Limba Romana English

Limba Romana English

My Fair Lady

Conducerea muzicală: MIHAELA SILVIA ROȘCA (invitată)

Regia artistică: MARINA EMANDI TIRON 

Coregrafia: LIANA IANCU

Decoruri: GRIGORE GORDUZ

Costume: KRISZTINA NAGY

Maestru de cor: LAURA MARE

Concert maeştri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU

Maeștri balet: OVIDIU MATEI IANCU, MANUELA ARDELEAN, ALIN RADU

 

Eliza Doolittle CRISTINA VLAICU

Henry Higgins OCTAVIAN VLAICU

Alfred Doolittle MARIUS GOȘA

Colonel Pickering DAN PATACĂ

Freddy Eynsford-Hill CRISTIAN BĂLĂȘESCU

D-na Pearce DIANA MATEI

D-na Higgins GABRIELA TOADER

D-na Eynsford-Hill DIANA ZAHARIA

D-na Hopkins NICOLETA COLCEIAR (invitată)

Jamie COSMIN BORLOVAN

Harry LEONARD IVAN

Karpathy MIHAI PRELIPCIAN

Cârciumarul SABIN PLĂCINTĂ CIURESCU

O florăreasă SILVIA ANTEMIA

Majordomul ADRIAN ZAHARIA

Regina FRANCESCA HOCA

 

Subrete: Alina Pândici, Diana Chirilă, Adina Şola, Roxana Tomescu

Valeţi: Ciprian Roman, Mugurel Chirilă, Florin Belean

 

Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara

 

Regia tehnică: LUCIAN BORU

Pregătirea  muzicală: DRAGOŞ ZAHARESCU, ANGELA BALICI, RAREȘ PĂLTINEANU, IRINA BELEA

Sufleur: EUGENIA GYURIȘ

 

Spectacol interpretat în limba română

Vârsta recomandată: 6+

Durata spectacolului: 2h, 55 min (2 pauze)

 

Direcțiunea Operei Naționale Române Timișoara își rezervă dreptul de a modifica programul prezentat.

 

 

SUBIECTUL

 

Actul I

Tabloul I

 

Acţiunea se desfăşoară în faţa Operei „Royal Covent Garden” din Londra, într-o noapte rece de martie. Tânăra florăreasă Eliza Doolittle vinde flori trecătorilor, vorbindu-le într-un limbaj scâlciat de mahala, care atrage atenţia profesorului de fonetică Henry Higgins. Acesta, ascuns dupa o coloana de piatră, înregistrează într-un carnet fiecare frază a fetei. Crezând că Higgins este poliţist, un trecător o previne pe Eliza, dar aceasta se apără cu înverşunare, susţinând  că n-a făcut nimic rău.

Colonelul Pickering, care era prin mulţime, o linişteşte. Higgins identifică după limbaj locul de baştină a cătorva trecători, spre mirarea acestora. Toţi se conving că Higgins nu e de la poliţie.

După plecarea mulţimii, profesorul Higgins exprimă colonelului Pickering toată admiraţia sa pentru popoarele ce-şi păstrează, de secole, neștirbită limba, revoltându-se împotriva acelora care o scâlciază, ca Eliza de plidă. El afirmă că dacă ar instrui-o pe Eliza 6 luni de zile, ar putea să o prezinte drept marchiză la balul unei ambasade sau să o facă să-şi găsească o slujbă într-o florărie din centrul Londrei. Eliza, care aude afirmaţiile profesorului, e interesată şi-i cere colonelului Pickering să-i confirme acest lucru, iar acesta întăreşte spusele profesorului, afirmând, că el însuşi a reuşit să înveţe câteva zeci de dialecte indiene. Higgings, aflând că în faţa sa se află autorul sanscritei vorbite  - colonelului Pickering - e bucuros că are prilejul să-l cunoască direct şi îl invită să se întâlnească  în aceeaşi seara, la locuinţa sa, spre a-şi împărtăşi unul altuia experienţele de fonetică.

Rămasă cu câţiva vânzători, Eliza se gândeşte cu nostalgie la o odăiţă caldă, pe care ar vrea s-o aibe ca să se simta si ea bine.

 

 

Tabloul II

Acţiunea se desfăşoară în faţa unei cârciumi de cartier. Cârciumarul îl scoate în brânci afară pe bătrânul Alfred P. Doolittle, tatăl Elizei și îi alungă şi pe cei 2 scandalagii - Harry și Jamie. Curând sosește și Eliza de la care tatăl ei reuşeşte să stoarcă ceva bani, pentru băutură. După plecarea fetei, Doolittle, petrece mulţumit.

 

 

Tabloul III

A doua zi, acasă la prof. Higgins, apare Eliza „teribil de gătită” după părerea ei, cerându-i acestuia să-i dea lecții de pronunțare corectă a limbii engleze spre a deveni o Lady. Pickering, pe care a început să-l intereseze acest caz, face pariu pe toată cheltuiala necesară experienţei fonetice, că Higgins nu va izbuti acest lucru. Higgins acceptă pariul hotărându-se să dea Elizei lecţiile de gramatică, intrând imediat în acţiune. Porunceşte menajerei sale, d-na Pearce s-o ducă la baie, apoi să-i schimbe îmbrăcămintea, urmând ca pe tot parcursul celor 6 luni, Eliza să locuiască în casa profesorului.

 

 

Taboul IV

Alfred P. Doolittle află de la concubina sa, d-na Hopkins că Eliza a plecat dichisită cu un taxi şi s-a mutat în casa profesorului Higgins, cerând printr-o scrisoare să i se trimită lucrurile la noua adresă. Doolittle, bucuros de această veste, continuă cheful.

 

Tabloul V

Acasă la prof. Higgins sosește Doolittle, care reușește, cu diferite argumente, să stoarcă de la Higgins 5 lire. Peste puţin timp apare Eliza pentru continuarea lecţiilor. Exerciţiile merg greu. Higgins are destulă răbdare, dar e de neînduplecat.

Rămasă o clipa singură, fata îşi exprima dorinţa de răzbunare la adresa lui Higgins, pe când va ajunge o Lady. Lecţiile de fonetică şi conduită, continuă zile întregi sub supravegherea profesorului, care foloseşte diferite procedee, spre a o face pe Eliza să evolueze. Când Higgins este mulţumit de progresul Elizei, îi propune lui Pickering să meargă toţi trei la Ascot, pentru a urmări cursele de cai. Toţi se duc la culcare dar Eliza nu poate dormi și rămâne visătoare.

 

(pauză)

 

Actul II

Tabloul VI

Acţiunea se desfăşoară într-o zi însorită de iulie, pe o stradă din faţa hipodromului Ascot. Colonelul Pickering povesteşte d-nei Higgins, mama profesorului, despre întâmplarea cu florăreasa, pe care prof. dorește să o transforme într-o Lady în doar 6 luni.

 

Tabloul VII

În continuarea tabloului precedent, la Ascot, sosește lume multă să ia parte la cursele de cai. Pe rând sosesc prof. Higgins, d-na Eynsford Hill cu fiul ei Freddy şi alţii, iar mai târziu Eliza. La început Eliza întreţine o conversaţie demnă de societatea în care se află, dar mai târziu se întinde la vorbă, spunând vrute şi nevrute. La pornirea cursei, Eliza începe să încurajeze din ce în ce mai tare calul favorit, spre disperarea şi consternarea celor din jurul ei.

 

Tabolul VIII

În fața casei prof. Higgins, a doua zi după cursele de cai, Freddy Eynsford Hill o caută pe Eliza dorind să îi ofere un buchet de flori. Dar află de la d-na Pearce, că Eliza nu vrea să mai vadă pe nimeni.

 

Tabolul IX

Acţiunea se desfășoară în biroul prof. Higgins. Pickering îl sfătuieşte pe Higgins să renunţe s-o prezinte pe Eliza la balul de la ambasadă, spre a evita vreo întâmplare neplăcută de felul celei de la Ascot. Higgins îl asigura că nu se va întâmpla nimic. După ce sosește Eliza, Pickering o copleșește cu complimente.  Apoi toţi trei pleacă la bal.

 

Tabloul X

La balul Ambasadei prof. Higgins e acostat de farsorul Zoltan Karpathy. Acesta cere să fie prezentat Elizei, care a fascinat pe toata lumea. Apare apoi Regina din Pontevedro, urmată de prinț şi de suită. Văzând-o pe Eliza, regina exclamă: „Cu adevărat fermecătoare!”.

Prinţul o invită la dans şi balul începe.

 

(pauză)

 

Actul III

Tabloul XI

În camera prof. Higgins la ora 3 dimineaţa. Balul de la ambasadă s-a sfârşit. Sosesc Higgins, Pickering iar la urmă Eliza. Colonelul Pickering e încântat de succesul profesorului. După ce fac diferite comentarii pe marginea acestui succes, se pregătesc de culcare.

Nervii Elizei nu mai pot rezista şi se încinge o ceartă între Eliza si Higgins, care se încheie cu plecarea furioasă a profesorului.

Eliza, rămasa singură, izbucneşte în plâns şi hotărăşte să plece din casa lui Higgins.

 

Tabloul XII

A doua zi prof. Higgins și col. Pickering constată că Eliza a plecat. Consternați anunță dispariția la poliţie şi pleacă amândoi în căutarea ei.

 

Tabloul XIII

Pe stradă, tânărul Freddy o întâlnește pe Eliza. Când se întâlnesc, Freddy încearcă s-o convingă cât îi e de dragă, dar fata îşi exprima revolta împotriva bărbaţilor, care o umilesc.

 

Tabloul XIV

În piață de flori de la Covent Garden apare Eliza care  nu  mai este recunosccută de prietenii ei de odinioară, datorită înfăţişării ei de Lady. Din cârciuma de alături iese tatăl ei, îmbrăcat ca un mire. Eliza află de la el că, datorită lui Higgins, un american i-a lăsat o rentă de 4.000 de lire anual, iar acum e gata de insuratoare. 

 

Tabloul XV

La doamna Higgins acasă, în seră, doamna Higgins și Eliza iau ceaiul. Soseşte profesorul şi se miră că o găseşte  pe Eliza acolo. Între Eliza şi profesor se încinge o discuţie aprinsă, în urma căreia Eliza pleacă spunându-i: „Te las cu bine domnule profesor Higgins. Nu ne vom mai vedea niciodată!”. Profesorul rămâne înmărmurit.

 

Tabloul XVI

Pe stradă, imediat după ce a plecat de la mama sa, Higgins îşi aminteşte cu dragoste dar şi cu furie de Eliza şi descoperă că îi va fi foarte greu fără ea. Paşii îl duc inconştient s-o caute pe Eliza, acolo unde a întâlnit-o pentru prima dată.

 

Tabloul XVII

 

În piaţa din faţa Operei, unde povestea a început cu şase luni în urmă, parcă nimic nu s-a schimbat. Higgins caută amintirea Elizei printre oamenii din rândul cărora aceasta a plecat.

Trece o florăreasă căreia Eliza îi lăsase moștenire meseria și „zdrenţele” ei de florăreasă și prof. Higgins o confundă cu fata pe care descoperise deja că o iubeşte, dar rămâne dezamăgit când constată că nu e ea.

Din spatele coloanei unde se ascunsese Higgins la începutul poveştii, apare Eliza. Cei doi se întâlnesc şi pleacă împreună pe acelaşi drum, dar acum sunt egali. S-au schimbat şi Eliza şi Higgins. Şi povestea poate continua mereu.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara