Limba Romana English

Limba Romana English

Voievodul țiganilor

 

Conducerea muzicală: HERMANN SZABOLCS (invitat)                        

Regia artistică: MARINA EMANDI TIRON                           

Scenografia: GETA MEDINSCHI                                                                                     

Concert maeştri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU                           

Maestru de cor: LAURA MARE                                        

Coregrafia: CARMEN COJOCARU         

Maeștri de balet: OVIDIU MATEI IANCU, MANUELA ARDELEAN, ALIN RADU

 

Contele Homonay MIHAIL DOGOTARI

Contele Carnero MIHAI PRELIPCIAN

Sandor Barinkay CRISTIAN BĂLĂȘESCU

Kalman Zsupan CRISTIAN RUDIC

Arsena GEORGIANA NECȘA (debut)

Mirabella ALINA PÎNDICI

Ottokar COSMIN BORLOVAN

Czipra GABRIELLA VARVARI

Saffi CRINA VEZENTAN (debut)

Secretari MUGUREL CHIRILĂ, CIPRIAN ROMAN

Pali IULIAN IOAN IOSIP

Mihaly OCTAVIAN LUŞCĂ

Istvan SILVIU RUJONI

 

Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara

 

 

Regia tehnică: LUCIAN BORU

Pregătirea  muzicală: ANGELA BALICI, RAREŞ PĂLTINEANU, IRINA BELEA 

Sufleur: EUGENIA GYURIȘ

 

Durata spectacolului: 2h, 10 min (1 pauză)

Vârsta recomandată: 6+

 

Direcțiunea Operei Naționale Române Timișoara își rezervă dreptul de a modifica programul prezentat.

 

La începutul anului 1883, Johann Strauss se afla la Pesta, pentru spectacolele sale cu opereta „Der lustige Krieg”. Un prilej extraordinar pentru inspirația unui nou proiect teatral și pentru o întâlnire dintre compozitor și celebrul scriitor maghiar Jókai Mór, care nu a întârziat să dea rod. Doar câteva luni au fost necesare pentru ca Strauss să își confirme acordul pentru „Saffi”, subiectul oferit de romancier, dar și pentru titlul noului spectacol, „Der Zigeunerbaron” („Voievodul țiganilor”), care urma să fie versificat și potrivit în pagini de operetă de către jurnalistul vienez de origine maghiară, Ignaz Schnitzer. Cu un rol extrem de activ pe întregul parcurs al creației, Jókai Mór le-a furnizat însă de la început colaboratorilor săi un libret complet, pe care Schnitzer l-a adaptat conform necesităților, iar pentru noua versiune de operetă a creat suplimentar alte două personaje de comedie, Ottokar și Zsupán, care nu făceau parte din distribuția de roman. Iar pentru ca să îmbrace intriga în veșmintele sonore cele mai verosimile, tot romancierul a fost acela care i-a sugerat lui Strauss și motivele muzicale maghiare, unele dintre cele mai pregnante, care răsună astăzi pe întreg cuprinsul operetei.

La „Voievodul țiganilor”, Strauss a lucrat o perioadă care a depășit cu mult obișnuințele sale, un timp în care spectacolul s-a transformat și a evoluat de la concepția inițială de operă comică maghiară, la operetă austro - ungară și chiar dacă nu a putut fi încheiată pentru evenimentul - cheie din vara anului 1885, ,,Expoziția Universală de la Budapesta”, premiera ei a avut loc la 24 octombrie 1885, la Theater an der Wien, în ajunul aniversării vârstei de 60 de ani a compozitorului. Întâmpinată cu valuri succesive de aplauze, întreruptă de bisuri pentru majoritatea numerelor solo și corale, „Voievodul țiganilor” nu a putut decât să confirme nașterea unei capodopere.

Povestea incredibilă a lui Sándor Barinkay, fiul unui nobil proscris, proaspăt întors din exil în Banatul său natal și proprietarul de drept al unei comori ascunse, și aceea a unei tinere țigănci, Saffi, nimeni alta decât fiica pașei de Temesvár (Timișoara), crescută și adoptată pentru propria ei protecție de țiganca Czipra, este populată cu personaje memorabile: un negustor de porci, parvenit și insolent, o bătrână ghicitoare, mărinimoasă și înțeleaptă, un comisar imperial infam și oportunist, un guvernator militar, o șatră de țigani și nu în ultimul rând, pentru grandoarea ca de operetă, o trupă de husari. 

 „Voievodul țiganilor”este o poveste despre iubire, despărțire și regăsire, un melanj de eleganță vieneză și robustețe maghiară, de subtilitate și limbaj pasional, o împletire fantastică de scene de vals, melodii lăutărești, ritmuri antrenante de dansuri maghiare, de cuplete comice și sentimentale, însă nu în ultimul rând, este o poveste despre Banat, despre istoria și peisajele lui, care se petrece cândva, într-un  trecut plin de glorie, în jurul anului 1741...

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara