Bal mascat

Conducerea muzicală: DEJAN SAVIČ                                                

Regia artistică: FRANS MEEWIS 

Decoruri: GRIGORE GORDUZ

Costume: GETA MEDINSKI

Coregrafia: CARMEN COJOCARU

Concert maeştri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU                                                                                                        

Maestru de cor: LAURA MARE

 

Riccardo REMUS ALĂZĂROAE

Renato GEORGE PROCA

Amelia LĂCRIMIOARA CRISTESCU

Ulrica GABRIELA TOADER

Oscar CRISTINA VLAICU

Silvano BOGDAN ZAHARIEA

Samuel GELU DOBREA

Tom OCTAVIAN VLAICU

Un judecător MARIUS ZAHARIA

Un servitor  COSMIN BORLOVAN

 

Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara.

      

 Regia tehnică: HELLEN GANSER                                  

Pregătirea  muzicală: DRAGOȘ ZAHARESCU, ANGELA BALICI                                                           

Sufleur: EUGENIA GYURIȘ

 

Spectacol interpretat în limba italiană și titrat în limba română.

 

Vârsta recomandată: 10+

 

Despre

Bal Mascat?!? La Boston sau la Stockholm? Geniul lui Verdi a făcut ca muzica sa să răzbată prin timp.

Unde oare ne invită pajul Oscar la BAL MASCAT? La Boston sau la Stockholm?! Atât în extrasele de pian cât și în informațiile regăsite pe discuri, ne invită într-un palat imaginar al unui guvernator inexistent al unei colonii britanice de pe coasta Americii de Nord. Ne invită același Oscar la un ceremonial inspirat de Curtea Franței, susținut de muzică italiană de cea mai înaltă clasă. Înspre acel spațiu, nu ne poartă nicidecum aripile poeziei, ci o dispoziție brutală a cenzurii. Giuseppe Verdi, renumit pentru tăria de caracter cu care apăra libertatea artei, a trebuit să accepte cu amărăciune ceea ce era de neschimbat: verdictul de neclintit al autorităților.

Varianta inițială a libretului semnat de Eugene Scribe plasează acțiunea operei la Curtea Regală a Suediei și conferă personajelor nume istorice suedeze, tema acestei opere fiind un eveniment istoric, și anume asasinarea regelui Gustav al III-lea al Suediei, împușcat mortal în anul 1792, în sala Operei din Stockholm.

Evenimentele sângeroase ale Revoluției Franceze (1789) prea apropiate de asasinarea regelui Suediei, dar și un atentat eșuat asupra lui Napoleon al III-lea, în timpul pregătirii premierei acestei opere, au atras atenția cenzurii care a intervenit asupra libretului.

Astfel, cu acțiunea strămutată la Boston și cu personaje rebotezate, Verdi afirmă: „Ce a rămas în fine din opera mea în versiunea pe care a propus-o cenzura? Titlul? Nu. Poetul? Nu. Timpul acțiunii? Nu. Personajele? Nu. Situația? Nu. Tragerea la sorți? Nu...” Compozitorului, deloc resemnat, nu i-a mai rămas decât să salveze acțiunea scenică maltratată de autorități, prin geniul său muzical. Opera inspirată de asasinarea unui rege în sala Operei și-a început turul de forță la Teatrul Apollo din Roma, la data de 17 februarie 1859, data premierei absolute, oferind de atunci și până în contemporaneitate artiștilor, fie ei regizori sau interpreți, ocazia de a face uz de arma adevărului scenic împotriva oricăror îngrădiri. Pajul Oscar vă invită la data de 5 mai, începând cu ora 19.00 la BAL MASCAT, în varianta timișoreană propusă de regizorul Frans Meewis.

VENISTI, VEDISTI, (PL)AUDISTI !!!

 

Despre noi
Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.

Noutati si evenimente
13 AUG
Anunț important!
Parteneri
Adresa Strada / street Marasesti 2, 300086, Timisoara
Telefon casierie 0256 20 12 86
Email bileteoperatimisoara@yahoo.com ort@artelecom.net
Newsletter
Adauga adresa de email!
Copyright © 2020 Opera Nationala Romana Timisoara
Web design by Royalty