Limba Romana English

Limba Romana English

Adriana Lecouvreur

SPECTACOL EXTRAORDINAR!

 

Conducerea muzicală: GABRIEL BEBEȘELEA (invitat)

Regia artistică, decorurile și costumele: MARIO DE CARLO

Concert maeştri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU 

Maestru de cor: LAURA MARE                   

Coregrafia: LIANA IANCU                                  

 

Adriana Lecouvreur  PAULA IANCIC (debut)

Maurizio, Conte de Saxa  TEODOR ILINCĂI

Prinţesa de Bouillon  RAMONA ZAHARIA (invitată)

Michonnet  DAN PATACĂ

Abatele de Chazeuil  CRISTIAN BĂLĂŞESCU

Prinţul de Bouillon OCTAVIAN VLAICU

Domnişoara Jouvenot  DIANA CHIRILĂ (debut)

Domnişoara Dangeville  GABRIELLA VARVARI

Quinault  IULIAN IOAN IOSIP

Poisson  MARIUS ZAHARIA

Majordomul  MUGUREL CHIRILĂ

 

Regia tehnică: HELLEN GANSER                                   

Pregătirea  muzicală: DRAGOŞ ZAHARESCU, ANGELA BALICI, RAREȘ PĂLTINEANU                                           

Sufleur: EUGENIA GYURIȘ

 

Corul, orchestra și ansamblul de balet ale Operei Naționale Române din Timișoara

Spectacol cântat în limba italiană și titrat în limba română

 

Vârsta recomandată: 10+

Durata spectacolului: 2h, 10 min (3 pauze)

 

Direcțiunea Operei Naționale Române Timișoara își rezervă dreptul de a modifica programul prezentat.

 

 

SUBIECTUL

Actul I.

Înaintea unui spectacol la Comedia Franceză, regizorul Michonet dă ultimele indicaţii. Soseşte Prinţul de Bouillon, recunoscut iubitor de teatru şi de aventuri galante însoţit de Abatele de Chazeuil. Atenţia prinţului este atrasă de celebra actriţă Adriana Leucouvreur, care fiind preocupată de interpretarea personajului din acea seară, trece cu vederea complimentele măgulitoare ale acestuia. Prinţul de Bouillon află că actriţa Duclos – ultima sa legătură galantă, se află în cabina sa, unde tocmai scrie o scrisoare. Bănuitor, decide să afle cui îi este adresată. Rămas singur cu Adriana, regizorul Michonnet dorește să-i mărturisească dragostea ce i-o poartă de multă vreme, însă aceasta îi dezvăluie iubirea sa pentru Maurizio. Acesta se întâlnește cu Adriana şi hotăresc să se revadă după spectacol, Adriana oferindu-i la despărțire buchețelul ei de violete. În acest timp, prințul află că scrisoarea actriței Duclos este adresată lui Maurizio, căruia i se propunea o întâlnire nocturnă, neștiind că Duclos a scris scrisoarea de fapt în numele soției sale, Prințesa de Bouillon. Furios pe Duclos, hotărăște să o surprindă invitând toți actorii la o petrecere la vila sa. Adriana considerând un bun prilej de a interveni în favoarea lui Maurizio pe lângă Mareșalul de Saxa, acceptă invitația. Adriana nu știe că Mareșalul e de fapt, Maurizio.

 

Actul II.

Prințesa de Bouillon îndrăgostită de Maurizio, îl așteaptă nerăbdătoare la întâlnire. Aceasta văzând buchetul de violete la Maurizio devine geloasă, banuind existența unei rivale. Pentru a pune capăt întrebărilor, Maurizio îi oferă buchetul de violete primit de la iubita lui, Adriana. Se aud paşii invitaţilor şi prinţesa se ascunde în grabă într-o cameră alăturată, pierzându-şi brăţara, înainte ca prinţul de Bouillon, soţul ei să o poată surprinde. Oaspeţii sosesc. Printre ei se află Adriana Lecouvreur. Ea află, în sfîrşit, că Mareşalul de Saxa, eroul aclamat, este Maurizio, iubitul ei. El îi cere ajutorul pentru a salva onoarea unei femei. În întunericul camerei în care era ascunsă prinţesa, Adriana pătrunde şi o ajută pe aceasta, fără să ştie cine era. Amândouă intuiesc o rivală în persoana celeilalte.

 

Actul III.

La recepţia oferită de Prinţul de Bouillon, prinţesa caută să o identifice pe femeia care a ajutat-o. Printre invitaţi se află şi Adriana Lecouvreur, mult admirată de invitaţi, pe care prinţesa crede că o recunoaşte datorită vocii sale inconfundabile, și anunțând astfel spre a-și verifica bănuiala, că Mareșalul de Saxa nu va putea veni, fiind rănit într-un duel și arestat. Spaima ce se citește pe fața actriței îi confirmă prințesei dragostea dintre ea și Maurizio. La apariţia lui Maurizio, care nu fusese rănit așa cum anunțase prinţesa, Adriana realizează cine era doamna ascunsă în pavilion şi ura dintre cele două devine vizibilă. Adriana arată tuturor brăţara pierdută de prinţesă. Replicile dintre cele două femei culminează cu un fragment din Fedra, pe care Lecouvreur îl recită la cererea invitaţilor, în care versurile par a se adresa direct Prinţesei de Bouillon.

 

Actul IV.

Crezându-se înşelată, Adriana s-a retras deprimată în camera ei. Prietenii vin să o felicite şi îi aduc daruri de ziua ei, încercând în acelaşi timp să o înveselească. După plecarea lor, un comisionar aduce un pachet din partea lui Maurizio. Înăuntru erau violetele pe care i le dăruise ea. Sărutând petalele ofilite, Adriana aruncă florile în foc. Maurizio soseşte mărturisindu-i că dragostea lui nu s-a stins nicio clipă. Adriana cade fericită în braţe sale. Este însă prea târziu pentru dragostea lor, otrava cu care fusese stropit bucheţelul de violete, trimis de cruda şi răzbunătoarea prinţesă de Bouillon, îşi făcuse efectul. Marea tragediană Adriana Lecouvreur trăieşte ultima scenă – cea a morţii sale.

adaptare după G. Constantinescu şi D. Caraman-Fotea - Ghid de operă – Bucureşti, 1971.

 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.
Cristian Rudic
Manager
Parteneri
Copyright © 2024
Opera Nationala Romana Timisoara

Web design by Royalty
Telefon casierie
0256 20 12 86
Email
bilete@ort.ro
Adresă
Strada / street Marasesti 2,
300086, Timisoara