Limba Romana English

Limba Romana English

GURRE-LIEDER

CONCERT VOCAL-SIMFONIC EXTRAORDINAR

 

Orchestra simfonică și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul

Orchestra simfonică și Corul Teatrului Altenburg Gera

Corul Operei Naționale Române Timișoara

Corul pe voci egale al Liceului de Artă Ion Vidu, Timișoara

Corul de copii al Colegiului de Muzică Rutheneum, Gera

 

Dirijor: GABRIEL BEBEȘELEA

Dirijori asistenți: CRISTIAN SPĂTARU, DOMINIK TOMAS KOZŁOWSKI, ANA SPASOVSKA

Dirijorii corurilor: IOSIF TODEA, LAURA MARE, ALEXANDROS DIAMANTIS, CHRISTIAN K. FRANK, MARIA GYURIS

 

Soliști:

ROY CORNELIUS SMITH - Waldemar

MICHAELA KAUNE - Tove

RUXANDRA DONOSE - Waldtaube

BOGDAN BACIU - Bauer

COSMIN IFRIM - Klaus Narr

JOHANNES SCHWÄRSKY - Narator

 

 

ARNOLD SCHOENBERG - GURRE-LIEDER Cantată pentru soliști, narator, cor și orchestră mare

 

Concert susținut în Parcul Rozelor din Timișoara.

Intrarea liberă.

 

Proiectul face parte din Programul cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Concert de înfrățire a orașelor pentru Capitala Culturală Europeană Timișoara 2023.

 

Peste 400 de instrumentiști și artiști lirici de la trei instituții muzicale de cultură din Germania și România, elevi de la două licee din ambele țări și o lucrare monumentală - Gurre-Lieder de Arnold Schönberg. Este modul spectaculos în care Filarmonica Banatul Timișoara deschide Stagiunea 2023-2024.

Cel mai amplu proiect din istoria Filarmonicii are loc în 28 și 29 septembrie 2023, de la ora 19:00, în Parcul Rozelor.

 

Gurre-Lieder de Arnold Schönberg este cunoscută ca fiind lucrarea cu cea mai mare orchestrație a literaturii de specialitate și reunește teme precum dragostea, crima din gelozie, rebeliunea împotriva sorții și reconcilierea cu semenii și cu natura. În esență, este o poveste fascinantă de dragoste dintre regele Waldemar şi iubita lui, Tove, ucisă la ordinul reginei Helvig, în urma unui exces de gelozie.

Grandioasa lucrare are o durată de aproape două ore. A. Schönberg a început să o compună în 1900 și a reușit să o finalizeze abia 11 ani mai târziu. Inițial, a fost concepută ca un ciclu de lied-uri pentru soprană, tenor şi pian. În 1903, pe lângă cele nouă lead-uri, Schönberg a reușit să adauge preludiul, Cântecul turturelei şi părţile a doua şi a treia. După alți șapte ani, a reușit să o finalizeze, capodopera cu influențe wagneriene și mahleriene, după aprecierile criticilor, cunoscându-și desăvârșirea în 1911.

Gurre-Lieder este construită pe versurile scriitorului danez Jens Peter Jacobsen și a fost tradusă în germană de Robert Franz Arnold. Lucrarea, ce atinge registre vocale și instrumentale remarcabile, a avut premiera la Viena, în 1913, și a fost un succes copleșitor pentru compozitor.

 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara