Limba Romana English

Limba Romana English

Aida

Festivalul de Operă și Operetă, în aer liber, de la Teatrul de vară din Parcul Rozelor

ediția a XVIII - a, 2023

 

Conducerea muzicală: DAVID CRESCENZI (invitat)

Regia artistică: OGNIAN DRAGANOFF 

Decoruri: BORIS STOYNOV 

Costume: TZVETANKA PETKOVA STOYNOVA

Coregrafia: KONSTANTIN KOSTIUKOV 

 

Regele MARIUS GOȘA

Amneris GABRIELA TOADER

Aida LĂCRIMIOARA CRISTESCU

Radames TEODOR ILINCĂI

Ramfis GELU DOBREA

Amonasro ȘERBAN VASILE

Mesagerul VASILE BĂDESCU

Marea preoteasă DIANA CHIRILĂ

 

Soliştii baletului: Manuela Ardelean, Alina Mihai, Carla Dukai, Andrea Chiappetta

 

Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara.

 

Concert maeştri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU

Maestru de cor: LAURA MARE

Maeștri balet: OVIDIU MATEI IANCU, MANUELA ARDELEAN, ALIN RADU

Regia tehnică: HELLEN GANSER

Pregătirea muzicală: DRAGOȘ ZAHARESCU, ANGELA BALICI, IRINA BELEA

Sufleor: EUGENIA GYURIȘ

 

Spectacol cântat în limba italiană și titrat în limbile română și engleză

Vârsta recomandată: 10+

Durata estimativă a spectacolului: 3h, 30 min (inclusiv 2 pauze)

 

Direcțiunea Operei Naționale Române Timișoara își rezervă dreptul de a modifica programul prezentat.

 

Intrarea liberă!

 

Proiect finanțat de Consiliul Județean Timiș prin programul TIM CULTURA 2023

 

SUBIECTUL

 

Actul I

Etiopienii au atacat din nou Egiptul. Marele Preot Ramfis va anunța numele celui desemnat de zei să conducă ostile egiptene spre victorie. Tânărul comandant Radames ar dori să fie el cel ales căci dacă va învinge, va putea cere faraonului drept răsplată, mâna sclavei Aida pe care o iubește. Dar fiica faraonului Amneris, îl iubește și ea pe Radames. Atenția pe care acesta o dă Aidei îi trezește gelozia.

Zeița Isis și-a spus cuvântul. Faraonul anunță numele conducătorului oștilor egiptene — Radames. Tânărul se supune ceremoniei consacrării ce are loc în templu. Aida, fiica regelui etiopienilor, Amonasro este copleșită de durere; Radames, pe care îl iubește, va porni împotriva țării și poporului ei. Sclava se prăbușește în genunchi implorând iertare zeiței Numi. În templul lui Ptah, într-o ceremonie sacră, preotesele trec prin foc, sabia ce va lovi fără cruțare pe dușmani.

 

Actul II

Etiopienii au fost învinși. Amneris se pregătește pentru a-l întâmpina pe eroul Radames căruia îi va așeza cu mâna ei, coroana de lauri pe frunte. Înainte însă, ea dorește să descopere taina Aidei. Urmărindu-și scopul Amneris anunță sclavei, mincinoasa veste a morții lui Radames. Copleșită, Aida nu-și mai poate ascunde dragostea. La rândul său, fiica faraonului își mărturisește și ea sentimentele. Stăpâna și sclava sunt rivale.

În sunetele marșului triumfal Radames este condus în fața faraonului alături de care Amneris tronează mândră. Tânărul comandant primește cununa de lauri a învingătorului.

Ca oricărui învingător i se va împlini orice dorință. Printre prizonieri, neștiut de nimeni, se află chiar Amonasro, regele Etiopiei și tatăl Aidei. Acesta cere îndurare pentru învinși. Aida îngenunchează și ea în fața faraonului. Impresionat, Radames cere eliberarea prizonierilor. Obligat să-și respecte cuvântul dat, faraonul acceptă reținându-i însă pe Aida și pe Amonasro ca ostatici. Apoi, el îi oferă lui Radames mâna fiicei sale și, totodată, succesiunea la tronul Egiptului.

 

(pauză)

 

Actul III

Însoțită de preotul Ramfis, Amneris își petrece noaptea în templul zeiței Isis, de pe malul Nilului, cerând ocrotirea zeilor înaintea căsătoriei. În apropierea templului se află locul ascuns în care Aida îl așteaptă pe Radames. Nefericita sclavă este gata să se arunce în apele fluviului sfânt dacă iubitul ei o va părăsi pentru a se căsători cu fiica faraonului. Aida dă glas durerii sale ca și dorului de patria pe care nu mai speră să o revadă vreodată (aria Nilului). Descoperind dragostea fiicei sale pentru conducătorul oștilor egiptene, Amonasro încearcă să o convingă pe Aida să afle de la Radames secretele planului de luptă contra etiopienilor, mai cu seamă drumul pe care egiptenii vor porni din nou la atac. Cuprinsă de spaimă Aida refuză, dar hotărârea ei se clatină atunci când Amonasro îi amintește datoria sfântă față de țara și poporul ei ca și condiția ei de prințesă. Radames sosește. Nimeni și nimic nu-l va putea despărți de aceea pe care o iubește și de care este iubit. Fără teama de a fi trădat el îi dezvăluie Aidei drumul pe care egiptenii vor porni la luptă. Amonasro iese din ascunzătoare. Radames descoperă îngrozit în fața sa pe însăși regele etiopienilor. Surprinși de Amneris și de Ramfis, Aida și Amonasro reușesc să fugă, dar Radames se predă gărzilor.

 

Actul IV

Radames va fi judecat și condamnat fără cruțare.  Amneris reușește să-i vorbească prizonierului, promițându-i grațierea cu condiția să renunțe la Aida.  Acuzând-o de moartea sclavei, Radames refuză.  Dar Amneris nu se știe vinovată de moartea Aidei, iar Radames începe să spere că iubita sa este încă în viață.

La judecată, el nu încearcă să se apere. Sentința este nemiloasă și definitivă - trădătorul va fi îngropat de viu.

În subteranele templului lui Ptah, Radames o descoperă pe Aida care a venit să moară alături de el. Aplecată deasupra mormântului, printre lacrimi, Amneris rostește trista rugăciune a morților.

 

(Subiectul preluat din lucrarea Patru secole de teatru muzical de Ana BUGA și Cristina Maria SÂRBU)

 

 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara