Limba Romana English

Limba Romana English

Nabucco

SOLD OUT!

 

Conducerea muzicală: MIHNEA IGNAT

Regia artistică, decorurile şi costumele: MARIO DE CARLO 

Concert maeştri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU                                                                                                        

Maestru de cor: LAURA MARE

 

Nabucco GEORGE PROCA 

Ismaele BOGDAN ZAHARIEA

Zaccaria MARIUS GOȘA

Abigaille NADIA CERCHEZ (invitată)

Fenena GABRIELLA VARVARI

Marele preot IULIAN IOAN IOSIP

Abdallo  MARIUS ZAHARIA

Anna DIANA ZAHARIA

 

 

Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara.

      

Regia tehnică: LUCIAN BORU                                   

Pregătirea  muzicală: ANGELA BALICI, RAREȘ PĂLTINEANU

Sufleur: EUGENIA GYURIȘ

 

Spectacol cântat  integral în limba italiană şi titrat în limbile română și engleză.

 

Vârsta recomandată: 10+

Durata spectacolului: 2h, 45 min (2 pauze)

 

Direcțiunea Operei Naționale Române Timișoara își rezervă dreptul de a modifica programul prezentat.

 

 

 

SUBIECTUL

 

Acțiunea se petrece la Ierusalim și în vechiul Babilon.

 

 

ACTUL I

Tabloul I

Ierusalim

 

Așa grăit-a Domnul, voi da orașul pe mâna regelui Babilonului care-l va nimici prin foc!”

 

Evreii au fost înfrânți de către armatele lui Nabucodonosor.

 

Refugiați în templul lui Solomon din Ierusalim, ei își plâng libertatea pierdută, înălțând rugi lui Jehova - prea măritul lor Zeu. În rândul evreilor se află ostatică fiica lui Nabucco, Fenena, venită din Babilon alături de alesul inimii sale, evreul Ismaele. Acesta aflându-se la curtea lui Nabucco în calitate de trimis al regelui evreilor, fusese întemnițat însă Fenena reușește să-l elibereze și fuge cu el din Babilon.

 

Însoțită de ostași, Abigaille, cealaltă fiică a lui Nabucco, pătrunde în templu unde îi întâlnește pe Fenena și pe Ismaele. Și ea îl iubește pe Ismaele, căruia îi garantează viața, cerându-i în schimb iubirea, dar tânărul evreu o refuză.

 

Nabucco, regele învingător, pătrunde și el în templu. În fața acestei profanări, marele profet Zaccaria, ridică pumnalul vrând să o omoare pe Fenena sub ochii tatălui ei, dar brațul îi este oprit de Ismaele. Nabucco poruncește distrugerea Ierusalimului și luarea poporului evreu în captivitate.

 

 

ACTUL II

Tabloul II

Evreii prizonieri se află acum în Babilon. Găsind un vechi pergament secret, Abigaille află că nu este fiica lui Nabucco, ci doar o sclavă pe care el o adoptase.

 

Tabloul III

Hulitorul

„…și trăsnetul cerului va cădea peste cei răi!”

 

În Babilon, profetul Zaccaria e cufundat în rugăciune. Preoții leviți, închiși și ei în Babilon, îl condamnă pe Ismaele pentru că și-a trădat credința ebraică. Sosește falsa veste a morții lui Nabucco pe câmpul de luptă. Înainte de a pleca acesta îi încredințase Fenenei tronul. Acum Abigaille îi pretinde surorii sale coroana, dar Nabucco revine.

Îmbătat de nimbul atâtor cuceriri, Nabucco se proclamă pe sine singurul Zeu și stăpânul absolut al Universului. Nesăbuitul său gest este pedepsit și un fulger face să cadă coroana de pe capul lui Nabucco. Regele își pierde mințile. „Cerul l-a pedepsit pe semeț” spune profetul Zaccaria. Abigaille ridică de jos coroana regală și și-o așază pe cap cu un gest mândru și hotărât afirmând: „splendoarea lui Baal strălucește veșnic!”.

 

 

ACTUL III

Tabloul IV

Profeția

Iar fiarele sălbatice ale deșertului își vor face vizuină in Babilon!”

 

Abigaille se află pe tron. Marele preot al lui Baal îi prezintă sentința de condamnare la moarte a tuturor evreilor. Sub presiunea fiicei sale, Nabucco, slab și cu mințile rătăcite semnează pergamentul. Stăpână pe situație, Abigaille poruncește gărzilor să-l aresteze pe nefericitul rege. Acesta își caută cea de-a doua fiică, pe Fenena, dar află cu groază că aceasta urmează să moară împreună cu ceilalți evrei.

 

Tabloul V

În captivitate, departe de patria lor, evreii își deplâng soarta amară, intonând celebrul cor „Va pensiero” în timp ce marele lor profet Zaccaria se străduiește să le alunge deznădejdile rostind: „leul lui Iuda va triumfa asupra Babilonului care va fi distrus!”.

 

 

ACTUL  IV

Tabloul VI

Idolul sfărâmat

Baal e înfrânt; idolul său e sfărâmat în bucăți!”

 

Nabucco, trezindu-se dintr-un vis urât în temnița unde fusese aruncat de Abigaille, aude voci care cereau condamnarea la moarte a Fenenei. Acum își dă seama în ce capcană a fost atras de Abigaille.

Recăpătându-și prin minune divină puterile, Nabucco, alături de slujitorul său Abdalo și de câțiva ostași credincioși, pornesc să o salveze pe Fenena și pe ceilalți oameni nevinovați trimiși la moarte de Abigaille și de Marele Sacerdot, preot al războiului.

 

Tabloul VII

Din fericire, Nabucco ajunge la timp și redă evreilor mult așteptata libertate, poruncind să fie distrusă statuia războinicului zeu Baal, care le-a adus atâtea nenorociri. Abigaille care băuse otravă vine să ceară iertare, regretând în fața morții crimele săvârșite.

Zaccaria îl slăvește pe Nabucco, acum slujitor al lui Jehova, „Regele Regilor”.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara