Limba Romana English

Limba Romana English

La Traviata

Festivalul de Operă și Operetă, în aer liber, de la Teatrul de vară din Parcul Rozelor

ediția a XVIII - a, 2023

 

Conducerea muzicală: MIHNEA IGNAT

Regia artistică, decorurile şi costumele: MARIO DE CARLO 

Coregrafia: LIANA IANCU

 

Violetta Valéry PAULA IANCIC

Flora Bervoix GABRIELA TOADER

Annina LOREDANA BORLOVAN

Alfredo Germont EUSEBIU HUȚAN (invitat)

Giorgio Germont GEORGE PROCA

Gastone DARIUS IORDĂNESCU

Marchizul D’Obigny MARIUS GOȘA

Baronul Douphol OCTAVIAN VLAICU

Doctorul Grenvil GELU DOBREA

Giuseppe CIPRIAN ROMAN

Un servitor Comisionarul MIHAI PRELIPCIAN

 

Soliştii baletului: Alina Mihai, Carla Dukai, Alin Radu, Andrea Chiappetta

 

Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române din Timişoara.

 

Concert maeştri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU

Maestru de cor: LAURA MARE

Maeștri balet: OVIDIU MATEI IANCU, MANUELA ARDELEAN, ALIN RADU

Regia tehnică: LUCIAN BORU

Pregătirea muzicală: DRAGOŞ ZAHARESCU, ANGELA BALICI, RAREŞ PĂLTINEANU, IRINA BELEA

Sufleor: EUGENIA GYURIȘ

 

Spectacol cântat în limba italiană şi titrat în limbile română și engleză.

Durata estimativă a spectacolului: 2h, 45 min (inclusiv 2 pauze)

Vârsta recomandată: 10+

 

Direcțiunea Operei Naționale Române Timișoara își rezervă dreptul de a modifica programul prezentat.

 

Intrarea liberă!

 

Proiect finanțat de Consiliul Județean Timiș prin programul TIM CULTURA 2023

 

SUBIECTUL

 

Actul I

            Petrecere în saloanele Violettei Valéry, din Paris. Un grup de oaspeți întârziați, sosesc de la Flora Bervoix; printre ei baronul Duphol, marchizul d'Obigny și Gaston, ce recomandă gazdei pe prietenul său Alfredo Germont. Acesta mărturisește Violettei că o iubește, în tăcere, de multă vreme. Tânăra este surprinsă, nefiind obișnuită cu asemenea mărturisiri sincere din partea celor ce o înconjoară. După plecarea oaspeților, rămasă singură, Violetta începe să viseze la Alfredo. În cele din urmă, se hotărăște să renunțe la viața de plăceri deșarte și să aparțină doar acestuia.

 

(pauză)

 

Actul II

            Tabloul 1

Alfredo și Violetta trăiesc fericiți, retrași la țară, în apropiere de Paris. Aflând de la camerista Annina că Violetta și-a vândut bijuteriile pentru acoperirea cheltuielilor necesare întreținerii conacului, Alfredo pleacă în grabă la Paris, să procure bani. În absența sa, apare tatăl lui Alfredo - Giorgio Germont, care îi cere Violettei să-l părăsească pe Alfredo, deoarece nu este de acord cu această „legătură imorală”. După o grea luptă sufletească, Violetta hotărăște să renunțe la iubirea sa și pleacă la Paris, lăsând o scrisoare prin care comunică hotărârea de a se întoarce la viața de petreceri. Alfredo nu se lasă convins de rugămințile tatălui său de a se întoarce acasă, în sânul familiei. Găsind pe masă invitația de la Flora, pleacă în fugă spre Paris, unde știe că o va găsi pe Violetta.

 

 

            Tabloul 2

            Bal în casa Florei Bervoix. Printre alți invitați, la masa de joc se află și Alfredo. Intră Violetta la braț cu baronul Douphol. Între baron și Alfredo izbucnește o ceartă ce tinde spre duel. Violetta îl imploră să nu-și riște viața. Alfredo este de acord, cu condiția ca Violetta să se întoarcă la el. Ținându-și promisiunea făcută lui Giorgio Germont, Violetta îi mărturisește lui Alfredo că îl iubește pe Douphol. Într-un acces de furie, Alfredo o jignește și este provocat la duel de către baron.

 

(pauză)

 

Actul III

            Părăsită de toți prietenii, ajunsă în pragul mizeriei, Violetta zace pe patul de suferință. Doar Annina și doctorul Grenvil, rămași credincioși, caută să-i dea curaj.

            Pe neașteptate, apare Alfredo, care a aflat adevărata cauză a despărțirii lor și s-a convins de nevinovăția Violettei. Din nou cei doi tineri țes planuri pentru o viață fericită.

            Sosește Giorgio Germont care, prețuind noblețea sufletească a Violettei, este acum de acord cu căsătoria lor. Dar este prea târziu… Boala necruțătoare nu iartă și Violetta se stinge în brațele lui Alfredo, pe care l-a iubit atât de mult.

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara