansului, India;
1991 - Festivalul de Opera, Locarno, Elvetia;
1992 - Festivalul de Opera si Balet, Iasi, editia a II-a,
1993 - Festivalul de Opera, Szeged, Ungaria

 

Festivaluri proprii sau in colaborare:

Festivalul International "Timisoara Muzicala", cu caracter anual (din 1969)

Festivalul International al muzicii lui Johann Strauss, editia a II-a (7 - 14 septembrie 2003)

Festivalul de Opera, Opereta si Balet in aer liber de la Teatrul de Vara din Parcul Rozelor (din 2005)

 

 

Turneele intreprinse in tara si strainatate de colectivul Opera Romana din Timisoara au intrunit atat aprecierea publicului cat si a criticii de specialitate din: Iugoslavia, Ungaria, Bulgaria, Italia, Germania, Olanda, Belgia, Elvetia, Spania, Portugalia si Qatar.

Turneele intreprinse in strainatate au facut din Opera Romana Timisoara un mesager al culturii poporului roman, contribuind prin calitatea interpretativa a ansamblului nostru la crearea unei bune imagini a Romaniei in lume, de semnalat fiind performanta de a primi reinnoirea invitatiilor dupa fiecare turneu efectuat de Opera timisoreana.


 

Turnee peste hotare:

1956 - Bulgaria - "Ana Lugojana", "Fantana din Bahcisarai", "Nunta lui Figaro", "Lakme", "Gala concert";
1970 - Italia - "Chore Studio";
1971 - Austria - "Sakuntala";
1972 - Jugoslavia - "Rascoala", "Bal mascat";
1973 - Jugoslavia - "Cavalleria Rusticana", "Don Giovanni", "Mantila neagra";
1976 - Jugoslavia - "Nabucco", "Primavara";
1978 - Jugoslavia - "Rigoletto", "Evgheni Oneghin";
1978 - Germania - "Carmen", spectacol de balet, muzica Bizet-Scedrin;
1979 - Germania - "Hänsel si Gretel";
1979 - Germania - "Magazinul de papusi"
1980 - Germania, Benelux - "Nabucco";
1981 - Italia - "Liliacul", "Silvia", "Vaduva vesela";
1981 - Italia - "Lacul lebedelor", "Frumoasa din padurea adormita";
1990 - Jugoslavia - "Rigoletto", "Nabucco";
1990 - Jugoslavia - "Barbierul din Sevilla";
1990 - India - "Un strigat pentru tine"
1991 - Jugoslavia - "Traviata";
1991 - Elvetia - "Tosca", "Nabucco", "Gala concert";
1992 - Turneu european (Germania, Olanda, Austria, Belgia)- "Rapirea din Serai";
1992 - Jugoslavia - "Gala concert";
1993 - Ungaria - "Cavalleria Rusticana";
1993 - Spania - "Rapirea din Serai", "Elixirul dragostei";
1994 - Olanda - "Elixirul dragostei";
1997 - Spania - "Aida";
1997 - Olanda - "Barbierul din Sevilla";
1997 - Spania - "Aida";
1997 - Portugalia - "Aida"
1997 - Elvetia - "Aida";
1998 - Olanda - "Aida";
1999 - Olanda - "Don Giovanni", "Madama Butterfly";
2000 - Olanda - "Liliacul", "Voievodul tiganilor", "Faust", "Don Giovanni";
2000 - Olanda - "Liliacul", "Voievodul tiganilor", "Lucia di Lammermoor";
2001 - Italia - "Nabucco", "Trubadurul";
2001 - Olanda - "Traviata";
2002 - Olanda - "Silvia", "Don Pasquale","Gala concert", "Regele Bérenger" - premiera absoluta;
2002 - Qatar - "Aida";
2002 - Italia - "Traviata", "Tosca";
2003 - Olanda - "Vaduva vesela", "Traviata", "Gala concert", "Concert Verdi";
2003 - Italia - "Rigoletto", "Madama Butterfly", "Boema", "Cavalleria Rusticana", "Paiate";
2003 - Germania - "Nabucco", "Carmen";
2003 - Qatar - "Ibn Sina" - premiera absoluta
2004 - Olanda - "Voievodul tiganilor", "Gala concert", "Bellida" - premiera absoluta;
2004 - Germania - "Liliacul", "Don Giovanni", "Traviata", "Gala concert";

 

La data de 24 septembrie 2004 se confera Operei Romane Timisoara titulatura de Opera Nationala, implinindu-se astfel, visul unei generatii pline de oameni talentati care au creat premizele succeselor de mai tarziu, ale acestui colectiv, plecandu-ne respectuosi în fata inaintasilor nostri care si-au dedicat toata fiinta lor pentru a cladi ceea ce astazi înseamna Opera din Timisoara.

Daca in 17 decembrie 1989 reprezentatia operei Cavalleria Rusticana este suspendata si in aer pluteste speranta iar in sufletele multor timisoreni rasuna armoniile corului "Laudati-L cu totii pe Domnul", pe 20 decembrie revolta poporului oprimat din Nabucco (aflat in acea zi pe afise) se muta in strada, in 22 decembrie cand Timisoara se declara Primul Oras Liber al Romaniei, cladirea Operei Romane din Timisoara devine simbol si imaginea ei inconjoara pamantul...

 

Directori ai Operei din Timișoara

 

ACA DE BARBU (01.03.1946 - 20.11.1954)

FRANCISC KÁDÁR (20.11.1954 - 15.08.1956)

LUCIAN GROPȘIANU (15.08.1956 - 11.03.1959)

VIOREL COVĂSALĂ (11.03.1959 - 15.09.1960)

ADRIAN BELDI (15.09.1960 - 19.06.1963)

NICOLAE BOBOC (19.06.1963 - 14.09.1974)

CORNELIA VOINA (15.09.1974 - 01.07.1977)

PETRU MANZUR (01.07.1977 - 01.10.1983)

ION IANCU (01.10.1983 - 31.03.1985)

MARIA MĂRGINEANU (01.04.1985 - 01.04.1990)

ION IANCU (01.04.1990 - 07.09.1990)

VIRGIL BOSA (07.09.1990 - 08.05.1994)

ION IANCU (01.08.1994 - 19.09.2000)

CORNELIU MURGU (20.09.2000 - 17.03.2019)

CRISTIAN RUDIC (18.03.2019 - prezent)

 

 

Premierele instituției

Stagiunea 1990-1991

28 noiembrie 1990

Un strigăt pentru tine

Spectacol de balet. Muzica: W.A. Mozart

21 aprilie 1991

Victoria și al ei husar

P. Abraham

15 iulie 1991

Răpirea din Serai

W.A. Mozart

 

Stagiunea 1991-1992

11 decembrie 1991

Cenușăreasa

G. Rossini

10 februarie 1992

Carmen

Spectacol de balet. Muzica: G. Bizet

18 martie 1992

Sora Angelica

G. Puccini

18 mai 1992

Pinii din Roma

O. Respighi

27 iulie 1992

Nunta lui Figaro

W. A. Mozart

 

Stagiunea 1992-1993

31 martie 1993

Cavalleria rusticana/

Paiațe

P. Mascagni/

R. Leoncavallo

12 mai 1993

Daphis și Chloe/

Mandarinul miraculos

Spectacol de balet. Muzica: G. Bizet, B. Bartok

15 iunie 1993

Madama Butterfly

G. Puccini

 

Stagiunea 1993-1994

9 februarie 1994

Don Giovanni

W.A. Mozart

10 martie 1994

Elixirul dragostei

G. Donizetti

13 mai 1994

Silfidele

Spectacol de balet. Muzica: F. Chopin

22 iunie 1994

Domnișoara Christina

Dramă lirică de Ș. Nichifor

 

Stagiunea 1994-1995

31 decembrie 1994

Liliacul

J. Strauss

20 mai 1995

Traviata

G. Verdi

30 iunie 1995

Anotimpurile/

Francesca da Rimini

Spectacol de balet. Muzica: A. Vivaldi, P.I.Ceaikovski

 

Stagiunea 1995-1996

 

 

 

 

Stagiunea 1996-1997

15 septembrie 1996

Aida

G. Verdi

24 martie 1997

Bărbierul din Sevilla

G. Rossini

 

Stagiunea 1997-1998

8 noiembrie 1997

Flautul fermecat

W.A. Mozart

24 aprilie 1998

Îmblânzirea scorpiei/ Sărbătoarea primăverii

Spectacol de balet. Muzica: I. Tugearu,

 I. Stravinski

 

Stagiunea 1998-1999

27 septembrie 1998

Faust

Ch. Gounod

4 decembrie 1998

Voievodul țiganilor

J. Strauss

15 iunie 1999

Coppelia

Spectacol de balet. Muzica: L. Delibes

 

Stagiunea 1999-2000

26 septembrie 1999

Spărgătorul de nuci

Spectacol de balet. Muzica:

P.I. Ceaikovski

4 noiembrie 1999

Voievodul țiganilor

J. Strauss

26 aprilie 2000

Lucia di Lammermoor

G. Donizetti

23 iunie 2000

Dancing Queen

Spectacol de balet-rock. Muzica: formația Queen

 

Stagiunea 2000-2001

14 ianuarie 2001

Hansel şi Gretel

E. Humperdinck

11 martie 2001

Kalmaniana

E. Kalman si Ch. Kalman

22 aprilie 2001

Arborele de buzunar

Spectacol de balet. Muzica:

H. Okano, H.J. Roedelius

10 mai 2001

Otello

G. Verdi

 

Stagiunea 2001-2002

14 septembrie 2001

Traviata

G. Verdi

23 septembrie 2001

Regele Berenger

H. Sutermeister

28 octombrie 2001

Don Pasquale

G. Donizetti

18 noiembrie 2001

El amor

Spectacol de balet

13 decembrie 2001

Silvia

E. Kalman

27 ianuarie 2002

Magazinul de păpuşi

Spectacol de balet. Muzica: J. Bayer

27 aprilie 2002

Turandot

G. Puccini

 

Stagiunea 2002-2003

27 septembrie 2002

Văduva veselă

Fr. Lehar

20 decembrie 2002

Rigoletto

G. Verdi

6 iunie 2003

Cavalleria rusticana/

Paiațe

P. Mascagni/

R. Leoncavallo

14 aprilie 2003

Don Quijote

Spectacol de balet. Muzica: L. Minkus

 

Stagiunea 2003-2004

30 septembrie 2003

My Fair Lady

Fr. Loewe

28 noiembrie 2003

Bellida

G. Fr. de Pauw

28 mai 2004

Carmen

G. Bizet

 

Stagiunea 2004-2005

22 decembrie 2004

Ţara surâsului

Fr. Lehar

25 februarie 2005

Tosca

G. Puccini

7 mai 2005

Carmina burana

Spectacol de balet. Muzica: C. Orff

 

Stagiunea 2005-2006

21 septembrie 2005

Aida

G. Verdi

20 februarie 2006

Bal mascat

G. Verdi

28 aprilie 2006

Elixirul dragostei

G. Donizetti

 

Stagiunea 2006-2007

12 noiembrie 2006

Povestea soldatului

I. Stravinski

22 decembrie 2006

Motanul încălţat

C. Trăilescu

30 aprilie 2007

Boema

G. Puccini

27 mai 2007

Nunta lui Figaro

W.A. Mozart

 

Stagiunea 2007-2008

26 octombrie 2007

Madama Butterfly

G. Puccini

19 decembrie 2007

Contele de Luxemburg

Fr. Lehar

27 ianuarie 2008

Andante-Allegro

Spectacol de dans. Muzica: Vangelis

13 aprilie 2008

Bărbierul din Sevilla

G. Rossini

13 iunie 2008

Giselle

Spectacol de balet. Muzica: A. Adam

 

Stagiunea 2008-2009

9 noiembrie 2008

Liliacul

J. Strauss

12 decembrie 2008

Ondine

Spectacol de balet. Muzica:

D. Şostakovici, R. Wagner

27 mai 2009

Nabucco

G. Verdi

 

Stagiunea 2009-2010

30 octombrie 2009

Văduva veselă

Fr. Lehar

28 februarie 2010

Nunta lui Figaro

W.A. Mozart

30 mai 2010

Traviata

G. Verdi

 

Stagiunea 2010-2011

26 septembrie 2010

Il Maestro di Cappella/

Gianni Schicchi

D. Cimarosa/

G. Puccini

22 octombrie 2010

Suite assassine

Spectacol de balet. Muzica: W.A. Mozart,

B. Smetana, D. Şostakovici, R. Wagner

8 decembrie 2010

Voievodul țiganilor

J. Strauss

27 mai 2011

Adriana Lecouvreur

F. Cilea

 

Stagiunea 2011-2012

4 noiembrie 2011

Țara surâsului

Fr. Lehar

15 februarie 2012

Don Giovanni

W.A. Mozart

 

Stagiunea 2012-2013

10 octombrie 2012

Faust

Ch. Gounod

7 decembrie 2012

Steaua de sticlă

D. Ardelean

21 aprilie 2013

Scripcarul pe acoperiș

J. Bock

 

Stagiunea 2013-2014

27 octombrie 2013

Trubadurul

G. Verdi

4 mai 2014

Silvia

E. Kalman

 

Stagiunea 2014-2015

16 noiembrie 2014

Turandot

G. Puccini

17 mai 2015

Contesa Maritza

E. Kalman

 

Stagiunea 2015-2016

22 noiembrie 2015

Norma

V. Bellini

17 aprilie 2016

Paiațe (balet)/

Cavalleria rusticana

R. Leoncavallo/

P. Mascagni

 

Stagiunea 2016-2017

24 februarie 2017

Șeherezada

N. Rimski-Korsakov

2 aprilie 2017

Carmen

G. Bizet

 

Stagiunea 2017-2018

4 februarie 2018

Micuța Dorothy

M. Țeicu

 

 

 

 

 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.

Noutati si evenimente
26 OCT
Anunț important!
Parteneri
Adresa Strada / street Marasesti 2, 300086, Timisoara
Telefon casierie 0256 20 12 86
Email bileteoperatimisoara@yahoo.com ort@artelecom.net
Newsletter
Adauga adresa de email!
Copyright © 2020 Opera Nationala Romana Timisoara
Web design by Royalty