Festivalul de Operă și Operetă, în aer liber, de la Teatrul de vară din Parcul Rozelor
ediția a XIX – a
Regia artistică şi coregrafia: SABINE WAKE(Teatrul de Stat Meiningen – Germania)
Scenografia: Adaptare de DUMITRU POPESCU (Producţie a Teatrului din Meiningen)
Maeștrii de balet: OVIDIU MATEI IANCU, ALIN RADU, MANUELA ARDELEAN
Freddie GUSTAVO FERREIRA (debut)
Îngerul CARLA DUKAI (debut)
Femeia CODRUȚA BĂLAN (debut)
Bărbatul ALEXANDRU PÎNTEA
Ansamblul de balet al Operei Naţionale Române Timişoara
Regia tehnică: HELLEN GANSER
Sonorizare: RAMON CHIRIŢOIU
Vârsta recomandată: 16+
Durata spectacolului: 1h, 10 min (1 pauză)
Direcțiunea Operei Naționale Române Timișoara își rezervă dreptul de a modifica programul prezentat.
Intrarea liberă!
Proiect finanțat de Consiliul Județean Timiș prin programul TimCultura 2024.
Partener: Casa de Cultură a Municipiului Timișoara
Această poveste, redată prin pași de dans, dezvăluie diferite etape din viața și cariera unuia dintre cei mai mari artiști rock ai secolului XX. Printre astfel de momente se numără chiar petrecerile organizate de însuși Freddie Mercury. Legenda spune că, chiar dacă petrecerea organizată la aniversarea sa de 35 de ani a fost planificată să dureze doar trei zile, aceasta a durat o lună întreagă, într-un hotel închiriat în New York. Amicii londonezi au fost aduși cu avionul său personal. De fapt, Freddie organiza petreceri chiar și când mergea la cumpărături. Bijutierul Cartier, magazinele de artă „Sotheby’s” și „Christie’s” din Londra își deschideau porțile, la dorința sa, chiar și în toiul nopții. Odată a avut ideea să dăruiască parfumuri tuturor femeilor pe care le cunoștea, cheltuind sume enorme la „Harrod’s”. Colaboratorii și prietenii săi apropiați au primit în dar locuințe. Freddie a investit milioane în antichități și artă japoneză. Casa sa, cu 20 de camere, era decorată în stil japonez: fântâni și bazine, plante și pești exotici, statuete. Însă, atunci când îl cuprindea îndoiala și pentru a se descărca nervos, arunca pe fereastră vase scumpe. Cu patru săptămâni înainte de a muri a expus în grădină colecția sa de antichități.
Înmormântarea lui Freddie Mercury din 27 noiembrie 1991 a decurs mai puțin spectaculos decât viața sa. Austera ceremonie de la crematoriul Kensal Rise/West London s-a desfășurat în cel mai restrâns cadru familial. Doi preoți ai religiei persane Zoroastriană, în veșminte albe, au cântat imnuri funerare. În afara părinților săi, Bomi și Jer Bulsara, au fost de față doar cei mai apropiați prieteni. Membrii formației Queen – Roger Taylor, Brian May și John Deacon, alături de Elton John, cel mai bun prieten al său din lumea showbusiness-ului și-au luat rămas bun depunând 800 de trandafiri roșii în formă de inimă. Flori și coroane au trimis, printre alții, Boy George, George Michael, David Bowie și Gary Glitter. O pernă uriașă de flori cu dedicația „pentru ființa cea mai iubită” provenea de la Mary Austin, cea mai apropiată femeie din viața lui Freddie. Freddie a fost un geniu, unul din ultimii giganți pe lângă multitudinea de staruri de 60 de zile. El nu a acceptat nici un fel de limite, nici măcar în iubire. A plătit prin însingurare și printr-o moarte cauzată de o boală incurabilă. Stilul său de viață plin de excese a început în 1975, când el și ceilalți membrii Queen au devenit peste noapte multimilionari datorită albumului „A night at the Opera”.
Mary Austin a fost pentru singuraticul Freddie iubirea vieții sale, cu care a trăit în perioada 1973-1981 și cu care făcea chiar planuri de căsătorie. Aceasta a rămas singura confidentă a lui Freddie și i-a moștenit averea. Mary i-a fost alături în ultimele zile și l-a ținut de mână când a murit.
Teatrul din Meiningen (Germania)