Limba Romana English

Limba Romana English

Turandot

DEDICAT ANIVERSĂRII A 77 DE ANI DE LA SPECTACOLUL INAUGURAL AL OPEREI (27.04.1947)

 

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală” ediția a XLVIII - a

EVENIMENT DESFĂȘURAT SUB EGIDA ANULUI PUCCINI ÎN ROMÂNIA

 

Sărbătorirea centenarului Puccini în România include o serie de evenimente de mare relevanță culturală desfăşurate pentru a comemora 100 de ani de la moartea compozitorului italian Giacomo Puccini, având astfel ocazia de a onora contribuția sa extraordinară în muzica de operă și de a sărbători impactul ei de durată asupra culturii muzicale globale.

 

În România, sărbătorirea centenarului Puccini are loc sub patronajul Ambasadei Italiei și este organizată de Institutul Cultural Italian, în colaborare cu Artexim. Acest eveniment se desfășoară prin diferite forme, inclusiv producții de operă, concerte, recitaluri, conferințe și masterclass-uri. Aceste activități se desfășoară în teatre, instituții culturale și universități de prestigiu din principalele centre culturale ale României.

 

Principalul obiectiv al sărbătoririi centenarului Puccini în România este promovarea cunoașterii și aprecierii operei lui Puccini în rândul publicului român, precum și consolidarea legăturilor culturale dintre Italia și România prin muzică și artă. Această aniversare oferă și ocazia de a explora interpretarea și influența operelor lui Puccini în cultura românească, evidențiind impactul acestora asupra scenei muzicale și teatrale a țării.

 

Mai mult, sărbătorirea centenarului Puccini în România poate servi drept catalizator pentru a stimula noi inițiative culturale și noi colaborări între artiști, instituții și pasionați de muzică, contribuind astfel la îmbogățirea peisajului cultural românesc și la păstrarea vie a moștenirii lui Puccini pentru generațiile viitoare.

 

Conducerea muzicală: GUIDO MANCUSI (invitat)

Regia artistică: CORNELIU MURGU

Decoruri și costume: MARIO DE CARLO
 

 

Principesa Turandot DRAGANA RADAKOVIĆ (invitată)

Calaf BOGDAN ZAHARIEA

Timur GELU DOBREA

Liu MIHAELA MARCU (debut)

Ping GEORGE PROCA

Pang CRISTIAN BĂLĂȘESCU

Pong EUSEBIU HUȚAN (invitat)

Împăratul Altoum  MIRCEA DAN PETCU

Mandarinul MARIUS GOȘA

Principele Persan ARIS NICOLAS ROMAN

Călăul MANUELA ARDELEAN

 

 

Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara

 

Concert maeştri : OVIDIU RUSU, CORINA MURGU

Maestru de cor: LAURA MARE

Coregrafia: CARMEN COJOCARU

Maeștri de balet: OVIDIU MATEI IANCU, MANUELA ARDELEAN, ALIN RADU

Regia tehnică: LUCIAN BORU

Pregătirea muzicală: ANGELA BALICI, RAREȘ PĂLTINEANU, IRINA BELEA

Sufleur: EUGENIA GYURIȘ

 

Spectacol cântat în limba italiană și titrat în limbile română și engleză

 

Vârsta recomandată: 10+

Durata spectacolului: 2h, 10 min (2 pauze)

 

Direcțiunea Operei Naționale Române Timișoara își rezervă dreptul de a modifica programul prezentat.

 

 

ACTUL I

În marea piaţă a oraşului Beijing, un mandarin anunţă că fiica împăratului Altoum, principesa Turandot, se va căsători cu bărbatul de sânge regesc care va izbuti să dezlege cele trei enigme, dar căruia, în caz de nereuşită, i se va tăia capul. În mulţimea agitată care urmăreşte execuţia ultimului pretendent la mâna crudei Turandot, prinţul Persiei, bătrânul rege detronat al Tartaniei, Timur, însoţit de sclava sa Liu, are bucuria să-l întâlnească pe Calaf, prinţul moştenitor, fiul său.

 

Impresionat de devotamentul tinerei sclave Liu, care nu şi-a părăsit stăpânul, Calaf vrea să afle motivul acestui sacrificiu; Liu răspunde simplu şi sincer că nu a putut uita niciodată zâmbetul pe care, într-o zi, demult, tânărul prinţ, i l-a dăruit.

 

Zărind-o pe Turandot, Calaf se îndrăgosteşte de frumoasa dar cruda prinţesă. Apoi, fără ezitare, loveşte gongul care anunţă un nou pretendent, gata să înfrunte probele celor trei enigme.

 

Nimeni nu-l poate opri, nici rugăminţile tatălui, nici lacrimile sclavei Liu, nici cuvintele celor trei miniştrii: Ping, Pang, Pong.

 

 

ACTUL II

Tabloul1. Ping, Pang, Pong îşi amintesc de liniştea şi pitorescul căsuţelor lor şi de frumuseţea locurilor natale după care tânjesc. Cei trei miniştrii ai regatului, se plâng de starea jalnică a ţării, supusă capriciilor lui Turandot.

 

Tabloul II. Înconjurată de fast, dar cu privirea rece, Turandot explică tuturor taina purtării sale necruţătoare: răzbună astfel pe străbunica ei, care înfrântă în luptă şi târâtă în robie şi-a pierdut puritatea. Sigură pe sine, Turandot, încearcă fără a reuşi, să-l intimideze pe tânărul necunoscut. Sunt trei enigme şi doar o singură moarte – avertizează prinţesa. Sunt trei enigme, doar o singură viaţă – răspunde Calaf.

 

Prima enigmă este dezlegată: fantoma care se naşte în fiecare noapte şi moare în fiecare dimineaţă este speranţa. Calaf dezleagă şi a doua enigmă: sângele este acela care clocoteşte fierbinte ca o febră sau este rece ca gheaţa. Şi ultimul răspuns este corect: îngheţul care înfierbântă este ea, principesa Turandot.

 

În strigătele de bucurie ale mulţimii, Calaf este declarat câştigător. Prinţesa, umilită, îi cere tatălui ei să nu aprobe căsătoria, dar împăratul o obligă să-şi respecte promisiunea.

 

Îndrăgostit, dar dorind să-şi cucerească prin forţa dragostei viitoarea soţie, Calaf îi mai oferă prinţesei o şansă: dacă până în zorii zilei ea va reuşi să-i afle numele, el va consimţi să moară. Dar dacă numele său va rămâne nedescoperit, Turandot îi va deveni soţie.

 

 

ACTUL III

Tabloul I. În liniştea nopţii se aud murmure ce comentează hotărârea prinţesei ca nimeni să nu doarmă înainte de dezlegarea enigmei. Calaf se plimbă singuratic, sigur de victoria sa, refuzând orice întrebare îndiscretă din partea celor trei miniştri. Timur şi Liu, care au fost văzuţi vorbind cu el sunt arestaţi şi supuşi unui dur interogatoriu.

 

Torturată, Liu nu dezvăluie numele străinului. Ea îşi va lua singură viaţa, nu înainte de a-i prezice principesei Turandot că, la ivirea zorilor, şi ea  va fi învinsă de aceeaşi forţă care copleşise inima bietei sclave.

 

Rămas singur cu Turandot, Calaf îi reproşează cruzimea şi într-un elan de pasiune, o sărută. Învinsă, prinţesa îi mărturiseşte că l-a iubit din primul moment. Numai în acea clipă, Calaf îşi rosteşte numele.

 

Tabolul II. În sala tronului, curtea şi împăratul aşteaptă rezultatul enigmei. Plină de emoţie, Turandot anunţă că a aflat numele străinului. Acest nume este IUBIRE.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara