Conducerea muzicală: MIHNEA IGNAT
Regia artistică: OGNIAN DRAGANOFF
Decoruri: BORIS STOYNOV
Costume: TZVETANKA PETKOVA STOYNOVA
Coregrafia: CARMEN COJOCARU
Concert maeştri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU
Maestru de cor: LAURA MARE
Maeștri de balet: OVIDIU MATEI IANCU, MANUELA ARDELEAN, ALIN RADU
Asistent regie artistică: MUGUREL CHIRILĂ
Adina RENATA GEBE-FÜGI (invitată)
Nemorino ANDREI FERMEȘANU (invitat)
Belcore DANIEL POP (invitat)
Dulcamara MARIUS GOȘA
Giannetta GEORGIANA NECȘA (debut)
Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara.
Regia tehnică: HELLEN GANSER
Pregătirea muzicală: ANGELA BALICI, RAREŞ PĂLTINEANU
Sufleur: EUGENIA GYURIȘ
Spectacol cântat în limba italiană şi titrat în limbile română și engleză.
Durata spectacolului: 2 ore, 25 min. (1 pauză)
Îndrăgostit iremediabil de Adina, proprietara bogată a unei ferme, care nu se arată dornică să îi ia în considerare sentimentele, Nemorino este dispus să recurgă chiar și la o poțiune magică, pentru a-i putea câștiga inima tinerei stăpâne. Adina nu crede în puterea vreunui elixir, ia în derâdere chiar și licoarea fermecată din vechea legendă a lui Tristan și a Isoldei, însă aceasta nu îl împiedică pe tânărul credul să nu apeleze la leacul universal, pe care vraciul ambulant, șarlatanul Dulcamara, i-l vinde drept o poțiune aptă să vindece și să îndeplinească orice.
Însă, nu cumva, elixirul iscusitului Dulcamara nu este altceva decât un vin de țară, dulce și numai bun de băut?
O satiră veselă despre superstițiile și șarlataniile cu care se confruntă populația rurală dintr-un sat izolat al secolului al XIX-lea și o tratare ironică a temei poțiunii de dragoste din legenda lui Tristan se transformă pe o scenă de operă în povestea bogatei și inteligentei Adina și a nesigurului și nefericitului Nemorino, doi tineri îndrăgostiți, care pe rând se tachinează și se iubesc.
Pentru că tânăra stăpână nu se lasă ușor cucerită, Nemorino are de înfruntat rivalitatea veselului și arogantului sergent Belcore, dar și propria nesiguranță, contra căreia se înarmează cu poțiunea „doctorului” Dulcamara, căzând în capcana licorii îmbietoare. Când totul pare a fi pierdut, Adina fiind deja pregătită de căsătoria cu Belcore, Nemorino se alătură regimentului acestuia, să obțină bani pentru o nouă doză de elixir. Giannetta află însă, că prin moartea unui unchi bogat, Nemorino devine moștenitorul averii acestuia și începe să îi acorde o atenție deosebită. O dovadă mai mult decât necesară, despre infailibilitatea elixirului magic, care îl convinge de Nemorino că acesta a funcționat... Însă și inima Adinei cedează la vestea înrolării lui Nemorino. Impresionată de sacrificiul lui, îi răscumpără actele de încorporare și îi mărturisește că îl iubește. Iar cel care își revendică succesul poțiunii de dragoste și al efectelor ei, nu este altul decât Dulcamara. Doar licoarea lui miraculoasă poate să îi facă pe oameni să se îndrăgostească, ba chiar să transforme țărani simpli în oameni bogați.
Echilibru perfect de comedie și causticitate, de simplitate și inventivitate, partitura a cucerit publicul premierei din 1832, dar și pe acela al Europei și al întregii lumi, în anii care s-au succedat. Dacă își păstrează însă și astăzi prospețimea și aerul cuceritor, dacă își menține titlul odată dobândit, de „cea mai populară operă comică a secolului al XIX-lea”, rămâne să vă convingeți, ascultând-o și bucurându-vă de ea.