Limba Romana English

Limba Romana English

Tosca

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală” ediția a XLVIII - a

PUCCINI 100 – spectacol dedicat Centenarului Giacomo Puccini

 

Conducerea muzicală: CIPRIAN TEODORAȘCU (invitat)

Regia artistică: OGNIAN DRAGANOFF 

Decoruri: BORIS STOYNOV

Costume: KRISZTINA NAGY

Concert maeştri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU

Maestru de cor: LAURA MARE
                      

Floria Tosca LĂCRIMIOARA CRISTESCU

Mario Cavaradossi REMUS ALĂZĂROAE

Scarpia FLORIN ESTEFAN (invitat)

Angelotti OCTAVIAN VLAICU

Sacristanul GELU DOBREA

Spoletta CRISTIAN BĂLĂȘESCU

Sciaronne DAN PATACĂ (invitat)

Temnicerul IULIAN IOAN IOSIP

Păstorul LIGIA POPESCU


Corul şi orchestra Operei Naţionale Române Timişoara.

 

Regia tehnică: HELLEN GANSER

Pregătirea  muzicală: ANGELA BALICI, RAREȘ PĂLTINEANU

Sufleor: EUGENIA GYURIȘ​
                      

 

Spectacol cântat în limba italiană şi titrat în limbile română și engleză.

Durata: 2 ore (2 pauze)

Vârsta recomandată: 10+

 

Direcțiunea Operei Naționale Române Timișoara își rezervă dreptul de a modifica programul prezentat.

 

 

În Roma anului 1800, Angelotti, prizonier politic evadat, se ascunde în biserica Sant’Andrea della Valle, unde pictorul Cavaradossi îi facilitează o ascunzătoare.

Cântăreața Floria Tosca, iubita pictorului, vine în biserică, fiind geloasă deoarece chipul din tabloul aflat în lucru seamănă cu cel al altei femei. Cavaradossi pleacă cu Angelotti la ascunzătoare. Gelozia Toscăi ei va fi întreținută de Scarpia, temutul șef al poliției, care îl bănuiește pe pictor de complicitate și care vrea el însuși să o cucerească pe Tosca.

 

În cabinetul lui Scarpia, în prezența Toscăi este torturat Cavaradossi, pentru a se afla ascunzătoarea lui Angelotti, iar în tot acest timp Scarpia îi face avansuri Toscăi.

Copleșită de durere, artista dezvăluie ascunzătoarea, iar Cavaradossi e condamnat lamoarte. Când Scarpia îi promite Toscăi că execuția va fi doar simulată, dacă ea e dispusă să i se ofere, artista acceptă în aparență, dar îi cere să semneze un permis de plecare din țară pentru ea și Cavaradossi. Rămași singuri, Scarpia semnează permisul, după care Tosca îl ucide cu un pumnal.

În zori, sosită la închisoarea Sant Angelo, Tosca îi comunică iubitului ei că execuția va fi doar simulată, după care amândoi vor pleca din țară. Are loc execuția, iar Tosca constată înmărmurită că Scarpia a mințit-o, Cavaradossi fiind mort. Sosesc jandarmii care vor să o prindă pe Tosca pentru uciderea lui Scarpia. În acel moment Tosca se aruncă de pe platformă în apele Tibrului.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara