Limba Romana English

Limba Romana English

Elixirul dragostei

Conducerea muzicală:  MIHNEA IGNAT

Regia artistică:  OGNIAN DRAGANOFF                              

Decoruri:  BORIS STOYNOV

Costume:  TZVETANKA PETKOVA STOYNOVA                                                                         

Coregrafia: CARMEN COJOCARU

Concert maeştri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU                                         

Maestru de cor: LAURA MARE                                     

Maeștri de balet: OVIDIU MATEI IANCU, MANUELA ARDELEAN, ALIN RADU

Asistent regie artistică: MUGUREL CHIRILĂ

 

Adina   RENATA GEBE-FÜGI (invitată)

Nemorino   ANDREI FERMEȘANU (invitat)

Belcore   DANIEL POP (invitat)

Dulcamara   MARIUS GOȘA

Giannetta   GEORGIANA NECȘA (debut)

   

Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara.

 

Regia tehnică:  HELLEN GANSER                                             

Pregătirea  muzicală: ANGELA BALICI, RAREŞ PĂLTINEANU                                                                 

Sufleur:  EUGENIA GYURIȘ

 

Spectacol cântat în limba italiană şi titrat în limbile română și engleză.

Durata spectacolului: 2 ore, 25 min. (1 pauză)

 

 

Îndrăgostit iremediabil de Adina, proprietara bogată a unei ferme, care nu se arată dornică să îi ia în considerare sentimentele, Nemorino este dispus să recurgă chiar și la o poțiune magică, pentru a-i putea câștiga inima tinerei stăpâne. Adina nu crede în puterea vreunui elixir, ia în derâdere chiar și licoarea fermecată din vechea legendă a lui Tristan și a Isoldei, însă aceasta nu îl împiedică pe tânărul credul să nu apeleze la leacul universal, pe care vraciul ambulant, șarlatanul Dulcamara, i-l vinde drept o poțiune aptă să vindece și să îndeplinească orice.

 

Însă, nu cumva, elixirul iscusitului Dulcamara nu este altceva decât un vin de țară, dulce și numai bun de băut?

 

O satiră veselă despre superstițiile și șarlataniile cu care se confruntă populația rurală dintr-un sat izolat al secolului al XIX-lea și o tratare ironică a temei poțiunii de dragoste din legenda lui Tristan se transformă pe o scenă de operă în povestea bogatei și inteligentei Adina și a nesigurului și nefericitului Nemorino, doi tineri îndrăgostiți, care pe rând se tachinează și se iubesc.

 

Pentru că tânăra stăpână nu se lasă ușor cucerită, Nemorino are de înfruntat  rivalitatea veselului și arogantului sergent Belcore, dar și propria nesiguranță, contra căreia se înarmează cu poțiunea „doctorului” Dulcamara, căzând în capcana licorii îmbietoare. Când totul pare a fi pierdut, Adina fiind deja pregătită de căsătoria cu Belcore, Nemorino se alătură regimentului acestuia, să obțină bani pentru o nouă doză de elixir. Giannetta află însă, că prin moartea unui unchi bogat, Nemorino devine moștenitorul averii acestuia și începe să îi acorde o atenție deosebită. O dovadă mai mult decât necesară, despre infailibilitatea elixirului magic, care îl convinge de Nemorino că acesta a funcționat... Însă și inima Adinei cedează la vestea înrolării lui Nemorino. Impresionată de sacrificiul lui, îi răscumpără actele de încorporare și îi mărturisește că îl iubește. Iar cel care își revendică succesul poțiunii de dragoste și al efectelor ei, nu este altul decât Dulcamara. Doar licoarea lui miraculoasă poate să îi facă pe oameni să se îndrăgostească, ba chiar să transforme țărani simpli în oameni bogați.

 

Echilibru perfect de comedie și causticitate, de simplitate și inventivitate, partitura a cucerit publicul premierei din 1832, dar și pe acela al Europei și al întregii lumi, în anii care  s-au succedat. Dacă își păstrează însă și astăzi prospețimea și aerul cuceritor, dacă  își menține titlul odată dobândit, de „cea mai populară operă comică a secolului al XIX-lea”, rămâne să vă convingeți, ascultând-o și bucurându-vă de ea.

 

 

 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara